Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Cum si de ce sa te joci cu copilul tau, cand tu ai uitat sa te joci!

Cum si de ce sa te joci cu copilul tau, cand tu ai uitat sa te joci!

educatie copii

 Cum si de ce sa te joci cu copilul tau, cand tu ai uitat sa te joci!
Cum si de ce sa te joci cu copilul tau, cand tu ai uitat sa te joci?

"Nu mai fi asa copil"/"Te rog sa fii mai serios"/"Nu esti suficient de matur"/"Nu mai esti copil mic"

s.a.m.d. sunt replici adresate deopotriva copiilor si adultilor, prin care asociem jocul si joaca cu stadiul de copil, pe alocuri chiar copil mic, ii atasam si o eticheta de “rau” si demolam din start orice idee de joaca pentru adulti.

Nu-i de mirare ca din momentul in care copiii ajung la scoala viata familiei se schimba. Totul devine greu! Totul devine important, serios si chiar urgent.

Toate aceste afirmatii sunt blocaje / bariere pe care noi le ridicam in fata conectarii autentice cu copilul nostru. Ne e rusine sa parem ridicoli! Ne e teama ca ne vom pierde respectul celor din jur ... "Dar ce va zice lumea?

Ei bine, si eu am fost studenta care refuza sa joace Mima, desi mi-ar fi placut sa ma distrez si eu cu ei.

Tot eu refuzam sa dansez, desi iubesc cu fiecare celula dansul.

De ce? De teama de ridicol si de teama de a gresi.

Si eu am crescut cu replicile de mai sus. Am fost copilul cuminte, inteligent cu note bune, coronite si diplome. Copilul serios, matur, care a lucrat de la 15 ani, in diverse medii si locuri, ca sa isi castige independenta. Nu am stiut sa fiu altfel. Joaca cu papusile se terminase de mult timp.

Cand am devenit parinte, nu am stiu sa ma joc cu copilul meu.

Invatasem deja ca nu o sa mor daca gresesc, cand am picat permisul, dar nu invatasem sa ... "let go", sa fiu eu, sa rad si sa ma bucur de prezent fara prejudecati... fara rusine.

Am cautat deci un curs de playfull parenting. Asta am stiu mereu, sa citesc si sa invat. Trebuia sa invat. Eram un robotel care alapta si schimba scutece povestind continuu copilului fix ceea ce faceam. Am fost la curs. Am fost contiincioasa ca de obicei. Lucrurile pareau simple, dar parca aplicabile copiilor mai mari.

A mai crescut copilul. Degeaba. Maimutareala cu papusile este de pe alta planeta. "De unde sa inventez eu atatea replici?"

Peste tot se scrie si se vorbeste despre cat de important este timpul petrecut alaturi de copil, pentru copil. Si multi dintre noi stim asta.

In acelasi timp specialistii spun ca nu actionam pe baza a ceea ce stim, ci pe baza a ceea ce simtim ... degeaba stim ca fumatul dauneaza grav sanatatii, caci pana nu dam cu capul de sus, e inutil.

Revenind, putini stim cat de important este pentru parinte sa petreaca timp de calitate alaturi de copil, timp de conectare, timp special, dedicat lor, fara intreruperi.

Deci de ce te-ai juca cu copilul tau, ce beneficii ai avea tu pentru tine?

1 vei fi mai fericit - studiile arata ca atunci cand parintii se conecteaza cu copiii lor prin joaca (“affectionate play”), creste nivelul lor de oxitocina - hormonul fericirii si atasamentului;

2 redescoperi bucuria de a te juca
, pe care societatea a muncit ani la rand sa ti-o elimine, iar astfel te conectezi cu tine, prin copilul tau interior. Citim peste tot despre cat de importanti sunt anii copilariei si cum seteaza comportamente si frici automate copiilor, dar uitam sa ne gandim ca si pentru noi a fost la fel. Joaca libera si fara inhibitii cu copiii ne va ajuta deci sa ne vindecam rani interioare, sa ne iubim mai mult si sa ne acceptam mai mult, sa fim mai putini critici si drastici cu noi insine.

3 in joaca traiesti prezentul. Joaca este 100% experienta, in care intram pentru participare, fara prejudecati, fara asteptari si obiective, traind cu adevarat momentul. Au aparut conferinte, ateliere, carti, articole, o abundenta de tehnici de mindfulness, insa eu cred ca cea mai la indemana si utila este joaca libera.

4 te va ajuta si in viata profesionala. Atitudinea libera, relaxata, jucausa, vesela atrage oamenii si oportunitatile in jurul nostru. Eu am fugit mereu de jocuri de rol de exemplu. Imi amintesc acum 10 ani cand participam la training de vanzari si simpla idee de joc de rol, mie imi provoca rau fizic, la fel ca un examen oral. Cu mai multa atitudine jucausa, mi-am invins aceste temeri, mai tarziu.

Am cautat, am citit carti si bloguri, si am invatat pana la urma tot de la copiii mei cea mai importanta lectie: LET GO! Fii tu!

 

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000