Loteria Romana distribuie in exclusivitate cartele telefonice "Pelegrin", fabricate de o agentie de turism care apartine sotiei controversatului om de afaceri Maricel Pacuraru. Gheorghe Benea, seful PD-L-ist al Loteriei, a platit peste sase milioane de euro pentru niste cartele tefonice pe care Loteria va reusi sa le vanda in cel putin 60 de ani!
La finele anului trecut Compania Nationala Loteria Romana (CNLR) a incheiat un contract cu SC Form Trade SRL pentru distributia de cartele telefonice. În baza contractului, Form Trade se obliga sa distribuie cu forte proprii si mijloace de transport proprii, pana la sediul fiecarei agentii din teritoriu, un stoc minim de cartele Vodafone, Orange si Cosmote care ar fi trebuit sa fie facturate dupa vanzarea acestora. Societatea ar fi trebuit sa plateasca Loteriei 100.000 de euro pentru publicitatea exclusiva realizata prin afisarea in toate agentiile a pliantelor de promovare puse la dispozitie de operatori. Teoretic, o afacere care ar fi dus la sporirea veniturilor Loteriei.
BAZELE TUNULUI
Datele contractului s-au schimbat odata cu venirea lui Gheorge Benea la conducerea CNLR. Benea a fost pus la conducerea Loteriei de Ministerul Finantelor, prin hotararea AGA din 16 februarie, la nominalizarea PD-L. Imediat dupa numirea sa in functie, Benea s-a pus pe treaba si l-a desemnat pe Cristian Stanculescu directorul Departamentului de Vanzari si Marketing, responsabil cu derularea contractului cu Form Trade.
Încrederea lui Benea in Stanculescu a fost totala, deoarece acesta ii era subaltern si pe linie de partid. În plus, stia deja datele contractului cu Form Trade, cu care tinea de altfel si legatura. Surse din interiorul Loteriei ne-au declarat ca reprezentantii Form Trade au fost somati sa renunte la furnizarea cartelelor Vodafone si Cosmote pentru care se semnase contractul si sa agreeze cartelele Pelegrin, provenite de la o firma recomandata si sustinuta de Andreea Florentina Blejner, nimeni alta decat sotia sefului ANAF, Sorin Blejner. În caz contrar, contractul ar fi urmat sa fie reziliat.
Acesta a fost primul pas in pregatirea tunului. A urmat apoi plata de catre Form Trade a facturii de 100.000 de euro reprezentand bugetul anual de marketing si publicitate facuta cartelelor. Factura fusese emisa de Loterie inca din ianuarie, dar a fost achitata de abia la finele lunii martie, dupa ce Benea se inscaunase la Loterie. Pana atunci, Liviu Seucea, directorul departamentului economic al Loteriei, ii trimisese mai multe adrese lui Stanculescu prin care cerea graficul derularii contractului cu Form Trade.
FACTURA PLATITA DE URGENTA
La cateva luni dupa achitarea bugetului anual de marketing, Form Trade prinde curaj si in data de 1 iunie emite catre Loteria Romana o factura in valoare de 31.855.132,69 de lei (TVA inclus) reprezentand livrarea a 111.000 cartele valorice Orange de 4 euro, in valoare totala de 1.915.305 lei cu TVA inclus. Partea cea mai mare din factura trebuia platita pentru livrarea a 582.503 cartele valorice de 5,10 si 20 de euro pentru convorbiri nationale si internationale utilizabile in reteaua Romtelecom si imprimate cu sigla "PELEGRIN". Livrarea cartelelor Pelegrin este contrara prevederilor contractuale, deoarece acest tip de cartela nu apare nicaieri mentionata in contractul initial. Cu toate acestea, Loteria s-a trezit cu o factura de 29.939.827,69 de lei cu TVA inclus pentru cartelele Pelegrin.
La o zi distanta, Loteria decide sa plateasca anticipat cartelele telefonice si nu esalonat pe masura vanzarii acestora, asa cum stipula contractul. Factura poarta avizul lui Ovidiu Rapan, dar si aprobarea directorului general al Loteriei Gheorghe Benea. Acesta a scris cu mana lui pe factura "SE ACHITA URGENT ACEST CONTRACT - SUMA DE 25.484.106,16 RON". Diferenta de 6.371.026,53 de lei este reprezentata de comisionul pentru efectuarea tranzactiilor la care CNLR are dreptul conform contractului. Scazut din valoarea totala a facturii emise de de 31.855.132,69 rezulta exact suma de 25.484.106,16 lei pe care Benea a dat dispozitia sa se achite "URGENT". La un curs de 4,1928 lei, rezulta ca Loteria a platit o factura de peste 6 milioane de euro pentru niste cartele pe care nu se stie cand va reusi sa le vanda pentru a-si recupera banii. Restul banilor au ramas in casieria Loteriei prin semnarea unui ordin de compensare. Benea are grija sa nu semneze si ordinul de plata nr. 2136/03.06.2009 si il imputerniceste in locul sau pe Cristian Stanculescu, seful departamentului de vanzari si marketing. Plata s-a efectuat prin Raiffeisen Bank in contul Form Trade, deschis la ING Focsani.
BANI PENTRU PD-L
Datele in posesia carora am intrat arata ca se intrunesc toate elementele unui nou tun financiar dat de reprezentantii PD-L din conducerea Loteriei. Graba suspecta cu care s-au virat banii ridica alte semne de intrebare. Asta deoarece livrarea cartelelor s-a facut cu intarziere si direct in depozitul central al Loteriei, nu la fiecare agentie asa cum prevedea contractul. Se pare ca nu primirea cartelelor reprezenta "URGENTA" semnata de Benea, ci plecarea banilor din casieria Loteriei. Unde trebuiau sa ajunga urgent acesti bani? Pornind de la apartenenta politica a sefului Loteriei, se intrevede un nou tun din bani publici in care membri PD-L joaca roluri de servanti. Datele noastre arata ca din conturile ING intreaga suma a fost transferata rapid catre adevaratul beneficiar sau poate doar la un alt intermediar al acestuia. Poate organele de ancheta vor lamuri situatia.
Cartelele Pelegrin nu au o cota de piata cunoscuta. Într-o versiune optimista, in care Loteria ar reusi sa vanda la fiecare agentie cate o cartela pe luna, rezulta ca cei peste sase milioane de euro vor fi recuperati de CNLR in aproximativ 60 de ani!!!! Aceasta suma, pastrata intr-un depozit bancar cu dobanda de 10% pe an, ar aduce un profit de circa 50.650 de euro pe luna. Profitul astfel realizat ar putea aduce in intervalul iunie-noiembrie un castig de 250.000 de euro, suma extrem de necesara in campania PD-L pentru alegerile prezidentiale. Si asta doar din dobanzi!!!
PELEGRINUL SOTILOR PACURARU
De pe site-ul www.pelegrin.ro si din datele Registrului Comertului reiese ca Pelegrin este o divizie a SC Perfect Tour SRL din Galati, in parteneriat cu Posta Romana. Actionarul principal al Perfect Tour este Corina Pacuraru, sotia vestitului Maricel Pacuraru, trecut prin scoala Sorin Ovidiu Vantu si ulterior prin fata mai multor instante fara a fi catusi de putin afectat. Ambii soti au fost lideri ai Blocului National Democratic - BNS. Cartela Pelegrin a fost emisa de SC Genius Network SRL, cu sediu tot in Galati si controlata de Corina Pacuraru, impreuna cu fratele sau Marius Crivtonencu. Firma a fost infiintata in 1997 la Brasov cu obiect de activitate initial domeniul constructiilor si amenajarilor interioare, iar in prezent in domeniul comunicatiilor. Sotii Pacuraru sunt suspectati printre altele ca au devalizat Banca Internationala a Religiilor, Posta Romana, Banca Dacia Felix sau Caile Ferate.
PLAN DE VÂNZARI PENTRU PELEGRIN
Ce s-a intamplat totusi cu stocul de cartele Pelegrin?
La data de 22 iunie, conducerea CNLR a dispus distribuirea cartelelor direct catre cele 919 agentii din tara. Si de aceasta data, clauzele contractului au fost incalcate, transportul si distribuirea fiind facute cu masinile Loteriei Romane de angajatii institutiei, deci pe bani publici. Nu este de mirare, pentru ca Benea trebuia sa le inchida gura celor de la Form Trade, care i-au facilitat tunul. Iar aceasta a fost o metoda buna de a-i recompensa. Tot din cauza grabei cu care s-a actionat nu s-a facut nici instructajul personalului Loteriei cu privire la strategia de vanzare. Reteaua agentiilor din Bucuresti, de exemplu, a fost instiintata oficial despre distribuirea cartelelor abia la 20 iulie. Totusi, la data de 26 iunie, Benea a transmis circulara nr. 148 catre toate centrele de profit si Departamentele centrale privind modalitatea de inregistrare a cartelelor, in care se fac precizari despre decontarea lunara a vanzarilor. Circulara omite informatia ca toate cartelele au fost platite inca de la data de 3 iunie. Prinzand gustul circularelor, Benea mai trimite una la data de 20 iulie, prin care recunoaste ca Loteria a achitat integral o marfa pe care de abia o scoate la vanzare si le reproseaza voalat angajatilor ca nu sunt capabili sa vanda cartelele care le-au fost distribuite. Fara sa faca vreo referire la prevederile contractului, conform carora pentru fiecare cartela vanduta angajatii primesc un bonus de un euro, Benea ii ameninta subtil, aducandu-le la cunostinta ca, incepand din august, aceasta sarcina va fi inclusa in planul obligatoriu de vanzari. Cu alte cuvinte, cine nu face planul suporta penalizari!
BENEA DE LA PD-L
Gheorghe Benea este membru al PD-L, filiala Cluj. Ultima functie detinuta de Benea a fost cea de presedinte-director general la Metalurgica Transilvania SA Aiud, incepand din aprilie 2008. Benea a candidat la alegerile parlamentare din noiembrie 2008 pentru un mandat de senator, la colegiul 3 din judetul Cluj, dar a pierdut mandatul la redistribuire. Gheorghe Benea a fost exclus la inceputul lui noiembrie 2008 din PSD, de organizatia municipala Dej, in urma deciziei acestuia de a candida pentru un post de senator din partea PD-L. În presa locala din Cluj, numele lui Benea a fost vehiculat, dupa formarea Cabinetului Boc, pentru mai multe posturi guvernamentale, precum cel de secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei
La finele anului trecut Compania Nationala Loteria Romana (CNLR) a incheiat un contract cu SC Form Trade SRL pentru distributia de cartele telefonice. În baza contractului, Form Trade se obliga sa distribuie cu forte proprii si mijloace de transport proprii, pana la sediul fiecarei agentii din teritoriu, un stoc minim de cartele Vodafone, Orange si Cosmote care ar fi trebuit sa fie facturate dupa vanzarea acestora. Societatea ar fi trebuit sa plateasca Loteriei 100.000 de euro pentru publicitatea exclusiva realizata prin afisarea in toate agentiile a pliantelor de promovare puse la dispozitie de operatori. Teoretic, o afacere care ar fi dus la sporirea veniturilor Loteriei.
BAZELE TUNULUI
Datele contractului s-au schimbat odata cu venirea lui Gheorge Benea la conducerea CNLR. Benea a fost pus la conducerea Loteriei de Ministerul Finantelor, prin hotararea AGA din 16 februarie, la nominalizarea PD-L. Imediat dupa numirea sa in functie, Benea s-a pus pe treaba si l-a desemnat pe Cristian Stanculescu directorul Departamentului de Vanzari si Marketing, responsabil cu derularea contractului cu Form Trade.
Încrederea lui Benea in Stanculescu a fost totala, deoarece acesta ii era subaltern si pe linie de partid. În plus, stia deja datele contractului cu Form Trade, cu care tinea de altfel si legatura. Surse din interiorul Loteriei ne-au declarat ca reprezentantii Form Trade au fost somati sa renunte la furnizarea cartelelor Vodafone si Cosmote pentru care se semnase contractul si sa agreeze cartelele Pelegrin, provenite de la o firma recomandata si sustinuta de Andreea Florentina Blejner, nimeni alta decat sotia sefului ANAF, Sorin Blejner. În caz contrar, contractul ar fi urmat sa fie reziliat.
Acesta a fost primul pas in pregatirea tunului. A urmat apoi plata de catre Form Trade a facturii de 100.000 de euro reprezentand bugetul anual de marketing si publicitate facuta cartelelor. Factura fusese emisa de Loterie inca din ianuarie, dar a fost achitata de abia la finele lunii martie, dupa ce Benea se inscaunase la Loterie. Pana atunci, Liviu Seucea, directorul departamentului economic al Loteriei, ii trimisese mai multe adrese lui Stanculescu prin care cerea graficul derularii contractului cu Form Trade.
FACTURA PLATITA DE URGENTA
La cateva luni dupa achitarea bugetului anual de marketing, Form Trade prinde curaj si in data de 1 iunie emite catre Loteria Romana o factura in valoare de 31.855.132,69 de lei (TVA inclus) reprezentand livrarea a 111.000 cartele valorice Orange de 4 euro, in valoare totala de 1.915.305 lei cu TVA inclus. Partea cea mai mare din factura trebuia platita pentru livrarea a 582.503 cartele valorice de 5,10 si 20 de euro pentru convorbiri nationale si internationale utilizabile in reteaua Romtelecom si imprimate cu sigla "PELEGRIN". Livrarea cartelelor Pelegrin este contrara prevederilor contractuale, deoarece acest tip de cartela nu apare nicaieri mentionata in contractul initial. Cu toate acestea, Loteria s-a trezit cu o factura de 29.939.827,69 de lei cu TVA inclus pentru cartelele Pelegrin.
La o zi distanta, Loteria decide sa plateasca anticipat cartelele telefonice si nu esalonat pe masura vanzarii acestora, asa cum stipula contractul. Factura poarta avizul lui Ovidiu Rapan, dar si aprobarea directorului general al Loteriei Gheorghe Benea. Acesta a scris cu mana lui pe factura "SE ACHITA URGENT ACEST CONTRACT - SUMA DE 25.484.106,16 RON". Diferenta de 6.371.026,53 de lei este reprezentata de comisionul pentru efectuarea tranzactiilor la care CNLR are dreptul conform contractului. Scazut din valoarea totala a facturii emise de de 31.855.132,69 rezulta exact suma de 25.484.106,16 lei pe care Benea a dat dispozitia sa se achite "URGENT". La un curs de 4,1928 lei, rezulta ca Loteria a platit o factura de peste 6 milioane de euro pentru niste cartele pe care nu se stie cand va reusi sa le vanda pentru a-si recupera banii. Restul banilor au ramas in casieria Loteriei prin semnarea unui ordin de compensare. Benea are grija sa nu semneze si ordinul de plata nr. 2136/03.06.2009 si il imputerniceste in locul sau pe Cristian Stanculescu, seful departamentului de vanzari si marketing. Plata s-a efectuat prin Raiffeisen Bank in contul Form Trade, deschis la ING Focsani.
BANI PENTRU PD-L
Datele in posesia carora am intrat arata ca se intrunesc toate elementele unui nou tun financiar dat de reprezentantii PD-L din conducerea Loteriei. Graba suspecta cu care s-au virat banii ridica alte semne de intrebare. Asta deoarece livrarea cartelelor s-a facut cu intarziere si direct in depozitul central al Loteriei, nu la fiecare agentie asa cum prevedea contractul. Se pare ca nu primirea cartelelor reprezenta "URGENTA" semnata de Benea, ci plecarea banilor din casieria Loteriei. Unde trebuiau sa ajunga urgent acesti bani? Pornind de la apartenenta politica a sefului Loteriei, se intrevede un nou tun din bani publici in care membri PD-L joaca roluri de servanti. Datele noastre arata ca din conturile ING intreaga suma a fost transferata rapid catre adevaratul beneficiar sau poate doar la un alt intermediar al acestuia. Poate organele de ancheta vor lamuri situatia.
Cartelele Pelegrin nu au o cota de piata cunoscuta. Într-o versiune optimista, in care Loteria ar reusi sa vanda la fiecare agentie cate o cartela pe luna, rezulta ca cei peste sase milioane de euro vor fi recuperati de CNLR in aproximativ 60 de ani!!!! Aceasta suma, pastrata intr-un depozit bancar cu dobanda de 10% pe an, ar aduce un profit de circa 50.650 de euro pe luna. Profitul astfel realizat ar putea aduce in intervalul iunie-noiembrie un castig de 250.000 de euro, suma extrem de necesara in campania PD-L pentru alegerile prezidentiale. Si asta doar din dobanzi!!!
PELEGRINUL SOTILOR PACURARU
De pe site-ul www.pelegrin.ro si din datele Registrului Comertului reiese ca Pelegrin este o divizie a SC Perfect Tour SRL din Galati, in parteneriat cu Posta Romana. Actionarul principal al Perfect Tour este Corina Pacuraru, sotia vestitului Maricel Pacuraru, trecut prin scoala Sorin Ovidiu Vantu si ulterior prin fata mai multor instante fara a fi catusi de putin afectat. Ambii soti au fost lideri ai Blocului National Democratic - BNS. Cartela Pelegrin a fost emisa de SC Genius Network SRL, cu sediu tot in Galati si controlata de Corina Pacuraru, impreuna cu fratele sau Marius Crivtonencu. Firma a fost infiintata in 1997 la Brasov cu obiect de activitate initial domeniul constructiilor si amenajarilor interioare, iar in prezent in domeniul comunicatiilor. Sotii Pacuraru sunt suspectati printre altele ca au devalizat Banca Internationala a Religiilor, Posta Romana, Banca Dacia Felix sau Caile Ferate.
PLAN DE VÂNZARI PENTRU PELEGRIN
Ce s-a intamplat totusi cu stocul de cartele Pelegrin?
La data de 22 iunie, conducerea CNLR a dispus distribuirea cartelelor direct catre cele 919 agentii din tara. Si de aceasta data, clauzele contractului au fost incalcate, transportul si distribuirea fiind facute cu masinile Loteriei Romane de angajatii institutiei, deci pe bani publici. Nu este de mirare, pentru ca Benea trebuia sa le inchida gura celor de la Form Trade, care i-au facilitat tunul. Iar aceasta a fost o metoda buna de a-i recompensa. Tot din cauza grabei cu care s-a actionat nu s-a facut nici instructajul personalului Loteriei cu privire la strategia de vanzare. Reteaua agentiilor din Bucuresti, de exemplu, a fost instiintata oficial despre distribuirea cartelelor abia la 20 iulie. Totusi, la data de 26 iunie, Benea a transmis circulara nr. 148 catre toate centrele de profit si Departamentele centrale privind modalitatea de inregistrare a cartelelor, in care se fac precizari despre decontarea lunara a vanzarilor. Circulara omite informatia ca toate cartelele au fost platite inca de la data de 3 iunie. Prinzand gustul circularelor, Benea mai trimite una la data de 20 iulie, prin care recunoaste ca Loteria a achitat integral o marfa pe care de abia o scoate la vanzare si le reproseaza voalat angajatilor ca nu sunt capabili sa vanda cartelele care le-au fost distribuite. Fara sa faca vreo referire la prevederile contractului, conform carora pentru fiecare cartela vanduta angajatii primesc un bonus de un euro, Benea ii ameninta subtil, aducandu-le la cunostinta ca, incepand din august, aceasta sarcina va fi inclusa in planul obligatoriu de vanzari. Cu alte cuvinte, cine nu face planul suporta penalizari!
BENEA DE LA PD-L
Gheorghe Benea este membru al PD-L, filiala Cluj. Ultima functie detinuta de Benea a fost cea de presedinte-director general la Metalurgica Transilvania SA Aiud, incepand din aprilie 2008. Benea a candidat la alegerile parlamentare din noiembrie 2008 pentru un mandat de senator, la colegiul 3 din judetul Cluj, dar a pierdut mandatul la redistribuire. Gheorghe Benea a fost exclus la inceputul lui noiembrie 2008 din PSD, de organizatia municipala Dej, in urma deciziei acestuia de a candida pentru un post de senator din partea PD-L. În presa locala din Cluj, numele lui Benea a fost vehiculat, dupa formarea Cabinetului Boc, pentru mai multe posturi guvernamentale, precum cel de secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei