Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Program anticriza pentru smecheri?

Program anticriza pentru smecheri?

Pentru cine a fost conceput asa-zisul program anticriza al guvernului Boc?
Din capul locului o spunem. Pentru cei numiti intr-o intreaga campanie de un post de televizune „smecheri de Romania”, adica aceeasi patura de profitori poreclita de presedintele Basescu „baietii destepti”.
Carora chiar el le-a taiat din tortul bugetului o portie zdravana de peste 2 miliarde euro. Nici mai mult, nici mai putin decat suma pe care „supra-premierul” a dispus la o intalnire cu oamenii de afaceri, sa fie varsata imediat in contul datoriilor pe care Boc le-a mostenit catre acestia de la Tariceanu. E vorba, cum s-a observat, de clientela infipta la tata bugetului. Pentru ca acolo sunt si marii sponsori ai pedelistilor si pesedistilor fata de care au acum obligatii de onoare. Este adevarat ca s-au indatorat si fata de dascalii carora le-au cersit votul in schimbul maririi salariilor cu 50 la suta, si fata de pensionari, si fata de categoriile defavorizate care vor fi crunt lovite de criza, dar mai aproape este camasa decat haina, mai aproape comisionul ce va continua sa curga decat deziluzia si poate protestele profesorilor. Asa se face ca programul anticriza este unul mai liberal decat daca taricenii obtineau 90 la suta si ramaneau la Palatul Victoria.
Astfel, pentru prima data, cum se lauda Videanu, 20 la suta din veniturile bugetului merg la investitii. Adica, la baietii destepti de asfalt pe care i-a hranit pana la obezitate cat a fost tartorul Bucurestiului si pe care i-a luat acum sub pulpana de ministru al economiei, dandu-le mari ciosvarte din autostrazile fara cap si coada, raspandite ca peticelele de zapada pe campuri, cand se desprimavareaza. Pedelistii vorbeau de 834 de kilometri, nici un metru mai putin, pesedistii de o mie, rotund, acum nu se mai aude insa de kilometri ci doar de sutele de milioane de euro pe care le varsa Berceanu catre Bechtel pentru ce nu a facut. E clar ca jaful va continua si mai dihai ca pana acum. Numai ca intre timp bugetul si PIB-ul (care pentru Geaona sunt totuna) dau semne ca vor intra intr-o cura de slabire dramatica.
Dincolo de balbaielile lor penibile si de calculele inca optimiste, e clar ca prabusirea pietei imobiliare si a constructiilor cu circa 50 la suta, a pietei si industriei auto cam in aceeasi proportie, ca si a consumului de bunuri de larg consum pe baza creditelor, va face ca produsul intern brut sa se diminueze cu cel putin 30 de procente. La care se adauga scaderea veniturilor externe din banci si de la cei plecati la munca. Prin urmare, si veniturile bugetare vor avea o curba descendenta. Bugetul va fi insa afectat si de scaderea dramatica a contributiilor din salarii, numarul somerilor fiind estimat oficial intre 50.000 (o aproximare imbecila pe care insa o tot repeta Videanu) si 500.000, pe care a scapat-o ministrul finantelor, neoficial, vorbindu-se chiar de un milion – ceea ce inseamna o adevarata catrastrofa. Fiindca e vorba de oameni care sustin nu doar bugetul ci si familiile lor, cei mai multi avand si credite impovaratoare la banci. Aici revenim la o alta drama ce va face victime in serie: cresterea euro in raport cu leul, ce va duce la scumpirea cu cel putin 30 la suta a tuturor bunurilor de consum, incepand cu alimentele, gazele si energia electrica. Pentru cea mai mare parte a populatiei criza va fi o tragedie. Guvernul Basescu-Boc, cu sustinere pesedita, se ingrijeste insa de clientela, de baietii destepti, de smecherii ce-i vor finanta si in cele doua campanii ale anului in curs, pentru euro-parlamentare si prezidentiale. Si o fac pe fata, cu cinism, negasind alta gaura fara fund in care sa arunce banii, cati mai sunt, decat ministerul doamnei Udrea, careia i-au cadorisit vreo doua miliarde de lei, adica 500 de milioane de euro, pentru bonuri de turism.
Obisnuita cu propriile cheltuieli, doamna a anuntat ca ar fi vorba de vreo 1500 de euro pentru fiecare, adica de cinci ori salariul mediu pe economie. Este clar ca asemenea aberatii grabesc interventia FMI care va pune saua tot pe cei multi si necajiti. Intrebarea este cine va pune biciul pe cei care ne-au harazit o asemenea soarta?


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000