Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Fenomenul GODINA

Fenomenul GODINA

Marian Godina

 Fenomenul GODINA
Pînă în urmă cu citeva zile nu auzisem nimic despre acest tînăr politist (n 1986) din Brasov. Nu i-am urmărit blogul si nici tracasările deja folclorice din partea autoritătilor locale. M-am mirat cind a apărut în atentia mass-media. Că a devenit o preocupare pentru foarte multi oameni pină acolo încît premierul s-a simtit obligat să participe la lansarea cărtii lui, din varii motive.  Sociologic e aproape inexplicabil ce se intimplă în jurul si cu acest politist necontingent. Asta cu toate că  există destui specialisti prin televiziuni – capabili să-si explice contra cost tot ce nu stiu, de la căderea unui meteorit, la comportamentul politiei rutiere, de la curentul Nino la bolile copiilor etc. cu aceeasi relaxare doctă în numai citeva cuvinte, cît tine emisia. Cum avem si experti în comunicare si imagine aciuiti prin multe institutii ale statului. Asa cu nu imi propun să găsesc cauzele, nu am datele necesare.

În plus povestea este în derulare. Nici nu doresc sa încerc să deduc ce se ascunde in spatele acestui succes apărut de nicăieri, o reală surpriză, ca să nu dau de lucru practicantilor teoriei conspiratiei. Constat numai că Marian Godina a publicat o carte, ca politist, „Flash-uri din sens opus”. Că o editură cu simt comercial Curtea Veche a tiparit-o ; i-a organizat o lansare di granda ( alte edituri refuză  să organizeze pentru autorii lor asemenea evenimente ca să reducă cheltuielile, presupunind că azi cărtile se vînd singure). Editura a făcut incă un pas, l-a invitat pe premier, ca să dea lovitura. Fireste, lumea s-a inghesuit ca la urs! Televiziunile prezente. Succesul cărtii este asigurat. Deja – am aflat- s-au vindut 20.000 de exemplare. O afacere. Iată suficiente date pentru a atrage atentia. Asa că am urmărit pe o televiziune de stiri imaginile de la fostele  Fundatii regale Carol l, la coada calului lui Codre. Am văzut si mi-a plăcut. Politistul mi-a convent ca ton si modestie. A părut surprins de ce i se întîmplă. Mi-a plăcut mai ales cînd a zis că scrie o carte pentru copii. Iata un om normal si cam naiv.

Godina a apărut intr-una dintre cele  mai criticate si hulite institutii din România. E clar că suntem plini de prejudecati, mi-am zis, si acolo sunt oameni. Prejudecatile cu care taxăm pe oricine inaintea unei judecati ne ajuta să supravietuim, ce e drept, pentru că nu avem timp sa ne formăm propria opinie. Prejudecata e un fast-food in care intri sa te hrănesti, intr-o pauză, cu ochii pe ceas.  Prejudecatile au acest avantaj- că iti oferă păreri rapide cu care poti opera în orice împrejurare fără să iti bati capul si să pari si bine informat, om cu opinii. Nu stiu cum va reactiona acest om de 30 de ani la succes, la glorie, la interviuri si atentia opiniei publice. Ce va face pe sosea de acum încolo acest agent rutier!? Evident nu e iubit de sefi, a avut de tras ponoase si va mai avea. Protectia din Palatul Victoria. Si mai ales interesul mass-meda, îl vor feri măcar de loviturile pe fată. De cele pe la spate, (una din specialitătile institutiei, cu generali care intrigă continuu unii impotriva altora ) – habar nu am. Dar pot să presupun consecintele.

Corpul politienesc nu va rămîne in expectativă, va reactiona. Godina pare in context un corp străin. Unii dintre sefi si colegi sunt deja vexati din pură invidie. Altii consideră că sinceritatea lui face rau Politiei. Il văd ca pe un trădător al secretelor Politiei si îi reprosează faptul că a incălcat Omerta… Prevăd ca dl Marian Godina mai devreme sau mai tîrziu se va retrage din Politie. Dacă nu de bunăvoie, il vor impinge altii. Ce am văzut aseară la lansarea cartii lui nu este doar un happy-end pentru acest succcesfull story, ci si inceputul alteia. Dacă are talent la scris, să treacă în bransa scriitoricească. Singurul inconvenient ar fi că nu va avea cu ce să îsi achite facturile si că vor cădea in sarcina unei sotii…Alt impediment – atmosfera dintre intelectuali, scriitori în cazul de fată, e la fel de dură si tensionată ca si cea din Politie. Dar dl Marian Godina este antrenat si cred că va face fată.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000