Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Batalia pe cetatenia basarabenilor incinge coalitia

Batalia pe cetatenia basarabenilor incinge coalitia

OUG privind cetatenia pentru persoanele din R. Moldova reprezinta un nou hop in relatiile dintre partidele din Coalitie. Miza fiind voturile a aproximativ un milion de cetateni, fiecare vrea sa-si aroge o particica din paternitatea viitoarei legi. Presedintele PSD, Mircea Geoana, invoca ingrijorarea UE cu privire la simplificarea procedurilor de obtinere a cetateniei romane si cere ca ordonanta in cauza sa fie coroborata cu proiectul de lege al PSD. PD-L merge pe doua fronturi si, pe de o parte, vrea ca ordonanta Guvernului sa ramana lege, iar pe de alta parte, mai depune o initiativa legislativa pe aceeasi tema. Liderul PSD, Mircea Geoana, vrea sa promoveze si proiectul de lege al PSD privind acordarea cetateniei pentru basarabeni. El a aratat, ieri ca ordonanta de urgenta a Guvernului pe aceasta tema trebuie privita in pachet cu proiectul PSD. “Cred ca e o tema atat de importanta, incat trebuie tratata cu seriozitate. Nu putem priva fratii nostri de peste Prut de dreptul sangelui si dreptul solului conform Legii cetateniei. Pana acum au fost obstacole de natura birocratica care au impiedicat un numar important de cetateni moldoveni care sunt romani cu acte, nascuti pe teritoriul Romaniei, si din parinti romani, prin aceasta lege a cetateniei pe care o avem. Credem ca trebuie sa avem o discutie serioasa asupra Legii cetateniei, care e un subiect sensibil, a creat reactii si la Bruxelles”, a declarat presedintele PSD. Replica a venit imediat din partea prim-vicepresedintelui PD-L, Adriean Videanu. El a spus ca, din punctul de vedere al democrat-liberalilor, Ordonanta privind cetatenia trebuie sa produca efecte in beneficiul cetatenilor romani care si-au pierdut cetatenia, PD-L nefiind “ingrijorat de ingrijorarea UE” privind actul normativ. “Din punctul de vedere al acestei ordonante, noi credem ca ea trebuie isi produca efecte in beneficiul cetatenilor romani care si-au pierdut aceasta cetatenie”, a spus Videanu.

Inflatie de legi
Reamintim ca in urma cu o saptamana, Guvernul a decis sa simplifice procedurile de redobandire si acordare a cetateniei romane pentru fostii cetateni romani si descendenti ai acestora pana la gradul III, prin modificarea Legii cetateniei din 1991, conform solicitarii formulate in acest sens de catre presedintele Traian Basescu. Potrivit actului normativ, fostii cetateni romani care au dobandit cetatenia prin nastere si care au pierdut-o sau le-a fost ridicata din motive neimputabile lor, precum si descendentii acestora pana la gradul III pot redobandi ori li se poate acorda cetatenia romana, la cerere, cu pastrarea cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate, daca indeplinesc conditiile legale, cu exceptia interviului prin care demonstreaza ca stiu limba romana. Tot saptamana trecuta, deputatul PSD Tudor Pantiru a prezentat un proiect legislativ care modifica Legea cetateniei romane in sensul in care aceasta este recunoscuta persoanelor care au dobandit-o prin nastere pana la 22 decmbrie 1989 si nu au renuntat la ea, precum si descendentilor pana la gradul II. Pantiru a adus in discutie acest proiect legislativ al carui initiator este, alaturi de presedintele PSD, Mircea Geoana, de presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Titus Corlatean si alti parlamentari PSD, in contextul discursului presedintelui Traian Basescu din plenul reunit al celor doua Camere. Deputatul PSD a aratat ca, din pacate, Traian Basescu a vorbit despre accelerarea redobandirii cetateniei pentru basarabeni si a cerut Guvernului sa pregateasca o ordonanta de urgenta pentru solutionarea acestei chestiuni, el apreciind ca ideea “redobandirii” cetateniei pentru basarabeni este “neconstitutionala si incorecta”, ideea corecta fiind cea a recunoasterii cetateniei pentru acestia. In acelasi timp deputatul PD-L Adrian Gurzau a depus si el la Biroul Permanent al Camerei un proiect de lege similar. Potrivit initiativei lui Gurzau, pentru rezolvarea problemei redobandirii cetateniei romane se impun doua feluri de masuri: formularea de amendamente la OUG nr. 87/2007 si respectiv emiterea unui ordin al ministrului internelor si reformei administratiei care sa modifice conditiile de acordare a vizei de sedere in Romania pentru romanii din afara granitelor care urmeaza in Romania o forma de pregatire universitara si postuniversitara.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000