Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Cartile si partile rusinoase

Cartile si partile rusinoase

lucrari stiintifice scrise in puscariile Romaniei

 Cartile si partile rusinoase
Vilvătaia cu asa-zisele lucrări stiintifice scrise in puscăriile României nu mă surprinde neapărat. O pun mai ales pe seama faptului ca suntem in ianuarie, luna în care mass-media suferă de o mare penurie de subiecte. Dacă era o criză politică, un dezastru natural sau măcar o sesiune parlamentară, subiectul ar fi fost tratat ca unul de mîna a doua. În ultimele zile tine afisul de postul de stirea principală a zilei. În plus autorii sunt personaje care oricum fac prima pagina cînd vor ele. Si asta de mult. Nu sunt niste puscăriasi anonimi care brusc si-au descoperit vocatia pentru scris. Noii scriitori au carierele lor in spate si au fost implicati în ultimii 26 de ani în destule scandaluri, controverse, in afaceri de tot felul, in politică la nivel inalt etc. Despre Becali, Voiculescu, Copos, etc. presa nu relatează prima dată. Sunt din anii 90 staruri mediatice. Asa că noua postura de autori si savanti nu a făcut decit să alimenteze interesul gazetarilor care au nevoie oricum de tiraje, de rating – inclusiv in ianuarie cind piata media este cea mai scăzută.

Sigur e multă coruptie în diferite forme în acest fenomen. Sunt interese, sunt si bani multi. Cine scrie de fapt lucrările!? De ex. Care este pretul unei lucrări!? Sunt „autori” lor cazati la Jilav, Poarta albă, etc Se pare că puscăriasii devin experti in domenii despre care evident nu stiu nimic. Nu s-au ilustrat deloc in libertate in domeniul despre care scriu. Mă intreb dacă după ce vor iesi din puscării  vor continua să scrie. Dacă nu, înseamnaă că perioada cît au fost detinuti a fost cea mai fertilă din viata lor. Paradox. Atunci de ce vor să scape mai repede din puscării  cind aici au fost atît de creatori si imaginativi! Mă întreb de unde au dobindit stiinta (cîtă e) etalată în lucrări!? Poate că au dobindit-o în  somn… Posibil.

Aceste asa-zise lucrări vor să spună că între un savant real, cercetator intr-un institut, academician – si un puscărias care nu a invatat decit tehnica încasării spăgii si delapidarii nu e o nici o deosebire. Oricine poapte fi un savant. Statul român are dreptate să nu investească în cercetare si stiintă. Are în puscării un rezervor de cadre extins. Mîine poimiine premiul Nobel va fi luat de un puscăria? român. Cam asta spunea si Ceausescu cu Cintarea României, că între artistii profesionsti si amatori nu e nicio diferentă. Tranzitia la capitalism ne-a adus acest fenomen. Între  savantii nostri (care si-au tocit coatele o viată prin biblioteci ) si puscariasi (care nu se descurcă cu scrisul si cititul)  nu e vreo diferentă. Te umpli de bani, iei o condamnare pentru fapte de coruptie si odată ajuns in puscărie încerci si o carieră de savant.

Puscăriile românesti sunt o curte a miracolelor. Sunt aceste lucrări scrise în celule!? Cine le tutelează!? Unii profesori se pare că au înjghebat o mică industrie din asemenea tutele…filantropice. Ei ar trebui cercetati măcar în termeni generali. Niste profesori universitari care se pare că nu au niciun dubiu asupra autorilor lor. Aceste servicii de tutelă costa ceva!? Mă întreb ce interese au editurile în acest joc. Autorii sunt potenti financiar si pot cumpara tirajele în întregime. Asa că nu risca nimic, e o bună afacere să tipăresti un autor puscarias. Autoritătile  – complice sau neglijente- nu s-au sesizat pină la articolul apărut in The Guardian.

Sunt si alte aspecte curioase. Cum se explică faptul că un agramat notoriu, cu un vocabular de maxim de 30-40 de cuvinte, care evident nu a citit o carte in viata lui, devine peste noapte doct!? Cine pe cine prosteste !? Exista conditii asa de bune în puscăriile românesti pentru lucru intelectual, pentru cercetarea stiintifică !? Atunci de ce România pierde sistematic procesele la CEDO, unde detinutii reclamă conditiile de trai mizerabile  din puscării.  Care este adevărul cu privire la conditiile din puscării !? Ar trebui să le dăm exemplu in Europa, ca locul unde se scriu cca 300 lucrări stiintifice pe an. Record absolut.

Fenomenul lucrărilor scrise în puscării este cu totul suprarealist. Ca si România de altfel. Face parte din peisaj.

Culegi. Cu legi

Nu există nicio teorie sau lege care să demonstreze bătaia de joc. Însă, simţim cu toţii când cineva îşi bate joc de noi. Ca o lege nescrisă. N-avem cum să o demonstrăm, pentru că este ceva mult prea subiectiv. Mai rău, acum, este că nici nu prea mai putem s-o evităm. Este cineva care nu se simte luat peste picior, sfidat sau jignit de ‘scriitorii’ puşcăriaşi? Aceia din fotbal, da. Boierii hârtiilor. Nu cele de cărţi, ci de bani. Au transformat bancnotele în foi de cărţi, cardurile în semne de carte, băncile în edituri.

Bibliotecile sunt natura dintr-o casă. Cărţile sunt prescurtarea naturii. Munţii, apele, stelele, soarele, luna, demonii, îngerii, pădurile, natura umană, toate astea şi toate celelalte se pot întâlni în aceeaşi pagină, carte sau raft, aşa cum într-un peisaj se intălnesc apusul, marea, omul si malul.

Nu este ironic că pentru a crea natură interioară, adică bibliotecile, trebuie sacrificată natura, copacii?

Câţi copaci au crescut şi au fost tăiaţi degeaba în numele lui Becali, Copos, Penescu, Staicu, Borcea şi a restului găştii de „artişti”? Dar nu ne-ar plăcea nouă mai mult şi lor mai puţin ca legea să fie mai înfricoşătoare pentru cei ca ei? În loc să scrie o carte, să fie obligaţi să citească una? Şi să fie ascultaţi, ca la şcoală. Eu cred că asta, pentru unii, ar fi mai infricoşător decât carcera. În loc să scrie o carte, să fie obligaţi să citească una. În loc să scrie o carte, să fie obligaţi să citească una. Cu repetiţie, da.

Dar nu este de ajuns, mai trebuie ceva. Şi nu doar pentru ei. Mi se pare obligatoriu ca pedepsa sa vizeze direct „arma crimei”.

Când faci abuz de funcţie, că este trafic de influenţă sau că este abuz, eşti pus să demisionezi. Dacă mergi aiurea cu maşina, rămâi fără permis. Păi nu este evident că trebuie confiscate averile celor care fac fraudă, spălare de bani şi toţi termenii aştia juridici care se folosesc în loc de hoţie?! Dacă s-ar aplica măsura asta, ar mai avea „intelectualii” din puşcărie cu ce să-i plătească pe alţii să le scrie lucrările, să le semneze, să le aprobe şi să le tipărească?

Într-o ţară ştiinţifico-fantastică, este fantastic cum nişte analfabeţi scriu lucrări ştiinţifice.

Pe cealaltă parte a interpretării necesităţii culturii de către cei care ar trebui să o protejeze şi să o păzească, s-a ajuns la momentul în care este foarte probabil ca educaţia muzicală, („ora de muzică„, mai clar), să fie scoasă din programa şcolară.

Lipsa şansei de a învăţa despre cea mai importantă, eficientă, frumoasă şi constructivă formă de comunicare din lumea asta şi din toate timpurile este o tragedie. Concret şi realist, mai mulţi copii cred că sunt mai atraşi de ora de muzică decât cea de chimie. Sau de religie. Nu eşti artist dacă inveţi despre muzică, dar nici creştin dacă faci religie la şcoală.

Adevărata detenţie nu este a celor condamnaţi, ci este după gratii, pe exteriorul lor. Închisoarea oamenilor care sunt liberi, dar îşi ţin mintea izolată şi încuiată, este cea mai păzită puşcărie.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000