Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Romania se schimba de astazi

Romania se schimba de astazi

Masurile care intra acum in vigoare aduc ieftiniri, scumpiri si schimbari in economie si in viata romanilor. Modificarile de azi se vor vedea in calitatea carburantilor, pe facturile de gaze si telefonie, in preturile tigarilor si medicamentelor, dar si in evenimentele rutiere.
In domeniul energiei, autoritatea de reglementare a hotarat sa ieftineasca gazele si sa nu modifice pretul curentului electric. Pentru sectorul de asigurari, supraveghetorul pietei a decis intrarea in vigoare a ceea ce se numeste constatul amiabil (simplificarea procedurilor de constatare a accidentelor auto usoare), dar a amanat asigurarea obligatorie a locuintelor.
Unii procesatori de tutun vor mai majora inca putin preturile tigarilor, iar pentru medicamentele compensate s-au stabilit plafoane noi. Data de 1 iulie este asteptata si de abonatii companiilor de telefonie mobila, pentru ca, de astazi, tarifele de roaming vor scadea semnificativ. Va prezentam, in continuare, principalele masuri ce ne vor schimba, intr-o oarecare masura, viata de zi cu zi.
1 Gaze naturale mai ieftine cu 5%
Incepand de astazi vom plati cu 5% mai putin pentru gazele naturale, potrivit deciziei Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei.
Gazele au mai fost ieftinite cu 3%, de la 1 mai. Decizia a venit pe fondul scaderii pretului de import al gazelor, care il urmeaza pe cel al titeiului cu un decalaj de 6-9 luni. Astfel, daca toamna trecuta, Romania importa gaze rusesti cu 540 de dolari pe mia de metri cubi, pretul mediu estimat pentru trimestrul trei al acestui an este de 270 de dolari pe mia de metri cubi.
2 Tarife mai mici la roaming
De astazi, mesajele scrise (SMS), apelurile si internetul pe telefonul mobil din strainatate vor costa mai putin cu 60%. In UE, un SMS din strainatate va costa cel mult 0,11 euro, de aproape trei ori mai putin decat media precedenta de 0,28, euro fara TVA. Un apel roaming efectuat intr-o alta tara UE nu va depasi 0,43 euro pe minut, iar apelul primit nu trebuie sa fie mai mare de 0,19 euro pe minut.
Tarifele vor scadea progresiv pana la 0,39 euro si 0,15 euro la 1 iulie 2010 si pana la 0,35 euro si 0,11 euro la 1 iulie 2011. Preturile sunt calculate la minut, fara TVA. De asemenea, apelurile efectuate in roaming vor fi facturate la secunda, dupa primele 30 de secunde, si nu la minut. Apelurile primite vor fi facturate la secunda incepand cu prima secunda. Noile reglementari vor proteja consumatorii si prin introducerea unui mecanism de intrerupere atunci cand factura convorbirilor in roaming ajunge la 50 de euro.
3 Tigari mai scumpe cu 30 de bani
Pretul unui pachet de tigari va creste cu 30 de bani, ca urmare a majorarii accizei. Majorarea trebuia sa se aplice de la 1 septembrie, dar unii dintre producatorii de tigarete au decis sa devanseze termenul. Ultima scumpire a tigarilor a avut loc la 1 aprilie, cand costul unui pachet a crescut cu 40 de bani.
Romania trebuie sa respecte un calendar de majorare treptata a accizei pana la 74 de euro/1.000 de tigarete in anul 2010. Totodata, toate pachetele de tutun trebuie sa fie inscriptionate cu avertismente combinate, pentru ca astazi expira perioada de gratie acordata pentru epuizarea stocurilor de pachete neinscriptionate.
4 Benzina cu 4% biocarburant
Toti carburantii comercializati in Romania vor avea biocomponente. Companiile petroliere sunt obligate ca, de la 1 iulie 2009, sa introduca pe piata numai benzina care sa contina cel putin 4% biocarburant in volum. Motorina in amestec cu biodieselul are deja minimum 4% biodiesel, din iulie 2008. Companiile petroliere aduc din import necesarul de biocarburant, din lipsa unei oferte pe piata locala.
Amestecul benzinei cu biocarburant nu va avea niciun efect asupra pretului la pompa, intrucat, desi pretul biocarburantilor este mai mare decat cel al benzinei, componenta bio nu este accizata. Benzina cu 4% biocarburant este compatibila cu toate tipurile de motoare pe benzina, insa, daca ponderea componentelor bio este mai mare de 5%, petrolistii sunt obligati sa afiseze acest lucru la pompa.
5 Transfer lunar la un alt fond de pensii
Tot de astazi vor incepe sa fie procesate lunar cererile de transfer catre alte fonduri de pensii administrate privat. Transferul disponibilitatilor banesti se va efectua pe data de 15 a fiecarei luni. Pana acum, procesarea se realiza trimestrial. In plus, li se interzice agentilor de marketing sa se implice in operatiunile de transfer ale participantilor intre fonduri.
6 Plafoane noi la Medicamente
De astazi devine aplicabila si masura privind majorarea plafonului pentru medicamentele compensate in proportie de 90%. Plafonul respectiv creste de la 600 la 700 de lei. Astfel, inca 550.000 de pensionari vor putea beneficia de aceste medicamente, in limita a 300 de lei pe reteta. Autoritatile medicale estimeaza ca numarul pensionarilor care vor beneficia de medicamente compensate cu 90% va creste cu 550.000 si va ajunge la 3,5 milioane de persoane.
Accidentele usoare vor putea fi solutionate amiabil!
De astazi, accidentele rutiere survenite pe teritoriul Romaniei, in urma carora au rezultat numai pagube materiale si in care au fost implicate doua vehicule, vor putea fi solutionate fara ca documentele de constatare sa fie intocmite de catre Politie.
Toate acestea cu singura conditie ca soferii implicati in accident sa completeze si sa semneze un formular de constatare amiabila.
Asiguratorul stabileste cine a fost vinovat.
Dupa completare, formularul trebuie depus la companiile de asigurari la care a fost incheiata asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), care vor elibera documentele necesare intrarii in reparatie a autovehiculelor. Depunerea formularului de catre oricare dintre cele doua parti implicate reprezinta avizare de dauna.
Astfel, compania de asigurari are obligatia de a efectua constatarea pagubelor si de a stabili vinovatia. Persoana implicata in accident care se considera indreptatita a solicita despagubiri in baza asigurarii RCA se adreseaza asiguratorului celuilalt vehicul implicat in accident.
Constatarea amiabila se aplica numai daca accidentul are doar pagube materiale
Constatarea amiabila va conduce la simplificarea procedurii, de cele mai multe ori birocratice, ce trebuie parcursa in urma unui accident rutier. De asemenea, constatul amiabil conduce la scurtarea procedurilor de recuperare a prejudiciilor in caz de accidente de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale si reprezinta o alternativa in solutionarea lor.
Masuri amanate
Ieftinirea curentului. Dupa analiza unor scenarii de ieftinire, ANRE a decis sa mentina pretul energiei electrice de la 1 iulie si sa amane o eventuala reducere, desi, de regula, pretul reglementat la electricitate este revizuit de doua ori pe an, la 1 iulie si la 1 ianuarie. Oficialii ANRE au ajuns la concluzia ca o ieftinire a electricitatii in prezent ar provoca perturbari in sectorul energetic, care se confrunta cu o lipsa acuta a cererii.
Asigurarea obligatorie a locuintelor. Dupa mai multe amanari, de-a lungul ultimilor ani in care se tot vorbeste despre asigurarea obligatorie a locuintelor, autoritatile hotarasera sa introduca aceasta masura de la 1 iulie 2009. In ultima instanta insa, masura a fost din nou amanata – de data aceasta pentru 1 ianuarie 2010 – pentru ca nici acum nu sunt clarificate chiar toate amanuntele legislative care ar trebui sa reglementeze asigurarea.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000