Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Incredibil. Fiecare kilometru din autostrada Comarnic-Brasov va costa, in medie, 50 milioane de euro

Incredibil. Fiecare kilometru din autostrada Comarnic-Brasov va costa, in medie, 50 milioane de euro

Tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov ar putea fi construit de consortiul franco-elen Vinci-Aktor,
ne-au declarat surse din Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI). Executia celor 58 km de autostrada, cat are tronsonul Comarnic-Brasov, va costa circa 1,5 miliarde de euro. Costurile de capital si cele indirecte vor duce lucrarea la un pret de circa 50 milioane de euro pentru fiecare kilometru de autostrada. Specialistii spun insa ca un kilometru de autostrada construita in zona de munte costa maximum 14 milioane de euro.

Consortiile Vinci-Aktor, Strabag-Eurovia si Bilfinger Berger-Porr au depus oferte la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) pentru constructia tronsonului Comarnic-Brasov. Asocierea Strabag-Eurovia a cerut 1,3 miliarde de euro, consortiul franco-elen Vinci-Aktor a propus 1,5 miliarde de euro, iar germanii de la Bilfinger Berger-Porr au depasit prin oferta doua miliarde de euro. Cel putin opt sau zece banci sunt implicate in procesul de finantare a celor 58 km de autostrada. Suma necesara finantarii tronsonului de autostrada, 1,5 miliarde de euro, nu contine insa si imprumutul. Costurile de capital si cele indirecte vor duce lucrarea la un pret de circa 3 miliarde de euro, spun surse avizate din MTI. Din momentul in care incep lucrarile, conform clauzelor contractuale, constructorul trebuie sa finalizeze autostrada in maximum patru ani. Constructorul vine cu banii pentru autostrada, dupa care isi recupereaza investitia“, ne-au explicat sursele citate.

30% din exproprieri au fost deja facute
Compania Nationala de Autostrazi a efectuat peste 30% din exproprierile pentru tronsonul Comarnic-Brasov. „In oferta tehnica a consortiului Vinci-Aktor este prevazuta constructia mai multor tunele fata de oferta Strabag-Eurovia. Nu am vrut sa mai aruncam banii pe exproprieri, vor exista mai multe tuneluri“, ne-au mai spus sursele citate. Potrivit acestora, peste 20% din cei 58 km de autostrada, intre Comarnic si Brasov, vor trece prin tuneluri. In anumite zone de pe Valea Prahovei, autostrada Comarnic-Brasov va trece prin domeniile Regelui Mihai. Peste 10.000 de hectare de padure se afla pe domeniile Regelui Mihai. „In functie de proiect, vom realiza toate exproprierile. Autostrada Comarnic-Brasov va trece pe sub terenurile Regelui Mihai in zona Azuga“, ne-au mai explicat sursele din MTI.

„Un km de autostrada la munte, maximum 14 milioane de euro“
Virgil Icleanu, fost director la Compania Nationala de Autostrazi, ne-a explicat ca pretul unui kilometru de autostrada construit in zona de munte costa maximum 14 milioane de euro. „In Romania, un kilometru de autostrada construit la munte costa intre 8 si 14 milioane de euro, in functie de dotari. Autostrazile construite pe langa munte, fara tunel, si cu dotari minime costa circa 8 milioane de euro pe kilometru. Daca se construiesc tuneluri si se instaleaza echipamente de degivrare, prin care soferii primesc avertizari meteo, un kilometru de autostrada ajunge la 14 milioane de euro. Este enorm 50 milioane de euro pentru un kilometru de autostrada. Cu 3 miliarde de euro se pot construi doua autostrazi Comarnic-Brasov“, a afirmat Icleanu.

Berceanu: Autostrada Bucuresti- Ploiesti, gata in iulie 2010
Autostrada Bucuresti - Ploiesti va fi finalizata in iulie 2010, urmand sa faca legatura intre Centura Bucurestiului si municipiul Ploiesti, a spus, ieri, ministrul transporturilor, Radu Berceanu. Ministrul, impreuna cu premierul Emil Boc au inspectat santierele autostrazii Bucuresti-Ploiesti, centurii Ploiesti si Pasajului subteran de la Baneasa. Ministrul transporturilor a explicat ca anul acesta bugetul pentru autostrada se ridica la 410 milioane lei, din care peste 322 au fost deja platiti catre constructori, astfel incat acestia sa termine lucrarile la timp. „Daca s-ar fi alocat sumele necesare in anii trecuti pentru acest proiect, am fi circulat pe el la sfarsitul lui 2008, insa guvernarea trecuta a preferat sa faca extinderi de solutii si de benzi la aceasta autostrada si am pierdut aproape trei ani“, a mai spus Berceanu.

Boc se lauda cu centura Ploiesti, „cårpita“ de Casuneanu
Daca tot nu va taia panglica pentru nici un kilometru de autostrada in acest an, premierul Emil Boc a inceput vizitele electorale pe santierele din apropierea Capitalei. Seful Guvernului impreuna cu ministrul transporturilor, Radu Berceanu, au inspectat santierele autostrazii Bucuresti-Ploiesti, centurii Ploiesi si Pasajului subteran de la Baneasa. „Pe centura Ploiestiului lucrarile sunt in graficul normal. Mai mult, am devansat cu 15 zile termenul de finalizare a lucrarilor, astfel ca acestea vor fi terminate pe 15 noiembrie, si nu pe 30 noiembrie. Eu zic ca sunt toate sansele ca cei 13 km de centura ocolitoare din Ploiesti sa fie gata pana la aceasta data“, a spus premierul. Chiar daca Guvernul este obligat sa asigure continuarea lucrarilor la pasajul subteran de la Baneasa, premierul Emil Boc considera finalizarea lucrarilor pana la sfarsitul lunii noiembrie ca pe un cadou al Executivului. „Este un cadou pe care Guvernul il face Bucurestiului, Primariei generale si primariei de sector. Oficial, lucrarea asta trebuia sa fie a Primariei Generale sau a primariei de sector“, considera Boc.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000