Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Onoarea familiei Ridzi scartaie in Valea Jiului

Onoarea familiei Ridzi scartaie in Valea Jiului

Monica Iacob Ridzi provine dintr-o familie de negustori bogati si este depozitara unui capital crescand de antipatie in Petrosani.
În ultimii 12 ani, Monica Iacob Ridzi a parcurs drumul de la o tanara introvertita, care combina dansurile populare cu ucenicia la organizatia de tineret a PD, la un politician cu sange rece, in stare sa opuna intrebarilor a zeci de jurnalisti si parlamentari o indiferenta totala si nici un raspuns.
Au fost ani in care actualul ministru a lucrat la magazinele familiei sale, a salahorit la „celulele” locale de partid, si-a luat titlul de doctor in stiinte si a triumfat in adevarate maratoane electorale. S-a maturizat in timp ce Valea Jiului ii trimitea Capitalei ultimele mineriade, iar Com pania Nationala a Huilei (CNH) cadea victima unor delapidari de proportii. Acestea din urma, devenite legende, par sa puna miza financiara a scandalului „2 Mai” intro lumina ridicola. Fara sa-i impresioneze, dezvaluirile gazetaresti din ultima luna doar le-au confirmat localnicilor ceea ce ei incepusera sa observe mai de mult: intre petrosaneanca lor si simtul comun s-a produs o ruptura dramatica.
Reporterii EVZ au fost in orasul care i-a mai dat Romaniei pe Miron Cozma si Raj Tunaru si au incercat sa recompuna portretul Monicai Iacob Ridzi din marturiile concetatenilor si ale apropiatilor ei. Desi (in ciuda stradaniilor repetate) nu au reusit sa stea de vorba cu ministrul sau cu sotul sau, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul Petrosanilor, ziaristilor EVZ li s-a transmis ca, „in compensatie”, au fost ei insisi filmati si fotografiati!
Micul oras este azi un viespar de suspiciune, in care barfele circula cu viteza luminii iar presa locala, intrata pe o panta inflationista, e citita la toate colturile de strada.

Pe langa cazul „2 Mai”, oamenilor li se intampla sa discute despre intentia autoritatilor de a transforma localitatea in statiune turistica. Unii o fac cu incredere, altii, nostalgici ai mineritului, cu reticenta.

Trei intr-un bloc
Familia Iacob Ridzi locuieste pe o scara cu opt apartamente, unde zugraveala n-a mai fost de mult innoita, cutiile postale sunt scalciate, iar la avizier se lipesc anunturi pentru vanzarea buteli ilor cu gaz. Din opt apartamente, vecinii spun ca trei sunt ale lor: la etajul intai sta cuplul Monica-Tiberiu, la doi - mama Monicai, iar la patru, departandu-se putin de familie, fratele Monicai. Pe usi nu-s trecute numele locatarilor, iar afara, in spatele blocului, intr-un tarc de sarma, cineva aduna apara te electrice scoase din uz. Parterul blocului e tot al lor: spatii in care inca functioneaza magazinele fa miliei Ridzi, Euro-Riva, sau care au fost inchiriate.
Sabotate de supermarketurile deschise in ultimii ani, pravaliile Euro-Riva sunt ramasite ale unui mic imperiu comercial, care facea legea pe piata alimentelor in vremea cand Valea Jiului se inspumega si-si varsa ortacii asupra Bucurestiului.

„Cine venea la Petrosani dupa cumparaturi la Riva se oprea. Aici se gaseau de toate”, isi aminteste Siminel Iordache, care, in acele timpuri, vindea adidasi in aer liber, insirandu-i pe fierul unei tarabe. Chiar si asa, in regres, Euro-Riva tot are rulaje anuale de 3,5 milioane de euro.

Monica Ridzi a lucrat la magazinele familiei inca din timpul facultatii. A fost contabil, director de dezvoltare si director general. De-aici a venit direct in parlament. Tiberiu a fost si el baiat muncitor, a lucrat ca telefonist inainte de a-si termina studiile si a se angaja la Mina Livezeni.

Dansand la „Parangul”

Magazinele Euro-Riva fusesera deschise de tatal Monicai si, prin banii pe care-i produceau, au reprezentat unul dintre argumentele forte pentru care fiica negustorului a fost bine-venita in viata politica. Celelalte erau seriozitatea si tenacitatea ei, care-i dadeau curajul sa puna la punct si-un barbat. Unul dintre apropiatii ei de-atunci stramba din nas cand aude zvonul cum ca ar fi fost dansatoare la bara, intr-o discoteca: „Monica era fata serioasa. Nu era fata de discoteci. Asta e o minciuna gogonata”.

Ca isi repede barbatul e adevarat, autoritatea femeii reiese si din faptul ca Tiberiu Iacob a plecat de la biroul starii civile nu doar cu un certificat de casatorie, ci si cu numele nevestei agatat de-al sau. S-au cununat in 2001, cand el avea 30 de ani, iar ea - 24.
Cu patru ani mai devreme, in trasera deodata in PD si, tot pe-atunci, se dusesera impreuna la ansamblul de dansuri populare „Parangul”, al Casei Studentesti din Petrosani. Cam pe toate le-au facut impreuna... Cand unul a mers dupa a doua licenta la Facultatea de Drept din Alba-Iulia, l-a urmat si celalalt. Si in doctorate s-au tinut unul dupa altul: Monica si l-a luat in 2007, Tiberiu - in 2008. Cum au devenit ei doi doctori in stiinte ingineresti in acei ani, in care numai de lupte politice s-au tinut, doar ei si rectorul Universitatii din Petrosani ar putea explica.

3,5 milioane de euro
este cifra de afaceri a magazinelor Euro-Riva
PRIETENIA CU EBA
Elena Basescu si videoclipul trupei Voltaj
În 2007 si 2008, familia Iacob Ridzi a trecut prin cinci campanii electorale. De doua ori pentru alegerea lui Tiberiu, de alte doua ori pentru alegerea Monicai si inca o data la referendumul pentru demiterea presedintelui. În aceste campanii, chiar in timpul uneia de-a lui Tiberiu, au vazut-o petrosenenii prima oara pe Elena Basescu la ei in oras. Monica se imprietenise cu mezina presedintelui la organizatia de tineret a partidului si, in afara de dorinta ei de a se pune bine cu tatal Elenei, e greu de ghicit ce le-a apropiat pe cele doua.

Prima avea o expresie sobra, cumpanea doua-trei fraze inainte de a incepe sa vorbeasca si, de dansat, dansase in costumele populare de la „Parangul”. A doua isi primenea fizionomia cu silicon, umplea reportofoanele de greseli gramaticale ori de cate ori deschidea gura si era nelipsita din cluburile sclipicioase ale Bucurestiului.

„Doar o coincidenta”, sustine viceprimarul Cornea

Petrosenenii s-au trezit cu EBA in vizita si pe 9 mai, anul asta, cand primaria a sarbatorit Ziua Europei, bugetand 90.000 de lei pentru eveniment. Tocmai atunci incepea campania electorala a europarlamentarelor. La petrecere a fost adusa trupa Voltaj, care, pe un ecran lateral scenei, a proiectat un videoclip in care aparea mezina presedintelui. „Doar o coinciden ta”, sustine viceprimarul PDL, Claudiu Cornea.

ALEGERI. Elena Basescu a fost in prima zi de campanie electorala la Petrosani, alaturi de ministrul Monica Iacob Ridzi

REPETENT
Ionut, cu absentele nemotivate
Cicatricele meciurilor electorale din 2007 si 2008 continua sa apara si azi. Ionut Bulai, junior al PDL, a dat, recent, o declaratie scrisa in care spune ca a ramas repetent din cauza absentelor adunate in timpul campaniilor de acum un an. Sustine ca Monica si Tiberiu s-ar fi angajat sa-i motiveze chiulurile din catalog dupa terminarea alegerilor, dar ca, imediat ce campania s-a incheiat, si-au uitat promisiunile.

Ce-i drept, declaratia baiatului e plina de cuvinte in care cratima a fost pusa anapoda, dar, in absenta altor declaratii din care sa reiasa cat de alfabetizati sunt ceilalti copii din scoala, marturia tanarului agitator politic tot mai ramane cu un picior de sprijin. În Petrosani, fosti membri ai PDL vorbesc ca, in noiembrie 2008, activistii partidului aveau sarcina ca, pe langa ruperea afiselor lipite de opozitie, sa le rupa si pe cele ale lui Gheorghe Barbu.

Sef al PDL Hunedoara, acesta candida la Senat si, daca ar fi devenit parlamentar, ar fi avut pretentii la un minister. Or, aceeasi demnitate era dorita si de Monica. Barbu a esuat in alegeri si astazi nu doreste sa spuna mai mult de-o fraza despre ministrul Iacob Ridzi: „În partid, a evoluat ca orice tanar care si-a facut treaba din punct de vedere politic”.

DECLARATIE. Un elev a dat vina pe cuplul Iacob Ridzi pentru ca a repetat clasa
UN MOMÂRLAN VORBESTE DESPRE METAMORFOZA MONICAI

Preotul Dimitrie Jura: „L-ar fi impuscat pe Tolontan”

Transformarea tinerei politiciene s-a petrecut sub privirile tot mai uimite ale alegatorilor. În opinia lor, dintr-o prezenta amabila, care ii elibera de complexe, a ajuns un produs tipic al vietii de partid: a invatat sa-si incalce fagaduielile, sa actioneze cinic si sa vorbeasca mult fara sa spuna nimic.

Dimitrie Jura, preot paroh intr-o comunitate varstnica de momarlani (comunitate din Parang), crede ca politicianul Monica Ridzi l-a devorat demult pe omul Monica Ridzi, lasand in urma un schelet de piatra, in stare sa-ti spuna in fata ce vrei sa auzi si sa te dea uitarii imediat ce ti-a intors spatele. În campania din noiembrie, parintele a reusit sa-i smulga promisiunea ca o sa se ocupe de cei care distrug albiile Jietului si ale Maleiei, extragand prundis sub pretextul regularizarii raurilor. Numai ca, dupa ce Monica Ridzi a ajuns ministru, n-a mai fost chip s-o vada la ochi.

„O sa-i infigem cu spinarile in cepuri de brazi”

Asa se face ca buldozerele rama in continuare pe fundul garlelor, schimband definitiv cursul apelor care le trec momarlanilor prin batatura. Într-atat de cruda a ajuns parintele Jura sa o banuiasca pe Ridzi, incat e gata sa bage mana in foc ca, atunci cand era incoltita de Catalin Tolontan, in studioul Realitatea TV, ministrul n-ar fi ezitat nicio secunda sa-i zboare creierii ziaristului, daca ar fi avut la indemana un revolver. Poate ca imaginatia preotului s-a aprins de la cea a enoriasilor sai.

Disperati ca proiectul noii statiuni alpine va traversa vetrele lor, satenii ii ameninta pe cei care planuiesc sa le fure terenurile de sub picioare: „O sa-i infigem cu spinarile in cepuri de brazi si-acolo o sa-i lasam sa se zvarcoleasca. Stiti ce-i ala un cep de brad?”, intreaba Aurel Morus, momarlan cu brate de fier si voce capabila sa culce iarba la pamant. „E ciotul ramas de la o craca rupta”. Resentimentele fata de ministru au trecut si dincolo de Valea Jietului. O femeie din Petrosani isi da cuvantul ca a auzit-o pe Monica vorbindu-i urat pe mineri la coafor, iar un pensionar, iesit sa joace rummy (un leu partida) intrun parc din centrul orasului, o dispretuieste pentru ca, de 9 mai, i-a facut campanie Elenei Basescu din banii comunitatii.

Oportunista, opozitia a exploatat ciuda crescuta a localnicilor: saptamana trecuta, Petrosaniul a fost umplut de ma nifeste care strigau ca, din cauza scandalui „2 Mai”, ministrul a acoperit Valea Jiului cu o rusine comparabila celei din urma mine riadelor. Nimic din toate astea nu l-a influentat pe Valeriu Botulescu. Epigramist si dramaturg petrosanean, fost sef al PDL Hunedoara, el continua sa o considere pe Monica drept cea mai valoroasa achizitie a partidului din tot ce-a reusit sa stranga organizatia PDL de la infiintare si pana azi. (A contribuit Marius Mitrache)
PARERE. Preotul Jura crede ca ministrul s-a dezumanizat in ultimii ani
Foto: Razvan Valcaneantu

PERSONAJE

Oameni de afaceri si insi dubiosi ai tranzitiei s-au strans in jurul cuplului Iacob Ridzi, asigurandu-i dominatia in cel mai mare oras al Vaii Jiului.

Multi dintre cei care vor astazi sa smulga Petrosaniul din bratele trecutului sau minier si sal aseze pe orbita turismului de iarna sunt miliardari cu averi crescute din afacerile cu statul sau din marunta bisnita transfrontaliera. Declara cu elocventa ca turismul e singura sansa de dezvoltare durabila a Vaii Jiului, dar omit sa spuna ca s-au numarat printre beneficiarii vremurilor cand zona se dezvolta „nedurabil”, din minerit. EVZ va prezinta cativa dintre sustinatorii de pe plan local ai familiei Iacob Ridzi. Au interese in turism, sunt contributori la campaniile electorale ale PDL, rude ale cuplului primar- ministru ori personaje din aceleasi cercuri de interese.

Gardean - contracte de milioane de euro cu CNH

Adrian Gardean (44 de ani). Personaj discret, considerat cel mai bogat om de afaceri din Valea Jiului. Desi nu apare in actionariatul firmei care a proiectat viitoarea statiune din Parang (incasand 2 milioane de euro), recunoaste ca s-a implicat personal in creionarea noului domeniu schiabil. Detine 50% din Cabana Rusu, loc unde telegondola va avea o statie intermediara. De-a lungul timpului, firmele sale au derulat contracte de milioane de euro cu CNH, furnizand hrana pentru mineri, carburanti sau servicii de spalatorie.

Fosti sau actuali functionari-cheie ai statului ii sunt apropiati sau parteneri de afaceri. Ultimul exemplu: Vasile Rusan, numit saptamana trecuta sef al finantelor publice Hunedoara. Sotia lui Rusan detine parti sociale la CPPC, firma care a proiectat domeniul schiabil Parang, iar fratele si cumnata lui Rusan sunt actionari la firma Termogaz Company, parte a „imperiului Gar dean”. Termogaz Company a incheiat contracte cu statul de circa 9 milioane de euro numai in ultimele 12 luni.

Gardean a detinut benzinarii la inceputul anilor 1990 si a fost urmarit penal in procesul care a dus la condamnarea lui Vladimir Dragoman, fost director la rafinaria Petrotel. Astazi, manageriaza Aviatia Utilitara, firma care a castigat in instanta un teren de 8,9 hectare (in Baneasa) de la Ministerul Transporturilor si care, anul trecut, s-a regasit printre sponsorii oficiali ai PDL. Spune ca nu-si aminteste de banii virati catre PDL (cu doar o luna inainte de alegerile locale), dar il descrie pe Iacob Ridzi ca pe un primar „bun si curajos”, pe care l-ar vota la scrutinul viitor. E partener de afaceri cu finantatorul echipei de fotbal Jiul Petrosani, controversatul Alin Simota, caruia i-a botezat unul dintre copii.

SPRIJIN. Firma lui Adrian Gardean a castigat in instanta un teren de 8,9 hectare in Baneasa

TRASEIST POLITIC

Marza, amicul lui Adriean Videanu

Florin Marza este membru PDL in Consiliul Local Petrosani si consilier personal pe probleme de energie al ministrului Adriean Videanu. Numit in martie 2009 in Consiliul de Administratie al Companiei Nationale Transelectrica. Din acelasi CA mai fac parte cumnatul lui Mircea Geoana si cumatrul lui Traian Basescu. Spune: „Îl stiu pe Tiberiu Iacob de cand era student. A trecut prin toate functiile partidului”. Despre Videanu afirma: „Suntem intr-o relatie foarte buna. Ne stim de mult timp. Are incredere in mine si in experienta pe care am aratat-o in mediul privat (n.r. - la Enel)”. În timpul guvernarii PSD (2001-2004), Marza a trecut la PSD pentru a-si pastra functia de sef la Electrica Deva.

44 de ani
are Adrian Gardean, socotit cel mai bogat din Valea Jiului

PIONIERUL COMERTULUI CU ADIDASI

Simi le-a dat copiilor acadele cu Elena Basescu

Siminel Iordache (35 de ani), zis „Simi”. Detine cel mai mare club din oras - Keops -, magazine de pantofi si haine

, un salon de coafura si spatii comerciale date in chirie. Simi povesteste ca a intrat in lumea afacerilor facand bisnita cu adidasi pe care-i aducea din Ungaria: „Plecasem din tara sa muncesc. La fiecare revenire, ma intorceam si cu cateva perechi de «pume» pe care le vindeam”.

De la negotul de taraba, Siminel Iordache a ajuns, in timp, proprietarul a peste 7.000 de metri patrati in centrul Petrosanilor: ansamblul Keops sta pe un teren si un iaz folosite odinioara de un club scolar de acvamodelism. O cladire din curtea clubului Keops a gazduit sediul de campanie al Elenei Basescu.

„Am sustinut-o pe Elena fiindca imi plac tinerii”

Simi povesteste ca, implicandu- se in campania fiicei presedintelui, n-a facut decat sa raspunda pozitiv unei rugaminti de-a primarului Tiberiu Iacob Ridzi: „Într-o seara, la masa, primarul a intrebat cine ar putea sa o ajute pe Elena Basescu sa-si faca un sediu de campanie. M-am oferit eu, fiindca imi plac tinerii”. Pionierul comertului cu adidasi nu ezita sa admita ca a supravegheat personal lipirea afiselor cu EBA si spune ca, in completare, le-a dat copiilor acadele „cu EBA”, iar pensionarilor - mere, sosete si pulovere, ambalate in sacose care purtau numele tinerei politiciene.

„Ideea a fost buna! Veneau copiii la sectiile de vot si le spuneau parintilor sa o stampileze pe EBA.” Adversarii politici ii pun lui Simi in spate doi ani de puscarie ispasiti in Ungaria, pe vremea cand pleca acolo dupa marfa. Patronul de la Keops zice ca zeghea in care s-ar fi plimbat prin penitenciarele maghiare este o pura inventie de-a opozitiei. Întentioneaza sa ridice un hotel cu 40 de locuri in curtea clubului sau.

PLANURILE FINULUI

Doua hoteluri

Emil Bercea (37 de ani). Detine depozite de materiale de constructii, o fabrica de mobila si afaceri incipiente in turism. Fin al cuplului Monica si Tiberiu Iacob Ridzi, si-a deschis de putina vreme un hotel cu 60 de locuri. În curand va incepe ridicarea altuia, cu 120 de locuri. Ambele, in apropierea statiei de plecare a viitoarei telegondole. Bercea afirma ca Tiberiu Iacob Ridzi a fost cel care i-a propus sa-l cunune. Se razgandeste brusc: „Nu scrieti asta! Eu m-am dus la el si i-am cerut sa-mi fie nas. Îl stiam pe Tibi de la tenis, ii place sportul”.

Finul familiei Ridzi declara ca nu il intereseaza contractele cu bani publici. Evidentele il contrazic. Tocmai a participat la o licitatie pentru reabilitarea termica a 11 blocuri din Petrila. Anul trecut i-a vandut mobilier Primariei Vulcan, repetand ceea ce presa locala a dezvaluit ca ar fi facut si la Primaria Petrosani. Cand vine vorba despre nasul Tiberiu, lui Bercea nu-i ia mult sa pronunte un verdict: „Categoric, este cel mai bun primar pe care l-am avut vreodata”.

ÎN FAMILIE. Finul Emil Bercea, alaturi de nasa Monica

„Într-o seara, la masa, primarul (n.r. - Tiberiu Iacob Ridzi) a intrebat cine ar putea sa o ajute pe Elena Basescu sa-si faca un sediu de campanie. M-am oferit eu, fiindca imi plac tinerii. (...) Copiilor le-am dat acadele cu EBA!”,
Siminel Iordache patron al clubului „Keops” si apropiat al familiei Iacob Ridzi

„CEANGALI”
Daniel Martin, specialist in alba-neagra

Daniel Martin (34 de ani), poreclit „Ceangali”. Interlop. A recunoscut public ca a jucat alba-neagra in Anglia si ca a fost retinut in repetate randuri de Scotland Yard. A fost vazut stand la masa cu primarul Iacob Ridzi si cu viceprimarul Claudiu Cornea. Detine parti sociale in trei firme, cea mai vizibila afacere a lui fiind comertul cu inghetata. „Nu stiu politica, domnul meu! Nu sunt politician. Sunt membru PD din 1997. Am si carnet. Pe cine deranjeaza ca am jucat eu alba-neagra la Londra?”, intreaba Ceangali.

Calcule peste calcule

Adrian Petru Rus (39 de ani). Consilier local PDL, presedinte al Comisiei de urbanism. Detine minimarketul „Pluss”, din centrul Petrosaniului, are o pensiune cu 30 de locuri in Parang, in inima a ceea ce urmeaza sa fie noul domeniu schiabil al orasului, si patroneaza firme de constructii. Afirma ca nu a derulat niciodata contracte cu bani publici si ca s-a alaturat PDL „ca sa ajute orasul”. E poreclit „Adi Plus”. Fidel poreclei sale, face calcule ametitoare legate de rentabilitatea noii statiuni: „Daca, de pe urma fiecarui turist, orasul va castiga cate 10 euro, iar in Petrosani vor veni 200.000 de turisti pe sezon, inseamna ca, anual, la buget se vor strange 2 milioane de euro. Ar fi extraordinar pentru localitatea noastra!”.

PRIETEN CU GARDEAN

Gata de telegondola

Todor Tamas (54 de ani). Cunoscut apropiat si partener de afaceri al lui Adrian Gardean. Proprietar, prin intermediul Nova Construct, a 39% din Consmin si presedinte al Consiliului de Administratie al acestei societati. Firma deruleaza numeroase contracte cu statul, anul trecut atribuindu-i-se lucrarea de construire a cinci sali de sport. De curand, Consmin a fost autorizata de ISCIR sa monteze telegondole. „Nu stiu tot ce se intampla in firma.

E posibil sa fi luat autorizatia pentru ca urmeaza sa se scoata la licitatie montarea unei telegondole in Vulcan. Despre cea din Parang nu poate fi vorba. E o lucrare de anvergura, prea mare
pentru noi”, spune Tamas. Printr-o alta firma, Zona D, pe care o detine integral, Tamas a contractat de la Apele Romane lucrari de regularizare a raului Jiul de Vest si a paraului Maleia.

Explica: „Pe Jiul de Vest sunt niste maruntisuri. Pe Maleia e o lucrare mai serioasa”. Declara ca are o relatie „normala” cu Tiberiu Iacob Ridzi si recunoaste ca ii e prieten lui Gardean.

Celalalt actionar important din Consmin, SIF Banat-Crisana (40%), construieste un hotel in centrul Petrosaniului. În Consmin mai detin pachete mici de actiuni firme controlate sau infiintate de Adrian Gardean, Alin Simota si Mihai Prisacariu – actualul presedinte al Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000