Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Evolutia cursului valutar prognozata de moguli

Evolutia cursului valutar prognozata de moguli

Romanii ar putea da intre 4,3 si 5 lei pentru un euro pana la finele anului. Asa arata scenariul privind evolutia cursului de schimb, zugravit de cei mai importanti oameni de afaceri intrebati de ziarul Gandul, dupa ce Dinu Patriciu, fostul proprietar al grupului petrolier Rompetrol, a avansat cifra de 4,7-4,8 lei/euro.
Economia romaneasca este in continuare pe o panta descendenta, iar schimbari prea mari nu se intrevad, in ciuda masurilor anuntate de Guvern pentru iesirea din turbulente. Asta cred unii dintre cei care fac afaceri in Romania si care anul trecut aveau averi de milioane de euro, intre timp „subtiate“ de criza. Fie ca activeaza in domeniul imobiliar, hotelier, turism si mass-media, ori in agricultura, ingrasaminte chimice si productie, concluzia este aceeasi: daca statul nu face nimic concret, leul se va deprecia si mai mult.
Primul care a iesit la rampa de doua ori in decurs de o saptamana cu aceeasi previziune a fost Dinu Patriciu, fostul proprietar al grupului Rompetrol.
„Euro va ajunge la 4,7-4,8 lei (pana la finele anului, n.r.), daca se mai gandeste cineva la rezerva valutara“, a declarat el luni, la deschiderea sedintei de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti. Sunt insa si dintre cei optimisti, asa cum este Sorin Ovidiu Vantu, care vede mai degraba un curs de cel mult 4,4 lei/euro pana la sfarsitul anului.
„Nici pomeneala. Nu cred pentru ca nu inteleg cum ar putea creste pana la 4,8 lei/euro atat timp cat nu creste consumul. Daca nu creste consumul, de unde sa creasca euro?“, a declarat pentru Gandul omul de afaceri. Deprecierea leului pana la nivelul prognozat de Patriciu ar fi sinonima cu „prabusirea economiei romanesti“. „Înteleg, nasol-nasol, dar nici chiar asa. Nu vad de ce ar urca peste 4,3, cel mult 4,4 lei/euro, pana la sfarsitul acestui an“, este de parere Vantu.
Cotatia pesimistilor pentru un euro: 4,6-5 lei
La polul opus, pesimistii cred ca leul ar putea atinge pragul psihologic de 5 lei/euro, la finele anului, iar explicatia este simpla: economia nu functioneaza asa cum ar trebui. Pe aceasta cifra „pariaza“ omul de afaceri Ioan Niculae, care detine patru combinate de ingrasaminte chimice – un sector greu incercat anul acesta. „Eu cred ca domnul Patriciu este optimist. Vad un curs undeva in jurul valorii de 5 lei/euro“, ne-a declarat Ioan Niculae. Atingerea unui asemenea nivel este posibila in ciuda eforturilor Bancii Nationale a Romaniei, pentru ca economia reala nu este asa de puternica ca sa sustina un curs mai bun, adauga el. Ca economia se afla inca pe panta descendenta crede si Ionut Negoita, care detine mai multe hoteluri si proiecte imobiliare importante, alaturi de fratele sau Robert. Situatia declinului economiei tradusa printr-un leu slab se va vedea abia dupa alegerile prezidentiale, adica la finele anului, spune Negoita.
„Probabil va fi exact ca la alegerile parlamentare. Înainte de alegeri, cursul a fost tinut in frau de banca centrala, dar dupa, s-a prabusit“, ne-a declarat omul de afaceri. Cat despre marimea deprecierii, Negoita vede un curs de 4,5-4,6 lei/euro, adica un leu cu 8-10% mai slab fata de momentul actual.
Porumboiu: „Lumea nu va putea sta cu mainile incrucisate”
Ideea deprecierii leului nu-i sperie insa foarte tare pe toti oamenii de afaceri, ci mai degraba lipsa de implicare a guvernantilor ori „statul cu mainile incrucisate“. Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai mari arendasi din Romania, foarte cunoscut si in urma implicarii sale in fotbal, crede ca iesirea din criza nu depinde numai de Guvern, ci si de intreprinzatori. „Lumea nu va putea sta cu mainile incrucisate. Am incredere in intreprinzatori, e vorba de afacerile lor, vor interveni“, crede el. Parerea sa este impartasita si de Viorel Micula, cel care alaturi de fratele sau Ioan a pus bazele unui afaceri importante in domeniul sucurilor, apelor minerale si plate si al berii.
Mediul de afaceri trebuie insa sprijinit prin anumite masuri de catre stat, nu „pomeni“, ci decizii similare cu cele care se practica deja in restul Europei. Cu alte cuvinte, oamenii de afaceri isi doresc credite mai ieftine si investitii productive, iar banii din imprumutul extern de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana sa nu se duca in consum. Asa ar trebui sa mearga lucrurile pentru ca economia sa iasa din criza. Daca nu, „se vor adeveri previziunile lui Patriciu, iar semnalul va fi catastrofal“, avertizeaza finantatorul echipei FC Vaslui. Si nu pentru ca s-ar atinge cotatia de 4,8 lei pentru un euro, ci pentru ca leul s-ar putea deprecia si mai mult, spune el. Daca se va intampla asa, vor exista deopotriva si castigatori, dar si perdanti. Asadar, un leu mai slab nu poate decat sa-i bucure pe exportatorii care au avut de suferit in ultimii ani din cauza unei aprecieri artificiale a monedei nationale, spune Ioan Niculae. De cealalta parte, vor pierde cei cu credite in euro, care vor scoate mai multi lei din buzunare pentru plata ratelor la banca. Pana la urma, orice este posibil, „economia mondiala este atat de imprevizibila, iar Romania nu face exceptie“, conchide omul de afaceri.
Si totusi, unii cred ca e bine
Bancherii si analistii economici sunt insa mult mai optimisti cand vine vorba despre mersul economiei. Bogdan Baltazar, fost presedinte al BRD, actual membru in Consiliul de Administratie (CA) al bancii, nu vede un curs de schimb mai jos de 4,3 lei/euro pana la sfarsitul anului. Si asta pentru ca „exista interes investitional, exista finantare si exista proiecte“, ne-a declarat Baltazar. Iar daca ne comparam cu alte state europene pe tema somajului, bunaoara, stam chiar bine.
„Rata somajului in Romania este de 6%, in timp ce media europeana este de peste 9%. Sunt tari precum Spania si Italia, in care indicatorul depaseste 17-18%. Cifrele vorbesc de la sine, desi suntem si noi afectati de criza“, a declarat pentru Gandul Ionut Popescu, fost ministru de Finante, actual consilier al premierului Emil Boc, care a precizat ca acestea sunt parerile sale personale si nu reprezinta pozitia oficiala a Guvernului.
Info plus:

Cum se calculeaza cursul valutar
Cotatia leului se stabileste in functie de cererea si oferta de euro de pe piata valutara. În fiecare zi lucratoare, la ora 13.00 se calculeaza media cursurilor afisate de bancile comerciale si se stabileste valoarea medie, ceea ce reprezinta cursul de schimb valabil pentru tranzactiile care vor fi efectuate in ziua urmatoare.
Dinu Patriciu (fost proprietar Rompetrol) - Euro va ajunge la 4,7-4,8 lei pana la finele anului, daca se mai gandeste cineva la rezerva valutara

Sorin Ovidiu Vantu (patron grup Realitatea - Catavencu) - Înteleg, nasol-nasol, dar nici chiar asa. Nu vad de ce ar urca peste 4,3, cel mult 4,4 lei/euro

Ioan Niculae (patron grup InterAgro) - Eu cred ca domnul Patriciu este optimist. Vad un curs undeva in jurul valorii de 5 lei/euro

Viorel Micula (presedinte grup European Drinks) - Un asemenea curs ridicat nu va fi deloc favorabil, avand in vedere ca avem mult de rambursat in euro


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000