Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Preotul Mihail Milea, ingerul buzoienilor. CEI MAI FRUMOSI ROMANI!

Preotul Mihail Milea, ingerul buzoienilor. CEI MAI FRUMOSI ROMANI!

preot Mihail Milea

 Preotul Mihail Milea, ingerul buzoienilor. CEI MAI FRUMOSI ROMANI!
Preotul Mihail Milea a intrat definitiv in sufletele buzoienilor, prin faptele sale puse deopotriva in slujba lui Dumnezeu si a omului de rand.

E in stare sa munceasca de dimineata pana noaptea, fara sa manance sau sa doarma. Astfel, a reusit in decurs de 20 de ani, sa creeze un sistem solid de ocrotire sociala, cu cateva sute de de asistati de toate varstele. Pe oricine intrebi in Buzau de parintele Mihail Milea te indruma spre marea catedrala aflata chiar in centrul orasului. Toti buzoienii stiu cine este Parintele Milea. Iti spun, fara nicio clipa de ezitare, ca este cel care a repopulat cu orfani un sat parasit, ca e cel care are grija de batranii abandonati sau de femeile agresate si alungate de soti. El este cel care a infiintat „Savaliada”, o fundatie pentru copiii orfani. Numele vine de la Sf. Sava, patronul spiritual al Buzaului si al Catedralei Municipale aflata in centrul orasului, pe Drumul European E 85.

Cine este preotul Mihail Milea

S-a nascut pe 23 aprilie 1958, la Campeni, judetul Buzau. Este preot, profesor la Seminarul Chesarie Episcopul din Buzau si doctor in Teologie. Are trei copii. Profesia lui de baza este preotia, insa vocatia sa este de a-i ajuta pe oameni si cu o farfurie de mancare. Mihail Milea provine dintr-o familie cu 12 copii, o familie care s-a confruntat cu multe lipsuri si greutati. Inca din copilarie, Mihail stia cum arata si partea umbrita a vietii si de aceea telul sau era inca de atunci cel de a-i ajuta pe sarmani.

Imediat dupa Revolutie, parintele Milea a demarat un prim proiect in aceasta directie, infiintand o cantina sociala pentru copiii strazii din Buzau. Primul asezamant pentru femei a fost deschis la Campeni, satul natal, unde batranele sunt ingrijite de tineri iesiti din sistemul public de asistenta.

Povestea primului asezamant, cel de la Campeni

Pe vremuri, localitatea Campeni era plina de viata, sanatoasa, frumoasa, cu oameni tineri si gospodari. Localitatea avea propria primarie, biserica, posta, magazin, scoala, dispensar. Stralucirea avea sa dispara la sfarsitul anilor ’80, cand lui Ceausescu i-a venit ideea de a sterge localitatea de pe harta tarii, pentru a transforma locul in zona agricola. N-a mai apucat, pentru ca a venit Revolutia din 1989. Satul Campeni a continuat insa sa agonizeze, deoarece tinerii si-au parasit gospodariile, parintii si bunicii, pentru a pleca in strainatate, la munca. S-au transformat in capsunari, zidari si ingrijitori de batrani paralizati din Italia sau Spania. Preotul Milea, fiu al satului, s-a hotarat sa „resusciteze” localitatea. A mers la autoritati, a scris cereri, a intrat in audiente si a reusit sa convinga. Intr-o cladire abandonata a facut scoala, in alta a realizat un camin pentru baieti. in fosta primarie a pregatit caminul de batrani si gospodaria aferenta. Aici, a strans in anul 1995, aproape 30 de femei in varsta si singure, din comunele apropiate. Batranele sunt ingrijite de atunci de orfani care au parasit orfelinatele statului. Aproape de camin, preotul a instalat stupi de albine, a adus gaini, catei, scroafe cu purcelusi, cai, vaci si, alaturi, a infiintat o mica gradina zoologica unde zburda iepuri si caprioare dar si un mic muzeu militar in aer liber, unde vedeta este epava unui „batran” Mig. „Unii dintre ei nu au vazut niciodata un avion, asa ca le-am adus unul adevarat in curte, primit de la Baza Aeriana de la Boboc. Mai au acolo si un elicopter si un vapor. Tot aici mai este si o minigradina zoologica cu 12 specii de animale si pasari, iar in spatele caminului am plantat sapte hectare de padure, unde traiesc animalele”, spune parintele. Pentru locatarele asezamantului de la Campeni, preotul Mihail Milea ar face orice, chiar sa parcurga zi de zi peste 50 de kilometri, pentru aprovizionare. „Trebuie sa le duc medicamente, paine si diferite alimente care nu pot fi procurate din microferma proprie. Femeile de aici se autogospodaresc si cresc animale, se ingrijesc de gradina din curte, astfel incat camara sa aiba de toate", spune preotul Milea.

Fundatia parintelui Milea administreaza deja trei adaposturi de ocrotire sociala

Preotul Milea si fundatia sa au continuat sa amenajeze centre de ocrotire sociala in tot judetul. Un al doilea asezamant pentru varstnici, dupa Campeni, a fost deschis in 2006, la Ulmeni – Pietroasele, iar un al treilea, la Naeni, pentru femei, pe care parintele Milea l-a inaugurat in 2011. Pe langa acestea, au fost create, ca si la cel de la Campeni, microferme pentru porci, oi si capre. Produsele fermelor si ale gradinilor de legume sunt folosite in principal pentru acoperirea nevoilor beneficiarilor de la centrele pentru varstnici, ca si de la taberele fundatiei. Proiectul de cea mai mare anvergura al preotului samaritean se numeste „Savaliada” si a fost inceput in anul 2012. Acesta consta in transformarea unei unitati militare dezafectate, de langa Mizil, intr-un centru socio-medical care sa reuneasca toate tipurile de activitati ale Fundatiei crestine ”Sf. Sava de la Buzau”. Toate proiectele concepute de preotul Milea au fost realizate cu bani proveniti din donatii. „Numai Dumnezeu si saracii au ajutat la cladirea proiectelor sociale de care este mare nevoie. Este lucrarea lui Dumnezeu ca aduna acesti oameni buni, voluntari, care au pus suflet si care au ajutat la realizarea Savaliadei, proiect ce se adreseaza tuturor categoriile sociale defavorizate”, spune preotul Mihail Milea, presedintele Fundatiei ”Sf. Sava de la Buzau”.

Parintele misionar are in portofoliul creatiilor sale nu numai proiecte sociale, ci si edificii sau institutii culturale

Cel mai important proiect initiat de el este Catedrala Sfantul Sava, sfintita pe 8 decembrie 1991, cladire ce rivalizeaza cu catedrala Arhiepiscopala. Lacasul grandios are, la demisol, „Bisericuta copiilor”, destinata in primul rand celor mici, deasupra careia se afla biserica ce poarta hramul Sfantului Sava. La 12 aprilie, 1993, a creat Fundatia pentru copii ”Sfantul Sava”, in 1998, a inaugurat Scoala de arte si meserii pentru copii din familii defavorizate care nu aveau posibilitatea sa urmeze un liceu, in 2004, a amenajat Centrul de urgenta pentru primirea victimelor violentei in familie, iar in 2006, a creat tabara pentru copii si tineri de la Maliuc, judetul Tulcea. A deschis, in 2009, Centrul de formare profesionala, ca urmare a desfiintarii scolilor de arte si meserii, iar din 2012 lucreaza la proiectul ”Savaliada”, care consta in transformarea unei unitati militare dezafectate intr-un centru socio-medical multifunctional.

Preotul Mihail Milea s-a dedicat copiilor la fel de mult cum a facut-o pentru varstnici. La trei ani dupa Revolutie, a infiintat Fundatia pentru copii ”Sfantul Sava de la Buzau”, o organizatie neguvernamentala crestina, cu scop filantropic, aflata sub patronajul spiritual al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei. Proiectele sale au inceput cu o cantina sociala pentru copiii strazii si pentru copiii aflati in dificultate. Ulterior, acestea s-au extins pentru a raspunde cat mai mult nevoilor variate ale beneficiarilor. Astfel, in vederea calificarii intr-o meserie, a fost infiintata la sediul Fundatiei o Scoala de Arte si Meserii, cu tripla specializare: croitorie, tamplarie si agricultura.

Preotul Mihail Milea este cunoscut si pentru atitudinea sociala pe care nu se fereste sa o afiseze prin carti, articole de presa sau bloguri. A lansat sapte volume de carte, in paginile carora trateaza atat subiecte religioase cat si sociale, nu de putine ori mesajul vorbelor sale fiind unul critic. ”Ca preot, sunt alaturi de toti cei saraci, de cei someri, de acele persoane defavorizate, fara de adapost in plina iarna, de batranii uitati uneori chiar si de propriii lor copii plecati in strainatate dupa painea cea amara de toate zilele. Sunt solidar cu zecile de mii de tineri fara loc de munca, ii compatimesc pe cei bolnavi care mor cu zile langa spitalele care se inchid rand pe rand in multe localitati din tara noastra. Ma doare situatia sistemului de invatamant romanesc care nu mai promoveaza de multa vreme adevaratele valori la care sa aspire elevii si studentii neamului nostru. Ma ingrijoreaza situatia sistemului medical lipsit de o finantare de stat garantata prin lege. Sunt inlacrimat de plecarea milioanelor de romani peste hotare, care de cele mai multe ori nu se mai intorc in tara, lasandu-si, multi dintre ei, familiile lor de izbeliste”, scria, pe un blog, preotul Mihail Milea.

Sava Bogasiu este pseudonimul literar al preotului Mihail Milea.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!

BREAZU Claudia

Buna ziua...as dori sa donez si eu haine ,încălțăminte. Cu cine pot lua legătura si cum pot proceda. DVS stiti mai bine ce familii sunt nevoiașe si au nevoie de ele. Multumesc
0

SUESSMUTH ELENA

Buna ziua, Faptele bune si erforturile mari indreptate spre cei batrani,neputinciosi cat si spre cei abandonati de familie au fost savarsite de un om deosebit, ales de bunul Dumnezeu,trimis printre noi tot de Dumnezeu pentru a savarsi aceste fapte bune,este ca un dar dumnezeiesc pe care trbuie sa-l pretuim si sa-l respectam nu sa-l defaimam pentru binele care-l aduce nenumaratelor persoane care fara ajutorul acordat de acest preot aduce
0

Stanciu Maria

Sărut mâna, Parinte! Îi mulțumim lui Dumnezeu că va avem!
0

aurelia blan mihailovici

Mă bucur de evoluția acestui preot smerit pe care l-am cunoscut în casa unui mare cărturar, Cnstantin Daniel, medic și mare orientalist, dar și un adevărat creștin.care și-a închinat viața lui Dumnezeu. Dumnezeu să-i primească Jertfa.
+2

Mandica Paun

Văzând acest articol, revolta interiora practic mi-a ghidat mâna pe tastatura în scopul obținerii adevărului despre pr.Milea Mihail. După mulți ani în care am crezut ca și mulți alti oameni cinstiți și cu credință în Dumnezeu, în binele și faptele caritabile pe care le face dar mai ales le AFIȘEAZĂ acest om ,am reușit în sfârșit să-i aflu și adevărata față . 
+4

Ana

Este f meritoriu si merita sa fie luat ca exemplu. Ceva asemanator face si parintele de la Valea Plopului. Sa va dea Dumnezeu sanatate si putere de munca.
+2

Luminita

Parinte, mii de multumiri pentru ceea ce faceti, Stiu ce inseamna sa ai grija de batrani bolnavi. Dumnezeu sa va binecuvanteze!
+10

Sava

Felicitări părinte nu ca alti preoti care nu stie pe ce sa mai ceara bani și băga numai în buzunarul lor. Nu îi mai sătura Dumnezeu!
+11


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000