Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Trei modificari importante pentru garantii la Prima Casa

Trei modificari importante pentru garantii la Prima Casa

Conventia de garantare a creditelor contractate pentru cumpararea unei locuinte prin programul "Prima Casa" va fi modificata prin introducerea unor prevederi care vor permite un regim special al ipotecii si includerea in program si a apartamentelor nou-construite prin credit bancar si deja ipotecate.
Trei modificari importante pentru garantii la Prima Casa. Decizia a fost luata la o intalnire a premierului Emil Boc cu reprezentantii bancilor interesate de programul "Prima Casa".
La discutie au participat in principal directori ai bancilor care nu au semnat inca conventia de garantare, desi se inscrisera in program, dar si banci care semnasera anterior conventiile de aderare. Mai urmeaza ca modificarile sa fie validate de Guvern.
„S-au agreat toate propunerile facute de Ministerul Finantelor, Fondul de Garantare si banci pentru modificarea conventiei de garantare a creditelor cuprinse in programul Prima Casa", spune Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, neuitand sa precizeze insa ca nu doreste sa faca nici un comentariu pe aceasta tema.
Bancherii insa, spun ca principalele modificari aduse conventiei de garantare sunt trei.
Cea mai importanta este cea legata de clarificarea clauzelor de efectuare a platii in caz de incident de neplata, mai exact executarea garantiei fondului, marul discordiei dintre autoritati si cele sapte banci care nu au semnat inca conventia de garantare.
Practic, executarea garantiei nu mai este lasata la atitudinea Fondului de Garantare ci, pe baza unui set de documente clar stabilit prin conventie si prezentat de banca Fondului se poate trece automat la executarea garantiei statului.
Executarea se va face in termen de 30 de zile de la expirarea perioadei de 90 de zile de neplata a ratelor de credit de catre client (cele 90 de zile sunt acoperite de garantia initiala depusa de client intr-un cont separat).
Cea de-a doua modificare vizeaza modalitatea de inscriere a ipotecii: "fie prin efect legal, ceea ce presupune inscrierea directa a ipotecii in Cartea Funciara, fie prin mandat reprezentativ", dupa cum spune Gabriela Nistor, directoare retail la Banca Transilvania.
Bancherii au solicitat, si dupa toate probabilitatile propunerile au fost acceptate de guvern, ca in conventia modificata statul sa instituie ipoteca legala asupra imobilului contractat prin credit si nu ipoteca conventionala cum era prevazut inainte.
Practic, ipoteca se va inscrie direct in Cartea Funciara, fara existenta unui contract notarial. Desi ipoteca legala (instituita prin lege) va fi mai greu de executat in caz de neplata (presupune obtinerea unei decizii judecatoresti), ea nu implica plata unei taxe notariale (cazul ipotecii conventionale), fapt care scuteste clientul de niste cheltuieli.
Cea de-a treia modificare ce trebuie introdusa in conventie se refera la exceptarea locuintelor din blocurile noi si deja ipotecate de la prevederea ca "ipotecile cuprinse in programul Prima Casa trebuie sa fie libere de sarcini".
Prin aceasta exceptie, in programul Prima Casa vor putea intra si locuintele din blocurile nou construite care sunt deja ipotecate, dar fara a se sti exact la aceasta ora daca va fi vorba de ipoteca de rang doi sau de alt tip.
În opinia bancherilor, aceasta prevedere va rezolva doar jumatate din problema, deoarece majoritatea clientilor au deja ipotecate locuinte vechi pentru accesarea de creditele de consum cu care au platit avansurile pentru locuintele in blocurile noi.
În opinia Gabrielei Nistor, bancile deja semnatare ale conventiei vor avea posibilitatea sa semneze anexe pentru includerea noilor prevederi ale conventiei de garantare.
BOC confirma existenta modificarilor
Premierul Emil Boc a confirmat faptul ca a fost schimbat cadrul legal, printr-o declaratie pe care a facut-o la sfarsitul sedintei de guvern: "A fost pregatit cadrul legal, astfel incat si constructorii imobiliari, care au construit locuinte pe credite ipotecare, sa poata intra in programul "Prima Casa", pe baza solicitarilor pe care le-au avut in discutiile noastre.
Pot sa va spun ca nu mai exista nici un fel de bariera, de nici un fel de natura, pentru ca astazi sa-ti poti construi o casa de la zero, beneficiind de o garantie guvernamentala de 60.000 de euro.
Sa-ti cumperi o casa care este la rosu, nefinalizata, si sa primesti o garantie de la stat de 60.000 de euro.
Sa-ti cumperi o locuinta finalizata, fie ipotecata, fie neipotecata de catre constructor, astfel incat sa intri in posesia acesteia".

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000