Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Ospatarii, mecanicii si tinichigiii din politica

Ospatarii, mecanicii si tinichigiii din politica

Traian Basescu s-a gandit ca avem prea multi filosofi si ar fi mai bine sa ii alunge din cetate. Curioasa concluzie la numai 20 de ani de la cea mai neagra perioada din istoria Romaniei, care a ucis tot ce a insemnat intelectualitate si a nascut in schimb, pe banda rulanta, ingineri, mecanici, ospatari, cizmari, croitori, frizeri, strungari, spiteri, brancadieri si zidari!
Normal, observatiile lui Traian Basescu din sedinta de Guvern de duminica la adresa ministrilor au fost facute exact la modul in care se fac comentariile catre ospatari si mecanici. Scurte, taioase si fara a lasa posibilitatea de a primi vreun raspuns. Oarecum la sto, la misto. In acest caz, nici membrii guvernului, nici analistii si nici jurnalistii nu ar fi trebuit sa il ia prea mult in serios.
Dar, daca ar fi sa presupunem, de dragul comentariului, ca Basescu crede cu adevarat in ceea ce a spune si a fost si serios atunci cand ii dadea, duminica, lectii de viziune si strategie guvernamentala ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, atunci am putea si noi sa raspundem cu aceeasi moneda ideilor presedintelui.
Problema "ospatari versus filosofi", asa cum a fost ea prezentata de Traian Basescu, este o falsa dilema din start. Caci, ceea ce avem noi in exces sunt tocmai ospatari, bucatari, mecanici, tinichigii si multe alte asemenea categorii ale domeniului practic. Nu avem, insa, politicieni formati intr-o scoala adevarata de studii politice, filosofie sau drept. Avem, in randul politicienilor, orice numai ceea ce am avea nevoie nu.
Prin vasta fauna a politicii din Romania gasim toate speciile meseriilor dintre cele mai practice: de la fosti chelneri, bucatari si chiar oieri si pana la fosti ingineri, cantereti, doctori si avocati. Avem de toate si orice, numai filosofi nu prea avem in politica.
Problema este ca nu prea avem in politica din Romania oameni cu o minte limpede si vizionara, cu putere de analiza si sinteza, care sa poata concepe si apoi aplica si respecta, pe termen lung, proiecte si idei care sa transforme si sa scoata tara din criza si mizerie.
Daca presedintelui tarii i se pare - caci este putin probabil ca ideile sale aveau la baza studii serioase - ca nu mai avem ospatari, mecanici si tinichigii, asta se intampla si din cauza ca cei mai buni dintre acestia au plecat de mult in strainatate in cautarea si cu speranta unei vieti mai bune.
In tara au ramas, insa, toti politicienii nepriceputi. (Sa nu fim total nedrepti, unii dintre ei au ales sa fuga, insa doar spre Parlamentul European). Niciunul dintre ei nu s-a gandit vreo clipa sa emigreze pentru ca aici i-ar fi greu.
Cand te uiti la pregatirea oamenilor de care depinde, in mare masura, soarta Romaniei, la experienta, la studiile si specializarea lor, ti se taie respiratia. Seful statului - marinar. Ministrul Finantelor - inginer, refuzat la un concurs de director al o firma din Buzau, in urma cu opt ani. Ministrul Economiei - absolvent al Facultatii de Transporturi. Ministrul Sanatatii - fost vanzator de Ferrari.
Luati si celelalte personaje, nu mai putin influente, din randul celor de mai sus, precum Marian Vanghelie, Gigi Becali sau Elena Udrea. Cam cata putere de analiza si sinteza si ce viziune si strategii credeti ca pot dezvolta aceste persoane? Care credeti ca este orizontul politic al acestor oameni? Ce doctrina politica credeti ca stapanesc ei care sa ii ajute sa poata initia o strategie sociala si economica?
Inutil sa ne intoarcem la Platon, fie si prin intermediul "Goooagla", sa ne reamintim cam ce credea ganditorul antic despre politicieni si pregatirea pe care ar trebui sa o aiba aceasta specie a societatii. Inutil sa ne aruncam privirea spre tarile civilizate din Occident sa vedem ce pregatire au politicienii si conducatorii de acolo. Nu va convinge pe nimeni. Oricum nu pe cine trebuie.
Pana atunci, Romania ramane, potrivit sefului statului, o tara plina de filosofi, care vietuiesc fara sa produca nimic. Aceeasi tara duce insa o lipsa cronica de ospatari, mecanici si tinichigii. De ca si cum Romania nu ar fi tara service-urilor, a barurilor si localurilor si a caldararilor si micilor intreprinzatori care umplu la refuz pietele cu creatiile lor imbibate de kitsch. Ca si cum Romania nu ar fi in proportie de 50% o tara rurala, unde locuitorii nu au decat preocupari practice.
In ce tara o fi trait Traian Basescu de i se pare ca Romania este un fel de Indie a Europei de Est, unde locuitorii ei fumeaza si mediteaza incontinuu la nemurirea sufletului? Cu siguranta nu in aceeasi tara in care traim si noi.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000