Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Opt fugari celebri ai Romaniei, pierduti intre Politie si Interpol

Opt fugari celebri ai Romaniei, pierduti intre Politie si Interpol

Mihai Necolaiciuc, urmarit pentru o uriasa frauda la CFR SA, nu figureaza pe site-ul Interpol. De acolo lipsesc si alti infractori celebri despre care se stia ca sunt cautati.

Investigatiile Cotidianul despre situatia actuala a lui Mihai Necolaiciuc, urmarit international pentru o uriasa frauda la CFR SA, au scos la iveala un lant intreg de neconcordante intre datele detinute de autoritatile romane si cele comunicate de institutiile americane sau internationale.
Biroul de presa al Ambasadei SUA din Bucuresti contrazice declaratiile venite din partea unor surse din cadrul biroului Interpol Romania, care declarau ca detin informatia certa conform careia Mihai Necolaiciuc ar fi plecat in SUA dupa ce a primit, in 2007, o viza turistica pe sase luni de la ambasada americana din Viena. Intr-un comunicat remis ziarului Cotidianul, americanii declara ca Mihai Necolaiciuc detine inca din anul 2000 o viza turistica valabila pentru o perioada de zece ani si care nu a fost emisa de ambasada americana din Austria.
„Pentru a-si prelungi sederea, un detinator al unei astfel de vize trebuie sa isi schimbe statutul printr-o aplicatie aprobata de Departamentul pentru Siguranta Teritoriului.
Nu avem informatii ca domnul Necolaiciuc ar fi incercat sa isi schimbe sau sa aplice pentru un alt tip de viza in afara celei pe care o detine din 2000”, se precizeaza in comunicat. O conditie obligatorie pentru ca viza lui Necolaiciuc sa ramana valabila pana in 2010 este, dupa cum ne-a precizat Ambasada SUA, ca el sa nu stea niciodata pe teritoriul SUA mai mult de sase luni consecutiv. Astfel, Necolaiciuc trebuie sa paraseasca teritoriul american cel putin o data la sase luni, iar la revenirea sa in SUA ajunge fata in fata cu un ofiter al Departamentului pentru Siguranta Teritoriului.
O alta surpriza este furnizata de site-ul Interpolului, unde, in sectiunea celor urmariti international la solicitarea Romaniei, figureaza doar opt persoane. Mihai Necolaiciuc nu e printre ele. Biroul de presa al sediului central al Interpol, de la Lyon, ne-a explicat ca, la solicitarea statelor membre, Interpolul emite o asa-numita Notificare de Cod Rosu, adica un mesaj prin care tarile membre sunt informate de existenta unui mandat de arestare preventiva sau pentru executarea unei pedepse cu inchisoarea pe numele unui urmarit international. Toate persoanele pentru care s-a emis Notificarea sunt postate automat pe un website intern, la care au acces doar politiile membre Interpol. Pe langa asta, e la latitudinea tarii care a emis solicitarea de urmarire daca fotografia si informatiile despre persoana urmarita se posteaza si pe website-ul public, accesibil tuturor.
„Daca unul din cele 187 de state membre Interpol cere emiterea unei Notificari de Cod Rosu, acel stat are optiunea de a posta o versiune prescurtata a notificarii si pe site-ul public al Interpolului. Daca o asemenea notificare nu este publica, este fie pentru ca persoana la care se refera nu este urmarita international, fie pentru ca statul care a cerut urmarirea sa nu a dorit publicarea informatiei pe site-ul Interpol”. Alaturi de Necolaiciuc, galeria infractorilor romani urmariti international, dar absenti de pe site-ul Interpol, e completata de Gregorian Bivolaru (urmarit in cazul MISA), Severin Tcaciuc (condamnat definitiv la 6 ani de inchisoare), Nicolae Popa (mandat de arestare preventiva pentru evaziune fiscala in cazul FNI), Mihai Bucurenciu (condamnat la 10 ani de inchisoare pentru lipsire de libertate) si fratii Hassan si Ammar Nanaa (urmariti pentru infractiuni economice comise la TEROM Iasi).
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului General al Politiei, Liviu Malureanu, a declarat pentru Cotidianul ca lipsa celor de mai sus de pe site-ul Interpolului nu inseamna ca ei nu sunt urmariti. „Necolaiciuc este pe primul loc in lista de «Most Wanted» din Romania si e cautat prin Interpol. La fel se intampla si cu restul: ei sunt prezenti pe lista de pe site-ul Politiei Romane, insa nu se afla pe cel al Interpolului, desi sunt urmariti la nivel international. Interpolul are si un site accesibil doar personalului autorizat, iar acolo se regasesc toate datele celor urmariti”, precizeaza Malureanu. Cand i-am adus la cunostinta raspunsul Biroului de presa al Interpolului si ca absenta de pe site a celebrilor infractori e justificata prin faptul ca statul roman nu a dorit acest lucru, Malureanu a spus ca problema va fi cercetata, dar ca nu poate oferi o justificare pe moment.
Un caz aparte il constituie urmarirea lui Sorin Beraru, condamnat definitiv la sapte ani de inchisoare pentru dare de mita. Numele si poza sa nu mai sunt prezente nici pe site-ul Politiei Romane, nici pe cel al Interpolului. „Exista anumite considerente tehnice ale site-ului, care nu permit afisarea unui numar mare de urmariti. Si el e in continuare cautat prin Interpol”, a mai spus Malureanu.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000