Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Tragedie la malul marii neglijente

Tragedie la malul marii neglijente

Doi copii din judetul Iasi, veniti pentru prima data sa vada marea in tabara de la Eforie Sud, au sfarsit inecati sambata in dreptul unei plaje neamenajate. Tragedia aduce in actualitate vechile probleme ale sistemului: salvamari prost platiti, lipsa unui cadru legal care sa le sprijine activitatea, zone de plaje lasate de izbeliste.
Micutii erau impreuna cu mai multi colegi si cu o supraveghetoare care, spun salvamarii, i-a lasat sa intre in valurile furioase, chiar daca ei i-au tot repetat sa nu ii scape din ochi! Zona in care se aflau era plina de pietre si de curenti puternici. Mai mult, panourile avertizau: "Scaldatul este interzis!". Cu doar o zi inainte de tragedie, un alt copil, din acelasi grup, a fost scos din apele agitate de salvamari. În ciuda incidentului, chiar a doua zi, elevii au fost dusi pe aceeasi plaja neamenajata.

Salvamarii au reluat ieri cautarile celui de-al doilea copil care si-a pierdut viata sambata la Eforie Sud. Operatiunea s-a dovedit extrem de dificila din cauza marii agitate, dar si a vizibilitatii scazute cauzata de alge. Trupul unuia dintre baieti a fost gasit sambata, la cateva ore dupa inec. În paralel cu operatiunea de cautare, oficialitatile au demarat mai multe anchete. Audiata de politistii constanteni, profesoara Elisabeta Mincior, insotitoarea celor zece elevi, a declarat ca si-a facut datoria, avertizandu-i pe micuti ca nu au voie sa intre in apa. Ea va fi cercetata pentru ucidere din culpa, dar in functie de elementele care ar putea aparea in cadrul anchetei ar putea fi schimbata incadrarea juridica.

În cursul zilei de ieri, autoritatile constantene au reluat in discutie si problema plajelor neamenajate. Acestea ar trebui sa fie semnalizate cat mai strident, cu panouri cat mai vizibile amplasate in zonele cu probleme. Trei anchete se desfasoara in acest moment pentru stabilirea celui care se face vinovat de moartea micutilor. În paralel cu cercetarile Politiei si ale Procuraturii, conducerea ISJ Iasi si cea a MTS, institutia in a carui subordine se afla taberele, au anuntat constituirea unei comisii de ancheta care sa analizeze cazul de la Eforie Sud.

Un ocean de durere in localitatea Ciortesti
Comuna Ciortesti, judetul Iasi. Înca de sambata, cand au aflat, locuitorii sunt consternati pentru cele intamplate. Dupa ce au vazut ca doi dintre adolescentii din comuna au pierit inecati la Eforie Sud, familiile si cunoscutii acestora nu-si mai gasesc cuvintele. Îi plang cu totii in tacere pe Adrian Rosu, de 13 ani, din satul Coropceni, si pe Mirel Enache, de 14 ani, din Serbesti, mai ales ca erau amandoi niste copii deosebiti. "E o durere groaznica aici, chiar si pentru cunostintele mai indepartate ale celor doua familii, ale rudelor. E cu atat mai tragic, cu cat cei doi erau niste copii deosebit de cuminti, nu niste obraznici sau niste lichele cum sunt multi astazi", spune Gheorghe Gurzun, primarul comunei Ciortesti, de unde sunt cele doua victime. Edilul local spune ca i-a venit greu sa anunte familiile indoliate, dar, pana la urma, rudele acestora au aflat tragica veste prin intermediul mijloacelor mass-media. Satenii mahniti si revoltati condamna comportamentul inadecvat al cadrelor didactice. "Ce sa le mai faca profesorilor, insotitorilor, sa le taie capul? Vor fi trasi la raspundere, dar pierderea inestimabila a vietilor celor doi copii ramane o lipsa care nu mai poate fi compensata", mai spune Gheorghe Gurzun. El povesteste ca unul dintre copii era un spirit mai libertin, avand in vedere ca tatal sau s-a recasatorit si a plecat de langa el chiar la Constanta. "Adrian Rosu era mai aventuros, dar pentru orice copil la aceasta varsta toata lumea e a lui. S-a intalnit in tabara cu tatal sau, care i-a dat niste bani si chiar i-a spus sa nu se aventureze in valuri, dar spiritul de copil nu poate fi infranat asa usor", precizeaza primarul. El a mai spus ca rudele celor disparuti nu pot sa creada ca cei doi nu mai sunt, fiind daramate de faptul ca acum, in loc sa-i astepte acasa, trebuie sa le ingroape trupurile crestineste.

Primarul a adaugat ca profesorul care ii insotea pe copii, Parascheva Smoc, este director la Scoala cu clasele I-VIII din Ciortesti. "Organizatorul taberei nu a fost ea, ci profesoara de chimie Elisabeta Mincior, care a lucrat la scolile din Serbesti si Coropceni. Anul trecut, tot dumneaei a fost organizator, dar pentru un grup mai mare", a adaugat primarul.

Atractie financiara
Ieseanul Constantin Neagu, subsecretar de stat in Ministerul Turismului si Sportului, presedintele comisiei de ancheta administrativa a cazului, spune ca profesorul insotitor a gresit pentru ca a plecat cu copiii intr-o alta zona decat cea in care se specifica in procesul-verbal de instruire semnat la ISJ Constanta, inainte de a ajunge in tabara. Mai mult, explica si cauza numarului mare de profesori prezenti in tabara raportat la numarul de elevi prin atractia pe care au avut-o asupra cadrelor didactice avantajele financiare primite in cazul prezentei acestora in astfel de tabere. "Din punctul de vedere al MTS, atat institutiile, cat si persoanele din subordine au respectat procedurile. În procesul-verbal se spune ca trebuie ascultate recomandarile celor de la Salvamar atunci cand conditiile atmosferice sunt nefavorabile - vant, valuri mari, ca scaldatul pe timp de noapte este interzis. Din nefericire, tragedia s-a produs", a spus Neagu.

Profesorul si-a asumat vina
Surse din randul organelor de ancheta prezente la fata locului spun ca profesorul insotitor si-ar fi asumat deja vina. Reprezentantul MTS mai spune ca nu a vorbit cu alte persoane de la alte departamente sau directii care efectueaza ancheta, dar confirma aceasta ipoteza. "Stiu doar de ancheta judiciara si am auzit si de o ancheta proprie a ISJ Iasi. Am inteles ca vina si-ar fi asumat-o dna profesor care insotea grupul. Eu sunt inca aici cu colegii de la centrul de agrement, cu cei de la DTS Constanta. Facem un raport pe care il inaintam la minister", a spus Neagu. De asemenea, demnitarul MTS ofera o explicatie si cu privire la numarul mare de cadre didactice prezente in tabara alaturi de profesorii insotitori. Si anume pentru avantajele de care beneficiaza. Referitor la numarul cadrelor didactice si al copiilor, Neagu spune ca, oficial, doar un cadru didactic insotea 10 elevi: "Din ce am vazut eu aici, in perioada 4-10 august, sunt trei serii a cate 10 copii. Un grup este de la Scoala de Arte si Meserii Ciortesti si doua de la Liceul de Arte «Octav Bancila» din Iasi. Pe cei de la Ciortesti ii insotea un singur cadru didactic. Daca mai este si altcineva, un director sau profesor, sunt pe cont propriu. Exista o ordonanta prin care se acorda beneficii cadrelor didactice care vin pe langa grup. Nu sunt mai multe cadre didactice, ci doar unul singur, pentru ca vin copii cu o anumita varsta - 13-15 ani. Daca sunt mai multe cadre didactice, atunci trebuie si bani in plus de cazare si masa. Însa la grupuri cu prescolari sunt trei cadre didactice".


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000