Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Pana unde mai coboara preturile in imobiliare?

Pana unde mai coboara preturile in imobiliare?

Piata imobiliara da semne timide de viata. In martie, s-au perfectat 49.000 de tranzactii in toata tara, cu 9.000 mai multe fata de ianuarie, reiese din statisticile Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Asta nu inseamna ca piata s-a dezghetat, spune fostul capitan al Barcelonei, Gica Popescu, care face afaceri in imobiliare. "Cat timp sistemul financiar este blocat, nu putem vorbi despre tranzactii mari", a declarat pentru Gandul fostul capitan al nationalei Romaniei.
Pe piata sunt doua curente printre investitori: unii spun ca e bine sa vinzi acum, in timp ce altii mai asteapta. Pana la urma, cineva va trebui sa dea semnalul ca lucrurile se misca in imobiliare. "Semnalul il voi da eu si altii ca mine. Trebuie sa vinzi la un pret de bun simt ca sa se reia tranzactiile", crede milionarul Ioan Zapodeanu. Reluarea activitatii nu va garanta insa preturi la fel de mici ca acum.
"Daca bancile reiau finantarea, numarul tranzactiilor va creste din nou si probabil ca si preturile vor avea o usoara crestere", considera Ionut Negoita, coproprietarul celui mai mare hotel din Europa.
Ce spun oamenii din piata
„Cat timp sistemul financiar este blocat iar bancile nu mai dau bani, nu putem vorbi despre tranzactii mari. Eu, unul, nu am auzit de asa ceva. Chiar si marii investitori, daca nu au facut un pas inapoi, au stagnat planurile de dezvoltare si asteapta sa scada preturile“, a declarat pentru Gandul Gica Popescu. In schimb, multi tatoneaza terenul si isi fac planuri pentru vremuri mai bune. Datele ANCPI arata cresterea cu 27% a numarului de extrase de informare din ianuarie pana in martie, fiind vorba numai despre tranzactii potentiale.
Specialistii pun cresterea cifrei tranzactiilor imobiliare pe seama caracterului sezonal al pietei, dupa lunile „moarte“ de iarna. „In acelasi timp, unii au fost nevoiti sa vanda, din diferite motive, dar asta nu inseamna ca piata si-a revenit“, ne-a declarat Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.
Nu vinzi cand scade piata
Sunt si specialisti care considera ca tranzactiile inregistrate anul acesta au fost de fapt incepute in perioada 2007-2008. „Cred ca pana prin iulie vom simti efectele activitatii imobiliare din ultimii doi ani, iar cifrele oficiale vor creste in mod artificial“, explica Sanda Moldovan, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM). Iar daca nu prea se fac tranzactii, asta inseamna si ca mpmentul nu este favorabil din punct de vedere economic.
Acum vinde doar cine are nevoie de lichiditati, iar cine nu, asteapta sa se redreseze piata, spune Gica Popescu. Depinde insa si cat astepti, pentru ca preturile vor mai scadea cu 10-15% pana la sfarsitul anului, adauga Adrian Crivii. „Cine vinde azi poate vinde mai bine decat in septembrie“, este de parere el. Alti investitori mizeaza pe o evolutie relativ constanta a preturilor in imobiliare.
„Nu vad o imbunatatire a situatiei anul acesta, cred ca lucrurile vor merge constant, la nivelul la care suntem acum“, a declarat pentru Gandul Ionut Negoita, care impreuna cu fratele sau Robert, detine cel mai mare hotel din Europa, Rin Grand Hotel.
Cine „topeste“ imobiliarele
Sunt insa si dintre cei cu bani care nu se sfiesc sa spuna ca vand si cumpara pe timp de criza, fara a fi afectati neaparat de turbulentele economice. Ieseanul Ioan Zapodeanu, care a adunat in ultimii ani o avere de 300 de milioane de euro numai din tranzactii imobiliare, potrivit catalogului „Adevarul 500 de miliardari“, spune ca afaceri se fac in continuare, desi la scara mai mica. „Chiar si asa, eu oricum castig dublu, pentru ca vand ce am cumparat foarte ieftin in urma cu mai mult timp“, explica el. Recunoaste ca in anii trecuti, preturile au fost exagerate, iar acum, cu 40% mai mici, sunt mai aproape de normalitate. E drept ca si bancile au avut partea lor de vina in aceasta ecuatie, prin supraevaluarea proprietatilor, adauga Zapodeanu, chiar daca tot ele alimentau tranzactiile prin credite. Deblocarea tranzactiilor nu va depinde de banii bancilor, ci de cu totul alt mecanism, mult mai usor de controlat. „Semnalul il voi da eu si altii ca mine. Trebuie sa vinzi la un pret de bun simt ca sa se reia tranzactiile“, este de parere el. Reluarea tranzactiilor nu va garanta insa preturi la fel de mici ca acum.
„Daca bancile reiau finantarea, numarul tranzactiilor va creste din nou si probabil ca si preturile vor avea o usoara crestere“, considera Ionut Negoita.
Ce va fi in continuare
Daca oamenii cu bani asteapta un moment prielnic pentru reluarea afacerilor, lucrurile sunt mai putin optimiste pentru majoritatea romanilor. Sanda Moldovan crede ca reluarea creditarii nu va avea un efect considerabil asupra dezghetarii pietei. „Dobanzile nu vor scadea pana la nivelul din alte tari europene, in care salariile sunt incomparabil de mari“, crede ea. Moldovan este de parere ca oamenii nu se vor inghesui sa ia bani cu imprumut de la banci, in conditiile in care nu au siguranta locului de munca. Asadar, cat timp motorul economiei nu da semne ca va porni din nou, situatia nu se va imbunatati pentru romani. „Piata imobiliara va merge in continuare la fel de rau si probabil ca nici in 2010 nu va arata bine“, conchide presedintele UNIM.

simona.simionescu@gandul.info

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000