Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Razboiul generatiilor

Razboiul generatiilor

educatie civica

 Razboiul generatiilor
Citeam zilele acestea postarea unui cunoscut cu fragmente alese din Noul Testament privind “rolul femeii” in familie: supunere, obedienta samd. Desigur, comentariile au curs garla. Surprinzator, au fost femei mai in varsta care aprobau aceste idei, de supunere a femeii in casnicie. Femei, nu barbati.

M-am gandit ce ar determina o femeie sa scrie (chiar sa creada) ca rolul sotiei este sa fie supusa. Supusa, nu egala! Si, tot din comentariile ei a venit raspunsul: “eu toata viata mi-am ascultat sotul si nu i-am iesit din cuvant”. Deci inertia: faptul ca ea a acceptat si a trait un anumit stil de viata o facea sa impuna acest stil ca standard pentru celelalte femei. Desigur, frustarile acumulate de-a lungul timpului nu ii permiteau sa acepte alte variante. De fapt, admitand ca alt mod de viata in familie ar fi posibil, si-ar distruge propria minciuna dupa care traieste: supusenia ei ar fi ridicola si inutila, deci viata ei familiala ar fi ridicola si inutila.

A mai fost un articolul zilele trecute pe SW cu copii galagiosi care a starnit multa pasiune si a despartit cele 2 falii: tinerii cu copii si batranii cu nevoia de liniste. Un razboi intre mentalitati si tolerante, un razboi intre generatii crescute total diferit. Generatii care doresc, isi fac si au propriile drepturi.

Chiar Brexitul este prezentat ca un razboi al generatiilor, cei care au balansat rezultatul catre Out fiind persoanele peste 50 de ani. Un fel de auto-sabotare, cu pretul scaderii nivelului de trai (pensiilor) pentru cei batrani si al pierderii locurilor de munca pentru cei tineri (prin relocarea multinationalelor).

Surprinzator, fiecare generatie are dreptatea ei. Dar intoleranta este maxima de ambele parti. Frustarile acumulate de cei mai in varsta i-au inchis intr-o intoleranta greu suportabila. Tinerii sunt (in viziunea generatiei old fashion): “galagiosi”, “nu stiu ce vor”, “nu au valori”, „nu au rusine“, „sunt obraznici“. Batranii in schimb „incurca“ (in viziunea generatiei young). Sunt „inceti“, „iau pensiile din banii celor tineri“, „deranjeaza“.

Intoleranta este singurul motiv care intretine acest razboi. Si lipsa de educatie, desigur. Toti traim pe acelasi pamant si toti avem drepturi. Drepturi care ar trebui sa se sfarseasca atunci cand drepturile celuilalt sunt incalcate.

Pornind de la exemplul Americii (“asa ceva nu s-ar putea intampla la noi” a spus un coleg de munca American cand am vorbit despre toleranta si falii intre generatii), am facut cateva observatii despre incercarea de educare a populatiei pentru uniformizarea / integrarea tuturor categoriilor de persoane in viata sociala:

    - Filmele contin personaje diverse dpdv al varstei, culorii pielii, sexului samd. Cred ca sunt niste reglemenatri sau standarde generale in industria cinematografica (nu am intrebat despre asta) care impun aceasta diversitate.

    - Angajarile se fac in functie de abilitatile si nu de varsta persoanei. Este interzis a se cere detalii despre varsta, orientare sexuala si religie in CV. Desigur, angajarea ramane la latitudinea angajatorului. Dar, atata timp cat angajatul reuseste sa faca ceea ce este de facut, varsta nu conteaza.

    - Exista programe de incurajare a diversitatii de personal. Anul trecut am intalnit ca se cerea la aplicare (pentru un post in cercetare - universitate) un eseu despre toleranta, despre cum privesti diversitatea si cum actionezi pentru asta. (Ca exemplu, am gasit pe Internet eseul unui barbat cu parinti asiatici, care a fost trimis la Scoala Catolica - el si familia lui fiind atei dar scoala foarte buna, ce se simtea discriminat pentru ca a fost considerat “geek” in colectiv.)

    Filmul extrem de echilibrat “Internul” (cu Robert de Niro si Anne Hathaway) in care, a te integra in campul muncii si a fi acceptat in echipa de tineri, presupune stradanie si toleranta din ambele parti. Bun, si multe, multe alte filme.

Da, imi amintesc ca au fost ani cand corporatiile / companiile se laudau ca varsta medie a angajatilor este sub 30 de ani. Dar se vede ca pentru succesul pe termen lung nu este necesara aceasta segregare dupa varsta. Ci tocmai, uniformizarea. Curba lui Gauss, in orice companie / institutie, nu ar trebui sa fie centrata pe tineri ci pe segmentul de populatie cel mai reprezentativ numeric. Asa cum exista programe de integrare in campul muncii a tinerilor, ar trebui sa existe programe de re-integrare in campul muncii a persoanelor mai in varsta. Desigur, dupa abilitati.

De ce vorbesc despre diversitatea la locul de munca? Pentru ca este sigurul lor unde poti cunoaste si intelege toate categoriile de varsta. Si unde inveti (aproape esti fortat) sa fii tolerant. Desigur, si la biserica, daca esti dispus sa te duci. Si la orice alt eveniment social: teatru, opera samd. (Scoala ar putea fi un loc de convietuire decenta intre generatii, dar relatia este, de regula, uni-directionala: de la catedra catre elevi).

Dar, asa cum unii tineri fac efort sa inteleaga si sa tolereze persoanele mai in varsta, asa si acestia din urma ar trebui sa faca efort si sa tolereze persoanele tinere. Texte de genul “eu stiu mai bine” nu isi au rostul de ambele parti. A recunoaste ca nu stii si ca ai nevoie de ajutor (fie ca esti tanar, fie ca esti batran) ar trebui sa fie o normalitate. Nu a impune si / sau a critica.

Razboiul dintre generatii a existat dintotdeauna. Clasicul respect apriori pentru cei mai in varsta si mai “intelepti” nu mai are sens in societatea actuala cand informatia este usor de accesat si cand poti invata din propriile greseli, nu din lectiile batranilor. Dar o norma de acceptare si toleranta ar trebui sa existe. Este necesara. Nici o generatie nu trebuie sa plateasca pretul intolerantei si al discriminarii altei generatii.

E clar ca politica viitoare va fi facuta de catre votantii majoritari. Razboaiele sunt inutile atat timp cat fiecare generatie invata sa isi inteleaga locul si sa aprecieze utilitatea celeilalte generatii. Toleranta este cuvantul cheie.Data: 26 iulie, 2016

Sursa: Intern

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000