Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Scenariile arestarii si eliberarii lui Becali

Scenariile arestarii si eliberarii lui Becali

Becali a scapat! Adevarat a scapat? Sau lupta va reincepe, dupa Sarbatori? Depinde de Becali, dar si de cei care controleaza acest joc, de interesele celor care au scris scenariul arestarii si eliberarii.
In ceea ce priveste arestarea, sunt posibile trei variante, ca raspuns la intrebarea „cui a folosit?”:

1) Basescu dorea sa abata atentia de la discutiile privind averea familiei. Daca acceptam aceasta varianta, sa recunoastem ca scenariul a dat gres: publicul s-a plasat de partea victimei, autoritatile, in frunte cu presedintele, au fost condamnate, iar defectele sistemului, de la mascatii inutili, pana la inrobatii incoerenti, au iesit din nou in evidenta, ca paduchele pe frunte. Astfel, bomba pregatita de Basescu i-ar fi explodat chiar lui in fata.

2) „Organele” aveau propriul interes sa-l ascunda pe Becali la mititica: distragerea atentiei de la esecurile in serie (Ciorogarla, Cluj, Brasov, Craiova)...Unde mai pui ca era in curs si ancheta interna in cazul Plaza, Politia fiind acuzata, pe la televiziuni, de intelegeri oculte cu o alta justitie paralela, respectiv bodigarzii lui Oprea-BGS, la fel de agresivi, se pare, ca ai lui Smarandescu. Dupa focul de artificii, urma eliberarea si, pe parcursul anilor de proces, se schimbau de cateva ori sefii politiei, uita publicul etc. Lucrurile au luat-o razna cand judecatorii au decis mentinerea arestarii, fara sa poata convinge lumea ca e aceasta este necesara si nu-i o simpla razbunare a castei magistratilor, jigniti in repetate randuri de Razboinicul Gura Mare.

Cat priveste eliberarea sunt de luat in calcul doua scenarii:

a) Justitia si-a dat seama ca, pe fondul prabusirii de imagine, se va pune tot mai apasat problema controlului societatii asupra magistratilor. Doamne fereste de o reforma reala in domeniu, sa ajungem ca in occident. De la Viena pana in San Francisco, trecand prin Paris, in toata lumea normala decide publicul, reprezentat de jurati, cine e vinovat si cine nu. Iar in multe tari, procurorii sunt alesi direct de cetateni, nu de presedinte sau clasa politica.

b) Politicienii ar fi dorit, indiferent de partid, curmarea scandalului care, pe zi ce trece, crestea cota cuplului Becali-Vadim. Las, fanfaron, dispus la orice compromis pentru a-si inchide dosarele, Becali se va dezumfla pana la alegeri, daca nu-l mai victimizeaza nimeni.

De ce nu poate fi exclusa nicio varianta? Pentru ca Justitia nu este credibila: se desfasoara in spatele usilor inchise, administrata de o casta inchisa, in absenta controlului public si deseori sfidand publicul, este accesibila doar celor cu multi bani (macar pentru avocati, daca nu si pentru judecatori) si este de neinteles pentru omul de rand. Oricat se straduiesc expertii, societatea nu va intelege cum pot fi hotii liberi, iar pagubasul in arest si nici de ce un om este periculos luni, dar vineri poate fi pus in libertate, cu aceleasi probe.
Totusi, sa recunoastem ca scenaristii au oferit si publicului o satisfactie: spectacolul are happy-end! Stim ca daca n-ai bani sau nu intervine presa poti zace nevinovat in puscarie, ca Puterea te poate infunda cand vrea ea, dar uite ca macar pe domnu’ nostru Gigi am reusit sa-l salvam de pe cruce, isi va fi spus multimea. Ramane sa se inalte la cer, pe langa elicopterul in care a fost uitat Adelin Petrisor de-asupra ambuteiajului de pe DN1, doar fumul gratarelor incinse la barul din Pipera. Adevarat a scapat!


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000