Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
O scrisoare pierduta la Finante

O scrisoare pierduta la Finante

La putin timp dupa ce Jurnalul National dezvaluia continutul unui document al Ministerului Finantelor care se referea la cheltuielile facute de Ministerul Turismului, in institutia condusa de Gheorghe Pogea s-a dezlantuit furtuna.

Directia Generala de Programare Bugetara si Directia Generala de Sinteza a Politicilor Bugetare au fost facute responsabile de emiterea unui punct de vedere catre Comisia Udrea care specifica, intre altele, ca "potrivit articolului 6 din Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 1954/2005 pentru aprobarea clasificatiei indicatorilor privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, clasificatia bugetara aprobata prin acest ordin nu constituie temei legal pentru incasarea de venituri si efectuarea de cheltuieli".

Aceasta interpretare intarea concluziile preliminare ale Comisiei Udrea, exprimate de Ludovic Orban, presedintele comisiei, care aprecia drept ilegale cheltuielile de publicitate din bani publici facute de Ministerul Turismului.
Ana Radu si Ioana Burla, directori generali adjuncti ai celor doua directii care semnasera punctul de vedere respectiv trimis Comisiei Udrea, au fost supuse, potrivit unor surse din Ministerul Finantelor, unor presiuni puternice pentru a-si modifica opinia ce punea Ministerul Turismului intr-o pozitie extrem de sensibila in fata investigatiilor comisiei.

Motivand "o interpretare eronata" din partea noastra a documentului trimis de Ministerul Finantelor catre Parlamentul Romaniei, Fiscul ar fi emis cateva precizari pe care nu le-a adresat Jurnalului National, ci le-a expediat la cladirea de vizavi, sediul Camerei Deputatilor.

De aici incepe o poveste incredibila demna de filmele cu prosti. Presedintele Comisiei Udrea, Ludovic Orban, a anuntat ca un document oficial transmis de Ministerul Finantelor si inregistrat la registratura Camerei Deputatilor, adresat Comisiei de ancheta, nu a mai ajuns la comisie, fiind luat inapoi de reprezentantul MF care l-a adus. Orban a precizat ca "un plic" destinat Comisiei de ancheta, avand numarul de iesire de la Ministerul Finantelor 296620, a fost inregistrat la registratura Camerei Deputatilor cu numarul 5043, iar inainte de a fi transmis comisiei, a fost luat inapoi de reprezentantul Ministerului de Finante cu promisiunea ca il va aduce inapoi in 10 minute.

"A trecut o ora si jumatate si nu a fost adus inapoi. Probabil ca se schimba continutul documentului, acest lucru se intampla acum", a afirmat Orban, adaugand ca "dupa cum se comporta Ministerul Finantelor, se pare ca nu mai este condus de ministrul Finantelor, ci de ministrul Turismului".
Comisia ceruse Ministerului de Finante doua documente, unul referitor la modul in care Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice (UCEVAP) s-a implicat in procedurile de achizitie de la Ministerul Turismului, iar celalalt privind executia bugetara pe trimestrul al doilea.

DOCUMENTUL MODIFICAT
Ministerul Finantelor a trimis Comisiei parlamentare Udrea un document potrivit caruia "are baza legala cuprinderea in bugetul Ministerului Turismului a cheltuielilor aferente programului anual de dezvoltare a produselor turistice si programul anual de marketing si promovare". "Avand in vedere interpretarea eronata a raspunsului nostru in mass-media, va comunicam urmatoarele: cuprinderea in bugetul Ministerului Turismului a cheltuielilor aferente programului anual de dezvoltare si a produselor turistice si programului anual de marketing si promovare are baza legala.

În adresa noastra se face referire la clasificatia indicatorilor privind finantele publice, astfel cum sunt aprobate prin ordinul ministrului Finantelor Publice. Aceasta clasificatie reprezinta o grupare a veniturilor dupa sursele si natura acestora si a cheltuielilor in ordinea obligatorie si dupa criterii unitare, conform regulilor internationale", se arata in document.

Deputatul PSD Liviu Negoita a precizat ca personalul de la registratura Camerei ar fi recunoscut ca nu a respectat procedurile prin faptul ca, dupa ce a inregistrat un document primit de la Ministerul de Finante, l-a inapoiat celui care-l adusese de la acest minister, fara a face vreo legitimare a persoanei respective.
Presedintele comisiei, Ludovic Orban, a spus ca va informa conducerea Camerei Deputatilor si Secretariatul general in legatura cu aceasta situatie si a apreciat ca "documentul a fost retras pentru a i se modifica continutul".

Liberalii cer demisia ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea. "Ultimele evenimente ne demonstreaza ca o parte din institutiile statului au devenit proprietatea doamnei Udrea si a partidului pe care il reprezinta", se arata intr-un comunicat al PNL. Liberalii vor sa stie cand a spus Ministerul Finantelor adevarul despre cheltuirea banilor publici de doamna Udrea: in documentul emis zilele anterioare, in care se scria negru pe alb ca Ministerul Turismului a cheltuit ilegal banii, sau astazi, cand aflam ca ministerul a cheltuit legal banii? De asemenea, liberalii se intreaba cum a permis Parlamentul retragerea documentului MFP, inregistrat la Registratura Parlamentului, de o persoana care nu s-a identificat?

FINANTELE NU SPUN DE CE AU RETRAS DOCUMENTUL
Ministerul Finantelor Publice a sustinut ca nu a modificat continutul adresei invocate de Orban chiar daca hartiile au fost retrase timp de mai multe ore de la registratura Camerei Deputatilor. "Ministerul Finantelor Publice nu a modificat continutul documentului, fapt demonstrat de confirmarea numarului initial de inregistrare. Documentul a fost inregistrat pe 19.08.2009, la Parlamentul Romaniei, Registratura Camerei Deputatilor, cu numarul de inregistrare 5043/19.08.2009", se arata intr-o pozitie scrisa a MFP.

Finantele nu au precizat insa care au fost motivele pentru retragerea documentul timp de mai multe ore. Daca nu s-au operat modificari, de ce a mai fost nevoie atunci de retragerea hartiilor? De unde sa stim ca nu s-a dat acelasi numar de inregistrare unui document emis ulterior? Asta cu atat mai mult cu cat curierul finantelor a putut scoate nestingherit documente de la Registratura Parlamentului fara a avea o imputernicire ci doar pe baza puterii sale de convingere.

O alta intrebare la care Finantele trebuie sa raspunda este cine a dispus retragerea documentelor de la Parlament? Este greu de crezut ca o astfel de decizie se poate lua de un simplu angajat.
Udrea nu vinela comisie
Elena Udrea a transmis ieri, in scris, Biroului Permanent al Camerei Deputatilor ca "se va prezenta in fata comisiei doar in momentul in care aceasta va avea o alta componenta, respectiv atunci cand din comisie nu vor mai face parte parlamentarii care au participat la discutia prezentata publicului larg de mass-media". Udrea a cerut, pentru a dovedi ca activitatea din institutia pe care o conduce se desfasoara in deplina legalitate, control din partea tuturor institutiilor statului cu atributii de control asupra Ministerului Turismului. Udrea a anuntat ieri, la Realitatea FM, ca va da in judecata Jurnalul National si postul Antena 3 pentru modul in care au tratat ancheta in cazul sau. "Nu ma mira ca trustul Voiculescu, care il sustine pe Mircea Geoana la prezidentiale, are tot interesul sa faca acest joc", a spus Elena Udrea.
Coincidente Udrea - Boncea
Stage Expert a fost descalificata de Ministerul Turismului deoarece nu a trecut in oferta cheltuielile de cazare si transport pentru artisti.
Manu Raymond, directorul Stage Expert SRL si administratorul legal, a explicat ca toate punctele pentru care firma sa a fost descalificata la selectia de oferte pentru organizarea "Lumina la malul marii" au fost reale. "Am primit pe 31 martie un e-mail cu privire la o selectie de oferte in vederea organizarii unor evenimente la Mangalia si Mamaia. Deoarece termenul de depunere era 1 aprilie, oferta financiara si cea tehnica au avut unele lipsuri", a declarat Raymond.
El a spus ca nu s-a prezentat la selectia de oferta pentru a fi "mana moarta", cum se spune in popor, adica doar pentru a se putea desfasura selectia de oferta. "O firma este descalificata din start daca nu prezinta costurile totale ale evenimentului. Cum a fost posibil ca firma dumneavoastra sa se prezinte la selectia de oferta organizata de Ministerul Turismului si sa nu aveti trecuta valoarea totala? V-ati descalificat singuri. Mai mult, daca ne uitam in oferta firmei castigatoare, MediaPro Pictures, nici ei nu au trecute defalcat cheltuielile de cazare si transport pentru artisti. Au, ca si firma Stage Expert, trecuta o valoare totala", a spus Adriana Saftoiu, membru al Comisiei Udrea.
A aparut astfel cel putin suspect faptul ca Stage Expert - firma cu experienta, nu a oferit pretul pentru evenimentul respectiv, stiind din start ca desemnarea castigatorului avea drept criteriu pretul cel mai scazut. Se poate spune, desi Raymond nu o recunoaste, ca s-a oferit ca victima sigura, cu premeditare. De altfel, intre Media ProPictures si Stage Expert sunt relatii de colaborare mai vechi, recunoscute in fata comisiei. O alta curiozitate a acestei "licitatii" este cea legata de contestatia depusa de Revolution, al treilea participant care pe 1 aprilie a depus contestatia la licitatie si tot la 1 aprilie si-a retras-o. Daca Revolution isi mentinea acea contestatie, se incurca graficul de derulare a evenimentului, se iesea din "calendar".
În incercarea de a face lumina in evenimentul "Lumina la malul marii", comisia a fost surprinsa si de alte coincidente. Firmele Media ProPictures si Eurofilm, care au castigat banii Turismului, au fost reprezentate in fata comisiei de aceeasi persoana - Andrei Boncea. O alta fericita coincidenta a fost si cvasisimultaneitatea dorintei de a-l prezenta pe Bregovic de Paste, dorinta impartasita impreuna cu Elena Udrea. Boncea a explicat ca ei cumparasera de la DaKino reprezentarea lui Bregovic in noaptea de Paste intr-un concert, evident, finantat de Media Pro. Dar placerea a fost si mai mare cand au aflat ca si Elena Udrea doreste acelasi concert platit din bani publici. Asa incat cele doua mari dorinte s-au ingemanat pentru castigul, mai ales, al domnului Boncea & Co.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000