Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Cum ducem Fiecare Copil la Gradinita in toata Romania

Cum ducem Fiecare Copil la Gradinita in toata Romania

Fiecare Copil la Gradinita

 Cum ducem Fiecare Copil la Gradinita in toata Romania
Cum ducem Fiecare Copil la Gradinita in toata Romania?

Parlamentul a votat în toamna anului 2015 Legea 248 privind stimularea participării în învătământul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate; sau Legea ”Fiecare Copil la Grădinită”. Guvernul supune astăzi dezbaterii publice un mecanism de implementare a acestui Program, prin proiectul de norme de aplicare. Scopul acestui text este acela de a informa publicul despre principiile si mecanismele care stau în spatele textului legal, care este destul de tehnic. Consultarea publică se întâmplă AICI.

Legea încurajează prezenta la grădinită a copiilor între 3 si 6 ani, prin acordarea unui tichet social de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordă familiilor cu mai putin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie (2 x Venitul Minim Garantat pentru o persoană singură).

Viata la sub 284 de lei pe lună înseamnă si locuinte improprii, mediu social ghetoizat, acces limitat la apă potabilă si servicii medicale de bază. Educatia începută de timpuriu oferă o sansă în plus copiilor. Stimularea cognitivă la vârste mici este esentială pentru ca cei mici să tină pasul ulterior, la scoală, reducând astfel abandonul scolar.

De ce avem nevoie de această lege?

Pentru că România are o problemă cu abandonul scolar. Strategia Europa 2020 cuprinde două obiective tematice relevante pentru domeniul abordat de Legea 248/2015 (educatie si incluziune socială), si anume:

    - Obiectivul 4: Educaţie – reducerea abandonului şcolar la 11.3%
    - Obiectivul 5: Sărăcie şi excluziune socială – reducerea cu cel puţin 580.000 de persoane care suferă sau riscă să sufere de pe urma sărăciei şi a excluziunii sociale.

Acum, doar unul din trei copii săraci beneficiază de educatie timpurie. Ministerul Muncii estimează mai mult de 111.000 de copii eligibili pentru a primi tichetul social de 50 de lei.

50 de lei înseamnă mult atunci când trăiesti cu mai putin de 284 de lei pe lună.

De unde stim că functionează?

Din practica de aproape cinci ani. Programul pilot ”Fiecare copil în grădinită” a fost lansat de Asociatia OvidiuRo si Ministerul Educatiei în iulie 2010. De atunci, 4.000 de copii din peste 43 de comunităti rurale si urbane mici au beneficiat de educatie prescolară si nutritie mai bună. Vestea cu adevărat bună este că 98% dintre copiii care au beneficiat de program s-au înscris la scoală, iar 65% din acestia continuă să aibă o prezentă bună si foarte bună. Este o dovadă că ”Fiecare Copil în Grădinită” formează obiceiul de a merge la scoală, si acest lucru creează o disciplină benefică la nivelul întregii familii. Toate acestea au fost făcute de Ovidiu Ro cu finantare privată si mult voluntariat. Parlamentul României a decis că este nevoie ca ”Fiecare Copil la Grădinită” să devină un Program National: tichetul social devine un drept al copilului aflat în situatie socială dificilă, cu conditia de a merge la grădinită regulat.

Cum am făcut?

Legea prevede aceste principii, dar mecanismul concret trebuia gândit prin normele de implementare. Obiectivul nostru a fost ca Programul National să reproducă cât mai fidel principiile de functionare ale programului pilot. În programul pilot, Ovidiu Ro asigura suportul logistic si organizational (ex: controlul notării absentelor, implicarea părintilor, etc). Exista riscul ca trecând de la câteva mii de cazuri în câteva localităti la peste 110.000 de cazuri în toată tara să se dilueze esenta programului: stimularea reală a familiilor devaforizate de a trimite copiii la grădinită.

În dezvoltarea normelor au fost implicate trei ministere: Ministerul de Finante, Ministerul Muncii si cel al Educatiei, grupul de lucru fiind moderat de Cancelaria Primului Ministru, cu participarea permanentă a reprezentantilor Ovidiu Ro.

Cum va functiona?

Cele 35 de articole si 6 anexe ale normelor de implementare (propuse spre consultare publică) construiesc mecanismul propus prin normele de implementare, bazat pe două principii:

A) Legătura cu prezenta la grădinită este fermă:

    - acordarea tichetelor sociale este strict conditionată de prezenta copiilor la grădinită. Totalul absentelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm în care învoirile personale (maxim trei) si scutirile medicale nu pot depăsi 50% din numărul total de zile de grădinită din luna respectivă.
    - prezenta zilnică o tin educatorii, după un formular similar celui folosit de Ovidiu Ro în programul pilot. Situatia fiecărui prescolar se centralizează într-un sistem informatic national gestionat de Ministerul Educatiei. Corectitudinea notării prezentei zilnice va fi monitorizată prin vizite neanuntate, prin sondaj.

B) Nu punem oamenii inutil pe drumuri, interesul statului e ca părintii să aducă copiii la grădinită cât mai simplu posibil:

    - Copiii eligibili sunt identificati de asistentii sociali din primării, pe baza unui dosar social.
    - Stimulentul este disponibil în perioada septembrie – iunie, pe bază de cerere si declaratie pe proprie răspundere completată de părinti sau de persoanele care răspund legal, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul. Declaratia este standard si usor de completat. Cei care primesc deja beneficii sociale care atestă încadrarea sub pragul de venit nu mai trebuie să facă un nou dosar, ci copiii lor devin automat eligibili.
    - Înscrierea în Program este permanentă, pentru a permite familiilor care văd exemplul bun al altora să îsi înscrie copiii la grădinită si după începerea anului scolar. Tichetul se acordă începând cu luna în care prescolarul a îndeplinit criteriile de frecventă.
    - Mecanismul de acordare a tichetului nu ia în calcul ajutorul social, alocatia, bursele sau subventiile agricole.
    - Tichetele vor fi distribuite de primării, conform formularului de prezente completat de educatori.
    - Banii necesari pentru plata stimulentelor se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată.
    - Titularul poate utiliza tichetul social pentru grădinită în perioada de valabilitate, numai pentru achizitionarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcăminte si/sau rechizite

Cine a pus umărul la transformarea pilotului în program national?

Drumul de la pilot la Program National a trecut prin mai multe etape. În martie 2015 Daniel Constantin si Asociatia OvidiuRo (OvR) înaintează proiectul de lege. Printre promotorii ideii se numără Codrin Scutaru, atunci Secretar de Stat la Ministerul Muncii si Rovana Plumb, atunci ministru. Alti nouăsprezece deputati se alătură initiativei legislative. După votul din iunie din Senat, legea trece si de Camera Deputatilor după un vot covârsitor, pentru ca la 28 octombrie să fie promulgată de presedintele României.

În decembrie 2015, am început lucrul la partea practică a legii: normele de implementare. Erau multe amănunte importante de rezolvat, pentru că ”Fiecare Copil în Grădinită” e un program novator pentru sectorul public. Trebuia să lămurim cine tine prezentele, cum se fac dosarele, cum circulă banii si tichetele, cum se controlează circuitul. Sperăm că am găsit solutii flexibile în acord cu scopul initial: Programul National trebuie să reproducă în mare succesul proiectului pilot.

Cele 35 de articole si sase anexe ale normelor de implementare au fost puse în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii:  Asteptăm acolo sugestii, inclusiv pentru problemele pe care nu le-am putut rezolva acum (vedeti mai jos două dintre ele).

Un merit foarte mare în descâlcirea labirintului procedural si legislativ îl au expertii celor trei ministere implicate în proces si echipele lor. Tinem să îi amintim aici, pentru că sunt oameni care de obicei nu ies în fată, dar ei fac ca statul român să functioneze. Mihai Păunică de la Directia de Finante a Ministerului Educatiei, Mihaela Grecu de la Directia de Politici Sociale a Ministerului Muncii, Ionut Cojocaru de la Directia Generală de Legislatie a Ministerului Finantelor si Gabriela Popescu de la Unitatea de Descentralizare Financiară a Politicilor Bugetare, sunt doar o parte din cei care ne-au ajutat să elucidăm si să închegăm normativele legii.

Ce nu am putut rezolva prin aceste norme, dar sunt probleme care rămân pe agenda guvernului?

Tichetele sociale conditionate de prezenta la grădinită s-au dovedit a fi un instrument bun pentru a motiva părintii să îsi aducă copiii la grădinită în fiecare zi. Din păcate, există două situatii pe care nu le putem reglementa în cadrul acestor norme, respectiv:

a)      copiii lăsati în grija bunicilor sau altor rude, fără forme legale

b)      copiii care nu au CNP.

Din păcate, legislatia este restrictivă cu aceste cazuri. Sunt situatii pe care deja le investigăm si pe care sperăm să le putem remedia, fie prin initierea unor schimbări legislative, fie prin accesarea si derularea unor programe din fonduri europene. Ministerul Fondurilor Europene a alocat bani pentru ca autoritătile locale, în parteneriat cu ONG-uri din domeniul social, să sprijine copiii să obtină să acte de identitate. Acelasi minister va propune simplificarea legislatiei privind întocmirea actelor de identitate (pentru a se evita pe viitor situa?ia în care copilul nu primeste CNP pentru că mama nu are ea însăsi acte de identitate).

Ne asumăm aceste limite, iar dacă cetătenii care participă la această consultare publică au idei de îmbunătătirea situatiei, ascultăm.

Cristian Ghinea

Consilier de Stat, Cancelaria Primului Ministru

Tudor Rares Pop

Consilier, Cancelaria Primului Ministru


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000