Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Bugetul Presedintiei Romaniei mai mare cu 50% in 2009

Bugetul Presedintiei Romaniei mai mare cu 50% in 2009

Aflam, iata, ca Presedintia Romaniei va pri­mi in 2009 cu 50% mai multi bani pentru deplasari in strainatate, adica aproape un milion de euro in plus!
E vreme de criza, salariile profesorilor nu mai cresc, pensiile abia misca, pensiile si salariul nu mai fac casa buna, iar veniturile bugetarilor ingheata, cu toata iarna blanda din acest februarie. In acest peisaj auster, multe voci ar putea protesta. De ce cheltuieste presedintele atat de mult in vreme ce mai toti ceilalti trebuie sa stranga cureaua?
Aflat de multa vreme in politica, eu unul nu ma grabesc sa judec asa. Stiu ca politica mare se face cu bani multi. Si am citit si explicatiile institutiei preziden­tiale. Asa am aflat ca suma cu pricina e necesara pentru reprezentarea cores-punzatoare a intereselor Romaniei in plan international anul acesta.
Suntem de acord cu un prim principiu nenegociabil: politica externa costa. Sigur, ea costa atunci cand exista. Daca nu exista, e gratis. Asa apare totusi o prima problema. De patru ani incoace, Romania nu are politica externa. Niciodata nu s-a construit mai putin in acest domeniu. Relatiile cu vecinii sunt mai proaste si mai inerte ca oricand. Nu exista nici un proiect regional de colaborare. Sper ca venirea lui Cristian Diaconescu la MAE sa schimbe intr-o anumita masura aceasta realitate. Prin munca guvernarilor anterioare suntem membri NATO si UE, dar asta nu ne face in prezent sa evitam riscul de a fi un fel de decor protocolar la reuniuni de nivel inalt. In ceea ce-l priveste, Traian Basescu nu are o viata internationala foarte agitata. Nu afiseaza cine stie ce relatii speciale cu vreun alt sef de stat. S-a certat la cutite pana si cu Voronin, marele prieten de odinioara. Merge cand si cand la reuniuni la care merge toata lumea.
De ce ar cheltui anul acesta cu un milion in plus fata de anul trecut, cand a fost si la Olimpiada de la Bejing?
Sa vrea seful statului ca, in an electoral, sa-si puna totusi in miscare marile proiecte de politica externa pe care le-a anuntat la inceputul mandatului si pe care parea sa le fi uitat? Sa inceapa cu acesti bani constructia migaloasa a unei axe cu Washingtonul si cu Londra? Sa fie milionul folosit la un razboi-fulger cu Rusia, in asa fel incat influenta ei la Marea Neagra sa scada simtitor? Sa isi propuna presedintele din nou integrarea rapida a Moldovei in UE? Poate ca nu sunt foarte bun la socoteli, dar un milion de euro mi se pare cam putin pentru oricare din aceste proiecte. Daca asta vrea Traian Basescu, atunci Guvernul s-a zgarcit.
Exista voci care sustin ca banii respectivi vor fi folositi la vizitarea comunitatilor romanesti din Italia si Spania la vreme de campanie electorala. Eu nu fac parte dintre vocile astea. Sigur, unii romani de acolo il sustin pe Traian Basescu, dar ei mai au o caracteristica: nu vin la vot. De ce ar cheltui presedintele un milion ca sa convinga oameni deja convinsi, insa sedentari?
Toata aceasta poveste ma duce cu gandul la o problema de bugete comparate. Exista un singur stat in Europa care procedeaza ca noi. Este vorba despre Franta. Acolo, dat fiind rolul constitutional al pre­sedintelui, bugetul de la Élysée nu se discuta, se aproba automat, indiferent de ceea ce cere presedintele. Sigur, in Romania, rolul presedintelui este mult mai mic decat in Franta, dar sa nu uitam ca Traian Basescu tocmai pledeaza calduros pentru o reforma constitutionala care ne-ar trans­forma intr-un stat asemanator cu cel francez in privinta atributiilor pe care le are seful statului. Cred ca aici e explicatia majorarii de buget. Habar n-am cum si daca acei bani vor fi cheltuiti. Dar e des­tul de clar ca Traian Basescu a ince­put de unul singur re­for­ma Constitutiei. Cum nu poate decide in privinta textului efectiv, el a inceput sa se comporte ca pre­sedinte cu puteri ab­solute acolo unde e posibil. Adi­ca, in privinta bugetului. Iar da­ca explicatia asta nu va convinge, mai ramane o singura varianta, si aici va las in compania unui teoretician la care tin mult, domnul Emil Boc, cel care spunea mai zilele trecute ca Romania "sufera de o­bezitate birocratica si obisnuinta risi­pei".


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000