Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Eurosport si-a luat tainul de la Elena Udrea

Eurosport si-a luat tainul de la Elena Udrea

Actiunile de promovare a turismului romanesc, avand-o in prim plan pe ministrul Elena Udrea, scot la iveala noi informatii care arata cu cata usurinta este cheltuit banul public, cand scandalul Ridzi – Ziua Tineretului nici n-a apucat bine sa se stinga.
Pentru campania de promovare "Romania, land of choice", care urmeaza sa intre in grila de publicitate a postului Eurosport din august pana in decembrie, autoritatile de la Bucuresti platesc un milion de euro pentru 1.025 de spoturi publicitare. Campania de promovare pe acelasi post de televiziune a costat Croatia 400.000 de euro, suma care a inclus 805 spoturi. O diferenta mare ce ridica noi semne de intrebare asupra modului in care Ministerul Turismului a pus la punct aceasta "ofensiva de marketing national" inceputa la spartul targului. Unde mai pui ca eficienta unei campanii incepute in august este cel putin indoielnica: valul turistic estival e ca si spart, iar planurile pentru cel de iarna sunt deja gata pentru turistii care chiar stiu ce vor.

Ministerul Turismului a reusit "performanta" de a plati un milion de euro pentru promovarea Romaniei ca destinatie turistica pe Eurosport. Dincolo de amanuntul ca alte state vecine incep campanii similare in primele luni ale anului si nu la spartul targului turistic (in perioada august-decembrie), promovarea de pe Eurosport costa mult mai putin pentru Croatia, de exemplu. Si asta nu pentru ca tara de la Mediterana s-a impus de ani buni drept o destinatie turistica apreciata. Dupa cum reiese din cifrele anuntate de Ministerul Turismului de la Zagreb, clipurile de promovare pentru Croatia sunt cu doar 220 mai putine decat cele ale Romaniei dar costa cu mai bine de 50% mai putin.

SE IESE ÎN PIERDERE?
Socoteala e destul de simpla. Croatia si-a propus, pentru anul 2009, o campanie de promovare pe Eurosport International si Eurosport 2 in valoare de 3 milioane de kuna, adica putin peste 408.000 de euro. A inceput-o la 2 februarie si a incheiat-o la 31 mai, potrivit datelor furnizate Jurnalului National de catre Centrul National de Turism din Croatia. Cu alte cuvinte, totul a fost planificat din timp, calculat si aprobat printr-o decizie adoptata la sfarsitul anului 2008. Lucru care ar fi fost dificil in Romania, unde Ministerul Turismului a reaparut in "grila" guvernamentala abia in ianuarie 2009.

Pentru a-si promova destinatiile turistice, Croatia a ales "The Mediterranean, as it once was" ("Mediterana, asa cum era odinioara" - n.r.) drept slogan si patru posturi internationale pentru difuzarea spoturilor sale televizate: CBB, BBC World, Euronews si, desigur, Eurosport. Postul paneuropean de sport a difuzat, in urma contractului, 255 de spoturi de 30 de secunde pe Eurosport International si 550 de spoturi de 30 de secunde pe Eurosport 2. În total, 805 spoturi pe durata a trei luni.

Pentru Romania, Eurosport urmeaza sa difuzeze 1.025 de spoturi similare (30 de secunde) pe durata a patru luni, contra sumei de un milion de euro. Contractul de un milion mai include 325 de billboard-uri de sase secunde si 9 milioane de bannere difuzate pe internet.

Reiese ca difuzarea unui spot costa Croatia 506 euro in timp ce, pentru Romania, pretul urca la 975 de euro. Aproape de doua ori mai scump pentru o campanie de o eficienta cel putin indoielnica, dat fiind ca va fi lansata in august, cand valul turistic estival e ca si spart iar planurile pentru cel de iarna sunt deja gata pentru turistii care chiar stiu ce vor.

PORTRET-ROBOT DE TURIST
Exista insa posibilitatea ca nu acestor turisti sa li se adreseze campania pusa la punct de ministerul doamnei Udrea. Asta in cazul in care chiar exista un public tinta bine indentificat, pentru ca acest lucru nu reiese din informatiile furnizate de minister.

La solicitarea Jurnalului National, ministerul a incercat sa prezinte "portretul-robot" al persoanelor care vor vibra si vor reactiona pozitiv la campania de promovare "Romania - land of choice". Astfel, publicul-tinta vizat este alcatuit din "adulti activi, dinamici si dornici de aventura, pasionati de sport, cu venituri mici si medii, in cautare de destinatii turistice noi si unice", se arata intr-un paragraf al faxului remis Jurnalului National. Urmatorul paragraf ne pune fata-n fata cu un cu totul altfel de potential turist in Romania: "adulti activi, cu venituri medii si mari, bine informati, atentia la evolutiile din mediul de afaceri, in cautare de destinatii turistice noi si unice".

Cum ar veni, si saracii, si bogatii lumii au drept punct comun planurile de vacanta intr-un loc nou si unic. Dincolo de problemele si grijile care-i despart, oferta turistica a Romaniei ii uneste si li se adreseaza deopotriva. Desigur, cu conditia sa fie activi.

CONDUCEREA EUROSPORT TACE
Pentru a intelege mai bine detaliile contractului semnat cu Ministerul roman al Turismului, am solicitat precizari si din partea conducerii Eurosport SA. Am transmis o serie de intrebari mai multor oficiali ai postului, la cartierul general din Paris. Jurnalul National a incercat sa obtina raspunsuri de la directorii de comunicare Heather Bowler sI Michelle Gilbert, directorul pentru relatii cu mass-media, Bertrand Bridon, si lui Sasha Leyere, persoana care, potrivit surselor noastre, ar fi semnat contractul din partea Eurosport. Niciuna dintre persoanele contactate nu a reactionat la demersul nostru.

În mesajele transmise celor patru oficiali ai postului, Jurnalul National a solicitat detalii despre spoturile de promovare a Romaniei care au fost difuzate de Eurosport in timpul finalelor turneului Roland Garros (desfasurat in perioada 24 mai - 7 iunie 2009). "De cine au fost platite aceste spoturi? De catre Ministerul Turismului sau de catre o entitate comerciala din Romania?" a fost una dintre intrebarile adresate conducerii postului. Jurnalul National a mai incercat sa afle daca difuzarea acestor clipuri publicitare a fost considerata un "bonus" pentru contractul semnat ulterior.

22 DE MILIOANE DE TELESPECTATORI
Grupul Eurosport detine cinci canale de televiziune: Eurosport, Eurosport 2, Eurosportnews, Eurosport Asia-Pacific si, mai nou, Eurosport HD (lansat anul trecut).
Considerat "destinatia numarul 1" pentru telespectatorii interesati de evenimente si stiri sportive, Eurosport s-a lansat acum 20 de ani si se poate lauda, in prezent, cu 22 de milioane de telespectatori zilnic, provenind din 59 de tari.
Este singurul post specializat pe sport care transmite in 20 de limbi, potrivit informatiilor de pe site-ul oficial al grupului. Site-ul eurosport numara aproape 10 milioane de vizitatori unici in fiecare luna. Din ianuarie 2001, Eurosport este detinut in proportie de 100% de TF1, lider pe piata mediatica franceza. Principal actionar in cadrul TF1 este grupul Bouygue, cu interese si in Romania.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000