Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Romania este tara unde sportivi de elita castiga mai putin decat somerii

Romania este tara unde sportivi de elita castiga mai putin decat somerii

Elisabeta Lipa, presedintele FR de Canotaj, recunoaste, cu rusine, ca sunt in lotul olimpic sportive care traiesc cu 400 de lei pe luna si care nu pot fi angajate nicaieri pentru ca premierul Emil Boc a blocat angajarile in sistemul bugetar.
Echipajul feminin de 8 1 al Romaniei, format din Roxana Cogianu, Ionela Neacsu, Maria Diana Bursuc, Ioana Craciun, Adelina Cojocariu, Cristina Ilie, Camelia Lupascu, Eniko Brabas si Teodora Stoica, a castigat, duminica, medalia de aur la Campionatele Europene de canotaj din Belarus.
Fetele noastre au spulberat echipajul de pe locul doi, cel din Belarus, pe care l-a intrecut cu aproape cinci secunde, timpul fetelor noastre fiind de 6 minute, 21 de secunde si 52 de sutimi, in vreme ce echipajul tarii gazda a terminat cursa cu 6:26.02.

Tot duminica, in jurul pranzului, Camelia Lupascu si Nicoleta Albu castigasera medalia de aur in proba de dublu rame, depasind echipajele din Rusia (7:30.84) si Croatia (7:38.03), ceea ce face ca Romania sa castige doua medalii de aur la aceste Europene, dar si un bronz in proba de 4 vasle, prin Andreea Boghian, Irinia Dorneanu, Mihaela Petrila si Cristina Grigoras.
Medaliate cu aur la Europene, aceste fete "castiga" in Romania intre 400 si 700 de lei pe luna, indemnizatie platita de federatie. Unele dintre ele mai primesc cateva sute de lei, in calitate de angajate ale cluburilor sportive. Dar nu toate au acest "noroc". Elena Trifoi si Cristina Ilie, spre exemplu, au cazut victime programului "pusca si cureaua lata" prin care premierul Boc a blocat angajarile in sistemul bugetar.
"La banii astia mai bine pleaca in Spania la capsuni"

"Mi-e si rusine sa spun cu ce bani traiesc aceste fete. Sincer va spun, mi-e rusine. Sunt fetele acestea din echipajul de 8 1 care au indemnizatii de 4 sau de 7 milioane pe luna. Cele cu performanta au 7 milioane, cele fara performanta primesc doar 4. Este adevarat ca unele mai sunt angajate la club, de unde mai iau cateva milioane, dar nu toate au acest noroc, pentru ca Guvernul a blocat angajarile si atunci nici sportivii nu mai pot fi angajati. Eu cred ca ar trebui ca macar pentru sportivi sa se faca ceva. Nu mi se pare normal sa ai un sportiv la Dinamo, sa fie campion european, dar sa nu poti sa-l angajezi. E o anomalie" a declarat ieri, pentru Gandul, Elisabeta Lipa, presedintele Federatiei Romane de Canotaj, dar si al Clubului Sportiv Dinamo, care spune ca sunt campioane europene, precum Cristina Ilie, care nu lucreaza nicaieri si traiesc cu 400 de lei pe care ii primesc de la federatie: "Cristina Ilie este un asemenea exemplu. Este campioana europeana si nu am reusit sa o angajam nicaieri, iar acum traieste cu 4 milioane de lei pe luna. O sa ia 7 milioane de luna viitoare, ca acum este campioana europeana, dar atat. Nimic mai mult. Si acum vin eu sa va intreb. Poti sa-i tii in tara pe sportivii astia cu 4 milioane de lei pe luna? Nu poti. Va zic eu. Si asa pleaca toti in Spania la cules de capsuni si ciuperci".

Mai mult, banii pe care Federatia Romana de Canotaj ii gestioneaza sunt putini, iar sponsorii nu se inghesuie niciodata sa dea bani canotorilor. "Cu banii nu stam bine deloc. Avem un buget de 54 de miliarde, bani pentru pregatire, dar am facut eforturi mari pentru a le asigura sportivelor indemnizatia de pregatire. Sunt bani putini si ii dramuim cum putem, pentru ca trebuie sa platim si cantonamentele, si participarile la competitii, o gramada de cheltuieli. Din pacate, sponsorii nu se inghesuie sa vina spre canotaj, mai ales ca acum este si criza, iar acest lucru se simte peste tot in sport", mai spune Elisabeta Lipa, care este convinsa, totusi, ca in ciuda acestor conditii mai mult decat vitrege, fetele vor continua sa vasleasca pentru Romania.
Despre planurile de viitor ale fetelor din lotul olimpic de canotaj nu sunt multe de spus. Platite atat de prost ele nu viseaza la "Prima casa", nu-si fac planuri pentru credite si daca ajung sa se marite o fac doar pe hartie, pentru ca, de fapt, ele sunt 11 luni pe an in cantonament cum, de altfel, a facut si Elisabeta Lipa: "Tot ce sper eu este ca cele mari sa fi fost un model pentru ele si sa ramana la lot pentru rezultate. Pentru ca ele nu au cum sa-si ia credite pentru casa si tot ce trebuie sa faca este sa castige cat mai mult medalii, situatie in care primesc niste bani cu care isi pot aranja cat de cat viitorul. Si daca vor sa se marite, nu-i nici o problema. Se marita si se intorc la lot, asa cum am facut toate inaintea lor. Ca noi stam in cantonament 11 luni pe an. Aici e casa noastra, asta ne e familia. Chiar si copiii ni i-am crescut in cantonament. Asta e sportul, stiu foarte bine la ce se inhama".
Anul 2009, dezastruos pentru sportul romanesc
Performantele reusite de canotoare in Belarus, dar si medalia de aur obtinuta de perechea Elizabeta Samara/Daniela Dodean la Campionatele Europene de tenis de masa au reparat putin imaginea sportului romanesc pentru care 2009 a fost un an pur si simplu dezastruos. Nu numai ca nu avem nici o medalie de aur la vreun Campionat Mondial, dar am reusit prima medalie de aur la un European abia in luna iulie, la CE de scrima din Bulgaria, unde fetele au castigat aurul pe echipe la spada, o proba care, din pacate, nu este in programul olimpic.
De atunci rezultatele au fost mai mult decat modeste, cel mai bine descurcandu-se tot canotoarele, care au trimis doua echipaje la CM din Polonia, de unde s-au intors cu doua medalii de argint. La Mondialele de atletism am luat doar o medalie de bronz, la aruncarea discului, prin Nicoleta Grasu, o sportiva care se apropie de 40 de ani. De la Rotterdam, unde au avut loc CM de judo, ne-am intors fara medalie, asa cum s-a intamplat si la CM de box din Italia. Am reusit, in schimb, un rezultat pe cat de surprinzator pe atat de bun: Alexandra Dulgheru a castigat un turneu de tenis WTA, la Varsovia, dar meritul este doar al ei si al parintilor.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000