Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Romania in recesiune

Romania in recesiune

Omul de afaceri sustine ca metrul patrat de locuinta va ajunge cat unul-doua salarii medii, intr-un interviu acordat revistei „Capital”. Omul de afaceri Dinu Patriciu sustine ca locuintele vor continua sa se ieftineasca. Cel care anunta criza din domeniul imobiliar atunci cand vanzarile erau in floare sustine, in cadrul unui interviu pentru revista „Capital”, ca singura stavila in fata acestei caderi este cardasia intre finantatori si dezvoltatori. Finantatorii nu isi trec in bilant creditele neperformante, pentru ca isi pierd bonusurile, iar dezvoltatorii inca mai au ce manca si tin la pret. Motiv pentru care piata este blocata.
„Acum se afla doar la inceputul caderii. Pana cand metrul patrat de locuinta medie nu va ajunge egal cu unul pana la doua salarii medii lunare, caderea preturilor nu se va opri”, sustine Dinu Patriciu. In opinia acestuia, momentul va veni chiar foarte curand. „In cateva luni, caderea nu va mai putea fi oprita, probabil incepand din aprilie, pentru ca, dupa bilantul pe primul trimestru al anului, nu vor mai putea fi ascunse aceste pierderi”, afirma Patriciu.
In ultima vreme, afaceristul a profitat de conjunctura economica pentru a face achizitii imobiliare si afirma ca se va folosi in continuare de aceasta perioada pentru a construi „la pretul corect”. „Am investit in doua moduri: in proiecte care vor fi gata cel mai devreme peste doi ani si jumatate sau trei ani, cand se vor tempera efectele crizei, si, pe de alta parte, am inceput sa cumpar, dar nu numai in Romania, portofolii de asseturi care sunt discountate deja enorm, peste 90% fata de valoarea activului net acum 12 luni”, a precizat Patriciu.

Clientii cu bani, la vanatoare de chilipiruri
Reducerile de preturi si sistemele de creditare ale dezvoltatorilor n-au avut niciun efect asupra pietei imobiliare. Singurii clienti sunt cei care au nevoie urgenta de o locuinta si dispun de finantare si investitorii care pandesc ocazii speciale, spun expertii companiei Colliers. „Daca diferenta de pret intre apartamentele noi si cele vechi este mai mare de 20-30%, cumparatorul va opta pentru varianta veche, care e mai ieftina”, afirma Ilinca Paun, de la Colliers.
Potrivit acesteia, cei interesati acum de case cauta imobile finalizate sau care urmeaza sa fie gata curand. In cadrul ultimului raport asupra pietei imobiliare, Colliers mentioneaza ca pana la finele anului vor fi livrate pe piata 9.000 de unitati, cele mai multe provenind din ansambluri incepute in 2007. Din cele 25 de proiecte lansate anul trecut, doar 15 au ramas inca pe piata. Specialistii din domeniu sustin ca piata si-ar putea reveni cu ajutorul guvernului, care, incurajand economia prin masurile de criza, va calma populatia si oamenii vor reincepe sa cheltuiasca.

Chiriile vor depinde de vanzari
Chiar daca inchirierea spatiilor comerciale este o afacere imobiliara inca functionala, firmele de retail vor sa renegocieze tarifele. Locatarii „ancora” ai centrelor comerciale isi doresc chirii variabile, calculate ca procent din cifra de afaceri realizata prin spatiul respectiv, potrivit firmei de avocatura Cozmaciuc, Puiu & Oprea.
Etienne Oprea, avocat partener al firmei, e de parere ca acest sistem avantajeaza ambele parti: locatarii, care pot corela principalele cheltuieli fixe cu veniturile obtinute, dar si proprietarii, care reduc riscul de a ramane cu spatii neocupate si suportarea pierderilor pana la incheierea unui nou contract. Proprietarii sunt destul de reticenti, din cauza creditelor bancare pe care trebuie sa le achite, dar nici nu-si pot permite pierderea unui chirias de valoare. O solutie de compromis e stabilirea unui prag minim fix al chiriei.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000