Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Gica Popescu a fost turnator la Securitate

Gica Popescu a fost turnator la Securitate

In perioada 1986-1989, fostul capitan al nationalei a dat noua informari despre colegii sai de echipa. In dosarul privind activitatea sa de informator al Securitatii, sursa Gica Popescu figura cu numele conspirativ „Petrescu“.
Opinia publica il considera „Portdrapelul Generatiei de Aur”. Securistii il caracterizau in alt limbaj, unul rece: „Sus-numitul a avut o atitudine corespunzatoare, sens in care i-am propus colaborarea cu organele noastre”.
Marele fotbalist, capitan al nationalei si al echipei FC Barcelona, cel votat de sase ori „jucatorul anului” in Romania (si lista distinctiilor poate continua), era prezentat, in ultimii ani ai comunismului, intr-o alta serie de epitete: mult mai concise si transcrise in limbajul rece al Securitatii.
„Elementul cinstit, corect, disciplinat” fusese racolat de regim in ceea ce era prezentata ca fiind o crunta batalie de stopare a incercarilor „unor persoane din strainatate de a-i determina pe unii fotbalisti sa-si tradeze patria”.
Emil Sandoi, pe lista lui „Petrescu“
De-a lungul unei perioade de aproximativ trei ani, „numitul Popescu Gheorghe” a scris noua rapoarte informative, printre cei vizati fiind fostul fotbalist si actualul antrenor Emil Sandoi, dar si fostul antrenor al „Craiovei Maxima”, Constantin Otet.
Fara a imprastia venin sau a da dovada de vreun exces de zel, Gica Popescu a demonstrat insa, potrivit caracterizarilor facute de cei care ii coordonau activitatea de informator, de „disciplina” si „seriozitate”, fiind considerat garantul „unei colaborari sincere cu organele de Securitate”. „Adevarul” prezinta dosarul personal al celui care, incepand din 1986, a devenit, pe langa fotbalistul Gheorghe Popescu, si „colonelul Petrescu”.
Etapa I: primele tatonari
Discutiile dintre organele Securitatii si Gica Popescu dateaza din ultimele luni ale anului 1985. La 23 ianuarie 1986, locotenentul major Constantin Guta si ofiterul coordonator Victor Veliscu intocmesc un raport cu propunere de recrutare a fotbalistului in calitate de colaborator.
In limbajul sec specific si incropit in jurul unor clisee cu iz de paranoia, precum „exploatarea informativa a fotbalistilor“ de la Universitatea Craiova de catre „persoane interesate din strainatate“, cei doi propun sa „creeze o retea informativa cu posibilitati concrete in randul acestor sportivi“.
Primul nume lansat este cel al lui Gheorghe Popescu, selectat in urma „studiului si verificarii“, despre care se precizeaza ca a fost deja contactat dupa cateva meciuri.
Planul de recrutare
In plus, avantajul nominalizarii provenea si din faptul ca, potrivit celor doi securisti, Popescu furnizase un prim material inca din ­luna octombrie 1985, dupa o „intalnire sportiva“ din strainatate. Tanarul fotbalist este caracterizat in continuare ca fiind „sociabil si respectuos“, uneori timid, dar si „amabil in relatia cu organul de Securitate“.
Securistul Guta explica apoi si cum va decurge planul de recrutare: se va duce la locul unde este cazat fotbalistul, unde vor avea loc „discutii plecand de la subiectele tratate in contactele anterioare“. „Varianta de retragere“, in cazul in care candidatul nu ar fi corespuns, se rezuma la urmatoarea fraza: „Voi pretexta ca ne-au interesat unele aspecte legate de deplasarile din strainatate“.
Declaratia olografa
„Varianta de retragere“ nu a existat insa. O luna mai tarziu, la 20 februarie 1986, Guta si Veliscu precizeaza ca s-au intalnit cu Gheorghe Popescu si ca acesta „a avut o atitudine corespunzatoare, fiind de acord cu colaborarea“.
Cu aceeasi ocazie, i s-a ­luat un angajament scris, completat cu un scurt instructaj privind modalitatea de colaborare si cea de mentinere a legaturii. El a dat si o declaratie olografa cu numele persoanelor despre care se angajase ca va oferi relatii. Popescu devine colaborator cu acte la 25 februarie 1986. (La realizarea documentarii acestui articol a colaborat si „Militia Spirituala“)
„Baciul“ neaga acuzatiile
Contactat de „Adevarul“, Gheorghe Popescu a negat orice colaborare cu Securitatea.
„Nu este vorba de nicio colaborare. Am inteles ca exista si niste declaratii care ar fi scrise de mine. Unele scrise cu carioca, altele la calculator, dar nu sunt ale mele. E ridicol! Daca aceste note exista, atunci cu siguranta le-au facut ei. Probabil au inceput sa fabrice declaratiile cand au vazut ca nu pot obtine nimic de la mine“, sustine ­Gheorghe Popescu, cel poreclit „Baciul“ de coechipieri.
Fostul capitan al echipei nationale de fotbal spune ca a semnat doar o „hartie banala“ la fel ca multi alti sportivi.
„Inaintea unui meci international a venit la mine unul dintre cei care se ocupau de echipa. Atunci m-au pus sa semnez o hartie banala, un fel de angajament ca daca vad ca vine cineva sa racoleze jucatori sa spun. Nu am spus nimic. Era ceva despre siguranta nationala, iar astfel de hartii au semnat mai multi sportivi. De atunci am fost incercat de mai multe ori, dar nu am cedat. Ma astepta unul in fata casei, in perioada cand am jucat la Craiova, dar eu am fugit de acea persoana care ma urmarea zilnic. Daca il vedeam pe strada traversam pe partea cealalta“, a declarat Gheorghe Popescu.
El a mai spus ca se va duce marti la CNSAS pentru clarificarea situatiei. (Valeria Cupa)
Armata, fuga de la Steaua si „lupta“ cu sistemul
Cele cinci informari date de Gica Popescu pana in ianuarie 1987 au fost incluse de organele de Securitate in „Problema elementelor ostile in domeniul educatiei fizice si sportului“. Concluziile preliminare, dupa prima etapa a colaborarii, erau ca Popescu „a dovedit sinceritate“ si „nu a deconspirat legatura cu organul de Securitate“.
La minusuri era trecuta „lipsa de punctualitate“, cauzata de desele deplasari in strainatate, dar, per ansamblu, activitatea sa era apreciata de securisti. Drept urmare, acestia propun continuarea instruirii sale, fiind luata in considerare si „extinderea resurselor sale informative“.
Garsoniera din Craiova, „casa de intalniri“
In 30 august 1987, Gica Popescu este incorporat in stagiul militar obligatoriu. Inainte de plecare, are o intalnire cu organele Securitatii, in care i se transmite ca de fiecare data cand va veni la Craiova sa anunte telefonic.
Dupa terminarea stagiului militar, este obligat practic de conducerea de la Steaua Bucuresti sa-si schimbe echipa. Fuge de la Bucuresti, revenind la Craiova in iulie 1988, perioada in care, declara Gica Popescu de curand, era urmarit peste tot pentru a fi readus cu forta la Steaua.
Curios insa, in aceasta perioada, descrisa de Popescu ca fiind una a luptei cu regimul, este sunat, in septembrie 1988, de cei doi ofiteri ce-l recrutasera. In ceea ce apare ca fiind ultima referire a organelor de Securitate la adresa activitatii sale i se face o noua instructie si i se cere sa le puna la dispozitie garsoniera sa din Craiova, cu scopul de a fi transformata in „casa de intalniri“. Gica Popescu este de acord.
In martie 2003, la lansarea cartii „Gica Popescu - viata mea“, fostul mare fotbalist declara, privind retrospectiv: „Nimic din ceea ce am obtinut nu a venit din senin. Dar daca ar fi sa o iau de la capat, as parcurge acelasi drum. Cu bucurii si tristeti, cu triumfuri si neimpliniri. Toate fac parte din viata mea.“
Cariera de informator
Conform documentelor de la CNSAS, in perioada martie 1986 – august 1989, Gheorghe Popescu ar fi furnizat Securitatii noua note informative scrise. Va prezentam persoanele vizate de Gica Popescu si data la care au fost facute informarile:
Vasile Manaila – 16.03.1986
Emil Sandoi – 21.05.1986
Constantin Teasca – 03.09.1986
Aurelian Ticu – 16.10.1986
Constantin Otet – 03.02.1987
Stare de spirit echipa Craiova – 14.05.1987
Aurelian Ticu – 07.06.1987
Stare de spirit echipa Craiova – 26.09.1988
Turneu Turcia – 25.08.1989
Gica Popescu, despre fotbalistul Emil Sandoi: „Dovedeste seriozitate“
Nota nr. 31326/002 21 mai 1986
Despre Sandoi Emil va informez ca este jucatorul de baza al echipei. Se pregateste intens la toate antrenamentele si dovedeste seriozitate.
In viata particulara cunosc despre el ca ii place muzica si filmele. Este hotarat sa devina inginer. Dintre colegii sai de echipe este prieten cu totii.
In turneele efectuate in strainatate nu se desparte de ceilalti colegi.
Nota ofiterului de caz
Sursa a fost instruita sa ne semnaleze cu operativitate starea de spirit din echipa.
Emil Sandoi
Nascut in Craiova, Emil a fost coleg multi ani cu Gica Popescu la Universitatea, dar si la echipa nationala. Sandoi are 340 de meciuri in Liga I si 49 de goluri.
Pentru prima reprezentativa a evoluat in 30 de partide. In prezent, Sandoi este selectioner al echipei Romaniei de Tineret.
Gica Popescu, despre antrenorul Constantin Teasca: „Afirmatii vulgare“
Nota nr. 31326/003 3 septembrie 1986
De la venirea antrenorului Constantin Teasca atmosfera in cadrul echipei nu este cea corespunzatoare desfasurarii unei activitati de performanta.
La intrebarile unora dintre jucatori uneori raspunde cu ironie. In general acesta nu este acceptat de jucatorii mai vechi in echipa. Deranjeaza in mod deosebit prin afirmatii vulgare la adresa jucatorilor.
Nota ofiterului de caz
Intrucat C. Teasca urmeaza sa efectueze deplasari in strainatate se vor intreprinde masuri complexe de verificare in care va fi implicata si sursa „Petrescu“.
Constantin Teasca
Antrenor emerit si membru de onoare al FRF, Teasca a antrenat de-a lungul carierei pe Dinamo, Steaua si U Craiova, cu ultima reusind sa se impuna in editia ‘76-’77 a Cupei Romaniei.
Dupa 1986 a activat ca observator si a murit la 30 iulie 1996, la varsta de 74 de ani.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000