Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Pesedistul Nicolae Nemirschi si reclama nesimtita

Pesedistul Nicolae Nemirschi si reclama nesimtita

Ministerul Mediului a atribuit prin negociere directa, la inceputul acestei luni, un contract in valoare de circa 500.000 de euro firmei “ARS Advertising” SA, pentru promovarea Axei prioritare 3 din Programul Operational Sectorial (POS) Mediu. Aceasta in conditiile in care operatiunile aflate in derulare pentru aceasta axa, care privesc modernizarea sistemelor de incalzire urbana in localitatile cele mai afectate de poluare, sunt practic in faza incipienta. Nici oficialii ministerului nu ne-au putut preciza care sunt proiectele concrete facute in acest domeniu, care necesita promovare imediata.
Ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, ne-a declarat ca nu-si aminteste de acest contract si nici daca si-a pus semnatura pe document. “De atribuirea contractului este responsabila directia generala care se ocupa de fondurile structurale, care este ordonator de credite. (...)Ei iau deciziile. Nu-mi amintesc daca am semnat, insa in mod normal, daca nu este un contract pentru care am facut delegare de semnatura, trebuia sa fie iscalit si de mine. Nu-mi amintesc”, ne-a spus ministrul. Cert este ca “Ars Advertising” primeste cei 500.000 de euro de la buget, urmand ca in viitor statul sa deconteze 75% din cheltuielile eligibile din fonduri europene.
Graba cu care s-a parafat contractul a fost explicata de Iulia Baz, sefa Directiei de Asistenta Tehnica din Ministerul Mediului. Ea spune ca actul semnat in 3 iunie “vine in prelungirea unui contract anterior, castigat de firma «ARS Advertising» in urma unei licitatii deschise, care a vizat difuzarea spoturilor aferente pentru patru axe prioritare ale POS Mediu”. Respectivul contract, in valoare de peste un milion de euro, a fost adjudecat de ARS Advertising pe ultima suta de metri a campaniei electorale din 2008. Iulia Baz afirma ca s-a facut oarecum o economie, intrucat acest ultim contract a fost incheiat la cursul prevazut in prima tranzactie incheiata cu ARS Advertising, undeva la 3,6 lei/euro.
La data de 3 iunie 2009, Ministerul Mediului, condus de Nicolae Nemirschi (PSD), a atribuit in mod direct firmei “ARS Advertising”SA un contract in valoare de 2.040.990,11 lei, inclusiv TVA (circa 500.000 de euro), pentru servicii de publicitate in cadrul campaniei de promovare a Programului Operational Sectorial (POS) de Mediu. Banii vor fi “pompati” catre “ARS Advertising” de la bugetul de stat, “urmand ca 75% din totalul cheltuielilor eligibile aferente contractului sa fie rambursate din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR)”, se mentioneaza in document. Potrivit contractului, “prestatorul se obliga sa asigure prestarea serviciilor suplimentare, constand in difuzarea tututor materialelor publicitare realizate in cadrul proiectului “Promovarea Axei Prioritare 3 din POS Mediu – Modernizarea sistemelor de incalzire urbana in localitatile cele mai afectate de poluare”, in conformitate cu prevederile caietului de sarcini si a propunerii tehnice. Scopul contractului este de angajare a serviciilor suplimentare specifice necesare difuzarii materialelor informative POS Mediu, in vederea asigurarii vizibilitatii campaniei de promovare a POS Mediu”. Contractul nu intra sub incidenta acordului privind contractele de achizitii publice, procedura de atribuire fiind “negociere fara anunt de participare”. Nu se precizeaza insa care din cele doua conditii mentionate in contract justifica atribuirea directa. Mai precis, nu se precizeaza daca Ministerul Mediului a ales firma “ARS Advertising” pentru ca lucrarile/produsele/serviciile necesare puteau fi furnizate numai de catre aceasta, din motive tehnice, sau daca a fost vorba de “o situatie de urgenta extrema, survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta, in conformitate cu conditiile stricte stabilite in directiva”. In schimb, se stipuleaza ca singurul criteriu de atribuire a fost “pretul cel mai scazut”. Nu se precizeaza la ce anume se raporteaza acest criteriu, atat timp cat “ARS Advertising” a fost singurul ofertant. Potrivit documentului semnat intre cele doua parti, serviciile platite cu frumoasa suma de 500.000 de euro nu pot fi subcontractate.
Cum justifica ministerul acordarea contractului
Contactat de noi, ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, ne-a declarat ca nu-si aminteste de acest contract si nici daca si-a pus semnatura pe document. “De atribuirea contractului este responsabila Directia generala care se ocupa de fondurile structurale, care este ordonator de credite. (...) Ei iau deciziile. Nu-mi amintesc daca am semnat, insa in mod normal, daca nu este un contract pentru care am facut delegare de semnatura, trebuia sa fie semnat si de mine. Nu-mi amintesc”, ne-a spus ministrul. Directorul Autoritatii de Management pentru POS Mediu, Silviu Stoica, responsabil cu atribuirea acestui contract, nu a putut fi contactat. In schimb, ne-a oferit precizari Iulia Baz, director al Directiei de Asistenta Tehnica - DGMIS din Ministerul Mediului: “Contractul vine in prelungirea unui contract anterior, castigat de firma «ARS Advertising» in urma unei licitatii deschise, care a vizat difuzarea spoturilor aferente pentru patru axe prioritare ale POS Mediu. Contractul respectiv (n.r., semnat in noiembrie 2008, sub mandatul lui Attila Korodi) s-a terminat la sfarsitul lunii mai. Intrucat intre timp se inregistrasera progrese si pentru Axa 3, care puteau fi facute cunoscute, noi am considerat ca este necesara incheierea acestui nou contract. Mentionez ca decizia a fost luata in conformitate cu prevederile Art.122 din OG 34, care arata ca se poate incheia un contract cu acelasi operator atunci cand apar activitati asemanatoare ce nu au fost prevazute in contractul initial si a caror valoare nu depaseste 50% din valoarea acestuia. Singurul considerent (pentru incheierea contractului, n.r.) a fost acela ca noi am apreciat ca momentul de promovare al Axei 3 este cel mai bun, intrucat in toamna urmeaza sa se faca o monitorizare pentru primele trei axe prioritare din program”, a declarat Iulia Baz. Ea ne-a specificat ca o licitatie s-ar fi putut intinde cel mai putin pe durata a doua luni, dar ar fi putut ajunge si la sase luni, daca s-ar fi depus contestatii. Oficialii Ministerului Mediului nu pot preciza cu exactitate care sunt progresele inregistrate pe Axa 3, insa spun ca programul merge foarte bine. Nu in ultimul rand, Iulia Baz a afirmat ca la procedura de negociere directa cu “ARS Advertising” au participat ca observatori si membri ai Unitatii de Control si Verificare a Achizitiilor Publice din Ministerul Finantelor, care n-au avut nici o obiectie. Potrivit legii, angajatii UCEVAP trebuie sa supervizeze orice procedura de achizitie a carei valoare depaseste 75.000 de euro.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000