Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Cum se supune un serviciu secret

Cum se supune un serviciu secret

Indiscutabil, zilele din urma au fost dominate de ceea ce unii au numit scandalul DGIPI, iar altii, scandalul Baneasa si scandalul Ioana Basescu.

Dat fiind ca in ansamblul sau scandalul cuprinde toate cele trei scandaluri, intrepatrunse organic, noi il vom numi Scandalul DGIPI-Baneasa-Ioana Basescu. Cunoscand naravurile romanilor, suntem gata sa punem pariu ca si acest scandal va trece fara a lasa in urma altceva decat ratinguri nitel saltate si, evident, cateva zeci de hectolitri de vorbe goale. Pentru ca - sa fim seriosi! - ne-am confruntat cu o simpla isterie mediatica, dintr-o serie ce a urmat, in rafale, instalarea noului Guvern. Ca si in alte asemenea situatii, intregul scandal va fi rapid uitat. Ziarele si televiziunile de stiri napustindu-se, ca maidanezii la oscior, asupra unui nou scandal, mai mult ca sigur mesterit diversionist pentru a-l ingropa pe cel din aceste zile.

In ansamblul anilor postdecembristi, noul scandal e indreptatit la inscrierea printre cele mai spectaculoase: unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri varat la zdup pentru 24 de ore, un sef de serviciu secret si un sef de Divizie de Protectie, retinuti si ei, un fost rector arestat si apoi eliberat cu felicitari pentru ca ar fi fost cinstit cu procurorii (!!!), un serviciu secret pe cale de desfiintare, salvat insa, in ultima instanta, de Traian Basescu, dezvaluiri stanjenitoare despre invartelile imobiliare ale familiei Basescu, punerea in defensiva a lui Crin Antonescu. Sunt tot atatea date pentru a pune noul scandal alaturi de altele, rasunatoare la vremea respectiva: scandalul Tigareta, scandalul Firul rosu. De remarcat, chiar de la inceput, ca noul scandal se deosebeste de celelalte prin cateva note:

1) Declansatorul a fost DNA, binecunoscuta Politie Politica a lui Traian Basescu.

2) Scandalul afacerilor imobiliare ale familiei Basescu a fost declansat si intretinut doar de presa. Nici un partid politic, nici un politician nu l-a luat in seama sau, si mai important, nu l-a exploatat in cadrul bataliei politice.

3) Atat in abordarea momentului Popoviciu, cat si in abordarea momentului Ioana Basescu, presa si-a dovedit inca o data lenevia. Nu s-a adus la cunostinta opiniei publice nici un document. N-a fost luat in seama nici un document. Totul s-a rezumat la o succesiune de taifasuri televizate, presarate cu momente de paruiala. In acest talmes-balmes, se cuvine a mentiona o exceptie: ziarul Gardianul, care, datorita lui Alecu Racoviceanu, din scoala Evenimentului zilei de odinioara, a publicat amanunte de culise exceptionale. Ca orice scandal mai mult sau mai putin politic, scandalul DGIPI-Baneasa-Ioana Basescu are infatisarea unei valvatai viu colorate, cu numeroase jerbe de scantei. El amesteca institutii ale statului de drept, trusturi de presa, nume mai mult sau mai putin cunoscute, teze si ipoteze, manevre si diversiuni. Ii e destul de usor comentatorului, in aceste conditii, sa cada in capcana impresiei de moment. In cazul scandalului recent, capcana in care au cazut multi se numeste luarea dorintelor drept realitate. Dusmane ale lui Traian Basescu, Antena 3 si Realitatea TV au adus in studiouri domni mai mult sau mai putin seriosi care au proclamat, sufocandu-se de entuziasm, sfarsitul lui Traian Basescu. S-a vorbit despre scaparea lucrurilor de sub control, despre parasirea presedintelui de catre servicii, ba chiar si de catre DNA, s-a ajuns pana acolo incat sa se invoce o prabusire a lui Traian Basescu in sondaje.
Desigur, telespectatorii care-l urasc pe Traian Basescu se vor fi imbatat de bucurie ca "Monstrul" de la Cotroceni a primit o lovitura cumplita prin acest scandal care, vezi Doamne!, ar fi dezvaluit poporului ca nu e luptatorul fara prihana impotriva coruptiei si ca, drept urmare, poporul, dezamagit, nu-l va mai vota. Ca asa fac telespectatorii nu e de mirare. Bravi fii ai acestei patrii a basmelor, ei sunt gata sa creada in realitatea dorintelor lor. De mirare ca jurnalistii adversari ai lui Traian Basescu au fost victimele acestui proces de iluzionare.
Anticipand, noi vom spune ca scandalul DGPI-Baneasa-Ioana Basescu s-a soldat pentru Traian Basescu nu cu pierderi, ci cu castiguri. Sau, ca sa fim mai precisi, pierderile de imagine au fost mult mai mici decat castigurile obtinute:

1) Trecerea in mainile sale a puternicului serviciu secret poreclit Doi si un sfert, pentru care s-a batut sa-l obtina PSD.

2) Spectaculoasa intarire a imaginii DNA, institutie care, nu-i asa?, e atat de independenta, incat nici premierul, nici seful statului n-au stiut ca un sef de serviciu secret era anchetat.
3) Flescairea de pe acum a unei teme de campanie a posibililor sai adversari: relatia cu Gabriel Popoviciu.

4) O noua lovitura de imagine administrata PSD.

5) O mica patare a imaginii imaculate a lui Crin Antonescu.

Asemanator prin proportii si implicatii - inclusiv la nivelul bataliei dintre serviciile secrete ale Romaniei, Scandalul cere o analiza mai serioasa decat o simpla parere expusa intr-un editorial. Iata de ce ne propunem sa-i dedicam un serial intins pe mai multe numere.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000