Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Pupincuristii lui Traian Basescu

Pupincuristii lui Traian Basescu

Instalarea lui Traian Basescu in fotoliul de presedinte al Romaniei a produs schimbari spectaculoase in viata multor intelectuali si jurnalisti din Romania. Unii dintre ei erau condamnati din nastere la anonimat, altii era ingropati de o mediocritate intratabila. Le lipseau si opera, si recunoasterea, chiar si popularitatea ieftina.
1. Horia-Roman Patapievici
, filozof cu opera de necitit, numit presedinte al Institutului Cultural Roman. Conduce un institut cu un buget cat un minister. Are pe mana toate fondurile de promovare a culturii romane. N-a mai condus in viata sa o institutie. Pentru bunastarea familiei, sotia sa a fost promovata la BNR (unde prin anii ’50-’60 tatal sau a lucrat ca director). Salariul brut al unui consilier la BNR este aproape dublu fata de cel al unui ministru.


2. Vladimir Tismaneanu, urmasul unui feroce activist comunist, a devenit el insusi lector propagandist de partid in perioada Ceausescu. S-a lipit ca o ventuza de regimul Ion Iliescu, iar acum este rezervor de idei prezidentiale, ideologul condamnarii comunismului si conducatorul Comisiei prezidentiale de cercetare a perioadei totalitare.
/* (c)AdOcean 2003-2009, f5web_ro.cotidianul.ro.POLITIC.POLITIC home.box 300x250 */
ado.slave(````adoceanrealitateroxbmopxmkzf````, {myMaster: ````J6msjmuITYWKp36jjp6id5r4Ucpj2Ccokv0d5fpZuD..b7```` });
if(typeof adoceanrealitateroxbmopxmkzf==````function````) {adoceanrealitateroxbmopxmkzf();}
Pentru friptura aceasta din care se hraneste si astazi, plimbandu-se mereu de la Washington la Bucuresti, a fost in stare sa-si acuze tatal in mod public. Si sa nu se intrebe niciodata ce legatura o fi avut Traian Basescu cu Securitatea!


3. Sever Cotoi-Voinescu, jurnalist cu pretentii culturale, remarcat mai ales prin coafura barbii sale ca pana corbului. A dus-o bine si pe vremea regimului Constantinescu, primind un post de consul in SUA. În Epoca Basescu s-a afirmat ca limbist rafinat, fiind capabil sa argumenteze orice afirmatie trasnita, ilogica sau indecenta a lui Traian Basescu. Asta i-a si adus pozitia de purtator de cuvant al candidatului Basescu.

4. Sebastian Lazaroiu, sociolog cu disponibilitati enorme de a dovedi prin cercetari de teren lucruri imaginate sau petrecute numai in vis. El a lansat celebrul sondaj care a devenit fundamentul operatiunii de spargere a PNL. Pe baza masluirii produse de CURS, Theodor Stolojan a fost lansat ca preferat al publicului la functia de premier si militant liberal, dispus sa contribuie la reconstructia PNL.

5. Mircea Mihaies, pupincurist prezidential abonat la Cotroceni, singurul roman care vomeaza la numele presedintelui Obama si crede ca el si Traian Basescu ar putea pune la cale o debarcare a acestuia. Conduce in functia de vicepresedinte ICR promovarea culturii romane. Desi opera sa se reduce la cateva carti de interviuri sterpe cu Vladimir Tismaneanu si la un volum despre poetul si cantaretul din care n-a inteles mare lucru. Înjura la comanda cu dexteritatea mahalagiului care sparge doua geamuri cu o singura piatra.

6. Traian Radu Ungureanu, singurul jurnalist roman dat afara de la BBC. Somer in Anglia, s-a recalificat la Bucuresti ca stilist extrem de expresiv si rafinat in descrierea si interpretarea balbelor prezidentiale. A fost la un pas de o mare rusine pentru el si pentru Romania, aceea de a ocupa postul de ambasador al tarii noastre la Londra. În compensatie si cu multa staruinta s-a ales cu un post de parlamentar european. Nu intelege mare lucru din ce vede la Bruxelles si la Strasbourg.

7. Catalin Avramescu. Profesor fara nume si fara cariera, socotit de unii un fel de zaltat, s-a afirmat mai ales prin valoarea de clantau. Toaca orice idee, enerveaza orice interlocutor si este mono-mental in ce-l priveste pe Traian Basescu. Din parlit a ajuns consilier prezidential. O victorie a lui Basescu in alegeri i-ar aduce un viitor stralucit si cateva pozitii mai sus in acest clasament.

8. Monica Macovei, fost procuror comunist, fost activist al societatii civile, prin traducerea in Justitie a gandirii presedintelui Traian Basescu a devenit un fel de amazoana a dreptatii. La un moment dat, a trecut la cativa milimetri pe langa functia de premier ca, la cateva saptamani, sa zboare din guvern. S-a afirmat ca democrata categorica si in tarile amarate din Europa de Sud-Est si a reusit sa urce pe lista pentru Parlamentul European. O asociatie-fantoma a si scos-o femeia nr. 1 a Europei (cei mai multi europeni nestiind nimic despre doamna, nici chiar despre presedintele ei).

9. Toader Paleologu. Mascota vesela a guvernului Boc a ajuns ministru pentru momentele de umor oferite romanilor gratis si pentru slugarniciile pretioase publicate pe unde a gasit loc. Este singurul care din cauza saraciei cu duhul, cand a vrut sa-l laude pe presedinte, s-a trezit zicand cate o poanta sau chiar o injuratura. Ambasador si ministru pentru cat a citit si a scris tatal sau (inclusiv pe adresa baietilor).

10. Teodor Baconski, fiul lui Anatol E. Baconski, basarabean cu responsabilitati in propaganda proletcultista, cunoscut pentru cunoasterea si apropierea de lumea Vaticanului, pentru jocurile erotice din cada cu o ambasadoare si pentru articolele solemne la adresa presedintelui. Cadelnitarile din ultimii ani i-au adus un nou mandat, de data aceasta de ambasador la Paris.

Instalarea lui Traian Basescu in fotoliul de presedinte al Romaniei a produs schimbari spectaculoase in viata multor intelectuali si jurnalisti din Romania. Unii dintre ei erau condamnati din nastere la anonimat, altii era ingropati de o mediocritate intratabila. Le lipseau si opera, si recunoasterea, chiar si popularitatea ieftina. Unii pur si simplu populau boema literar-artistica a Romaniei, laudandu-se ca nu s-au mai trezit de o saptamana sau nu s-au mai spalat de o luna. Unii se chinuiau sa acceada in universul stiintelor, altii scrasneau in numele unei spoieli de cultura sau asteptau nerabdatori o crapatura intre portile care ar fi putut sa le elibereze intrarea in gradina fagaduintei. Adica spre culmile gloriei. Multi dintre acestia, condamnati de soarta sa ramana cunoscuti doar pana la Curtici si Episcopia Bihorului, au crescut peste noapte numai pe baza de slugarnicie si lingusire. Creatia lor pro Basescu se limita doar la scame. La cele de pe haine, nu din gandire! Cuvintele lor la adresa intelepciunii si inteligentei prezidentiale au lasat urme un pic mai umede decat cele ale melcilor. Aproape toti au fost insa rasplatiti cu varf si indesat! Cu functii, decoratii, titluri, mandate si cu acces la banul public. La numai cinci ani de mandat, Traian Basescu se bazeaza pe un pluton de fripturisti, dispusi sa sustina aberatiile redactate la centru si trimise spre conformare. Întotdeauna intre o afirmatie a lui Cotoi-Voinescu sau Catalin Avramescu si ce scrie Dan Tapalaga e greu de depistat o diferenta majora. Ei sunt doar straluciti cititori ai subconstientului prezidential! Ei sunt militantii vremurilor noi, cantaretii din suflet ai maririi presedintelui, cronicarii Carmaciului de nava, trepadusii de curte la ceas de deruta a Romaniei. Tot ei sunt inteleptii Referendumului si cititorii fara gres in gandirea Elenei Udrea si a Elenei Basescu! Si inca un lucru. Cei mai multi dintre ei n-au crescut nici o gaina si n-au cultivat nici o jumatate de dovleac. Necum sa produca un ban! Toata viata au fost sugaci de performanta la fondurile publice!

Vladimir Tismaneanu
Déjà-vu: 322=254 si “miracolul german”
Presedintele nu emite ordonante guvernamentale, nu poate obliga parlamentul sa voteze intr-un fel sau altul. Nu este, orice ar spune denigratorii sai, un fel de «master puppeteer», un fel de Richelieu, un personaj din spatele draperiilor specializat in intrigi florentine. Nu este Lukasenko ori Chávez.

A-l compara pe Traian Basescu cu Nicolae Ceausescu, asa cum o face Ion Iliescu, este pur si simplu o ignominie. O spun cu deplina raspundere a cuvintelor mele, ca autor al istoriei politice a comunismului romanesc numita «Stalinism pentru eternitate» (Polirom, 2005). (...)”

Oricum l-am privi, Traian Basescu este un om politic ce se remarca prin franchete, prin curajul optiunilor fatise, asumate cu probitate. Nu pretinde ca este altcineva. Nu poarta masti.

Place sau nu, acesta este stilul politic al lui Traian Basescu. Un stil si un set de valori care ii vor ingadui in al doilea mandat sa infaptuiasca un deziderat al celor care cred ca Revolutia din decembrie 1989 a fost una anticomunista: intemeierea unei Noi Republici. Una care sa rupa definitiv cu trecutul mocirlos si sa reafirme valorile ireductibile ale adevarului, increderii si onoarei. Una care sa inceteze a mai gira somnolenta unei eterne miscari greviste bine remunerate care se numeste parlament. (...)” “Evenimentul zilei”, 30.09.2009

Traian Radu Ungureanu
Pasul fatal
Loviturile succesive care au urmarit indepartarea lui Basescu si, deci, reintregirea sistemului au inceput cu suspendarea presedintelui si au dus la demiterea guvernului Boc. Aceste acte de vointa politica antipopulara seamana din toate incheieturile: amandoua au fost camuflate de «vointa parlamentului» care a masurat, de fapt, puterea grupului oligarhic in cautare de suprematie si nu vointa populara (manifestata in alegerile si referendumul castigate de Traian Basescu).” Blog 14 octombrie 2009

Andreea Pora
Referendumul, torpila imorala
“Instinct politic, cinism, initiativa reformatoare, miscare pur electorala, indeplinirea propriului program in pofida unui parlament mereu ostil si antireformist, lovitura finala data celor «322», populism si reformism. Toate la un loc.

Miscarea abila a presedintelui de a organiza referendum pentru unicameralism, exact in ziua alegerilor, contine in doze bine cantarite cate ceva din fiecare. Lucru pe care l-au inteles cu intarziere si mediocrii sai contracandidati, incremeniti in proiectul atacului la persoana. Li s-a servit o mostra din ceea ce inseamna in politica «a juca». Contestabila si salutara in acelasi timp, strategia presedintelui ar putea fi castigatoare. Preia conducerea campaniei, impune o tema de substanta, dar si cu priza la public, isi obliga adversarii la repozitionari, dar mai ales la justificari si defensiva, creste miza si, implicit, mobilizarea la urne. “Revista 22”, 21 septembrie 2009

Ioana Lupea
Pana unde va merge Basescu?
“Traian Basescu se distanteaza olimpian fata de viermuiala partidelor politice. Atent ca nici o pata din mizeria produsa in ultimele ore de PDL si PSD sa nu-i maculeze candidatura la prezidentiale, Basescu se repozitioneaza. (...)
Cine ar putea sa-l contrazica? Presedintele-jucator, inlocuit dupa alegerile din 2008 de presedintele marii reconcilieri nationale, Basescu se intoarce in tiparul «anti» care i-a adus succesul in 2004. (...)” “Evenimentul zilei”, 30 septembrie 2009

Mircea Mihaies
Torpila cu autodestinatie
“Actiunile din ultimele saptamani ale lui Traian Basescu au aratat, din nou, distanta si diferenta dintre un politician sigur pe sine si niste amatori hraniti cu ideologia ciupelii. Pesedeii sunt complet anihilati exact in punctul unde credeau ca vor izbi cu toata setea de putere care ii anima: in duplicitarismul nerusinat al partidului. (...)” “Evenimentul zilei”, 28 septembrie 2009
Pervers atac la ideea de democratie! Sigur ca romanul de rand nu traieste din dividendele petrodolarilor si nici din ratingurile asigurate de tomberoanele cu gunoaie de la Antene si Realitatea TV. Dar e la fel de sigur ca, in ciuda minciunii pesedisto-liberale, romanii vor vota pentru un presedinte in carne si oase, si nu pentru sufletele murdare care clocesc in cotloane intunecoase strategiile dictaturii banului si ale dictaturii-pur-si-simplu. (...)” “Evenimentul zilei”, 21 septembrie 2009

H.-R. Patapievici
Presedintele-notar
“Pentru a treia oara in istorie, coalitia PSD-PNL-UDMR a functionat ca unsa.
Prima oara, pentru a cocolosi actele de huliganism produse in Parlament in timpul sedintei solemne de condamnare a comunismului. A doua oara, pentru a-l suspenda pe presedintele tarii, fara motiv constitutional. A treia oara, pentru a obtine caderea guvernului Boc, in plina criza economica si la doar patruzeci de zile de primul tur al alegerilor prezidentiale. (...).

În toate trei cazurile, tinta a fost faultarea presedintelui. Dar nu oricum, ci cu orice pret. La condamnarea comunismului, pretul a fost aruncarea in deriziune a condamnarii comunismului, care conferea tarii noastre, intre toate tarile ex-comuniste si in tot concertul european, un formidabil capital moral.

La suspendarea presedintelui, pretul a fost nesocotirea bunului-simt constitutional si subordonarea Constitutiei unor jocuri politice de joasa speta. La caderea guvernului Boc, pretul a fost aruncarea tarii in instabilitate politica, in conditii de criza economica si imprevizibile miscari sociale. Merita? Dumneavoastra sa judecati. În toate trei cazurile, pretul nu este platit de ei, ci de noi. (...)

În toate cazurile in care aceasta alianta a functionat, o trasatura comuna a iesit nestingherita la iveala: lipsa de scrupule. Din lipsa de scrupule a decurs modul actiunii, etalat in mod egal la televiziunile care au oferit un sprijin inconditionat coalitiei si in Parlament, in toate discursurile care au combatut «dusmanul»: cu brutalitate, cu orbire si cu fanatism. (...)

Pentru a gasi raspuns la intrebarea «Este Traian Basescu un scelerat?» exista o cale simpla: faptele. Nu este insa, din pacate, si o cale sigura, pentru ca faptele, la noi, nu mai ajung singure la inteligenta, ci numai insotite de interpretarile lor. Iar interpretarile, la noi, bat faptele: le sufoca, le ineaca si, in cele din urma, le ingroapa. (...)

A facut uneori gafe, a fost poate inabil, a ratat anumite ocazii, a fost in unele situatii inadecvat. De acord. Dar suntem in zona venialului, nu a pacatelor impotriva Sfantului Duh! Bineinteles ca faptele lui Traian Basescu, ca presedinte, trebuie continuu scrutate si evaluate critic - nici o ingaduinta fata de oamenii care au puterea de a ne schimba vietile fara consimtamantul nostru. Dar nu asta se intampla!

Lui Traian Basescu nu i se aplica judecata critica, i se cauta cu indarjire incadrarea penala. Singurul cetatean roman caruia i se refuza prezumtia de nevinovatie si pentru care functioneaza in mod sistematic prezumtia de criminalitate este seful statului.

Pentru a putea fi considerat criminal in absenta crimelor, Basescu trebuia urat pentru ca e Basescu (adica grosolan, necioplit, lipsit de maniere). Intensitatea urii fata de faptas a fost chemata sa acopere lipsa gravitatii faptelor care i se imputa. Astfel ca, daca pentru ura cu care este vanat si batjocorit nu exista nici o justificare rationala in fapte, exista totusi una, in mecanismele psihologice. (...)” 10.09.2009, “Evenimentul zilei”

Sever Cotoi Voinescu
Criza, la noi
“Apoi, de ce clasa politica este blocata mental in chestiunea Basescu? Este aceasta o masura a lipsei de inteligenta politica sau o consecinta fatala a evolutiilor politice din ultimii cinci ani? Dar si, de ce suntem incapabili sa ne reformam statul? De ce credem ca, dupa alegerile prezidentiale, va fi altfel? Aceste alegeri vor aduce, cumva, o noua garnitura de oameni politici?” “Dilema veche”, 7 august 2009
Nota: În vederea echipei care a lucrat la intocmirea topului au mai intrat urmatorii: Ioan T. Morar (handicapat doar de o opera literara mediocra), Mircea Cartarescu, beneficiarul unei decoratii si al titlului neoficial de scriitor national necitit (de presedintele Traian Basescu), scos in ultimul moment doar pentru ca da semne ca s-a trezit in slujba cui a fost, Andrei Plesu (pentru ca a demisionat la vreme), si Gabriel Liiceanu (pentru ca dimensiunea fripturii sale nu a putut fi stabilita cu exactitate). Ca urmare, ei vor fi considerati rezerve ale plutonului de fripturisti ai epocii Basescu.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000