Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Basescu si Boc au mintit in lupta cu birocratii din Bruxelles

Basescu si Boc au mintit in lupta cu birocratii din Bruxelles

„Autoritatile romane nu au informat inca CE de faptul ca vor recapitaliza CEC Bank”, precizeaza Comisia Europeana intr-un comunicat intrat in posesia Gandul Boc, acum doua zile, iritat: „Am facut cererea in luna februarie. Suntem la 1 iulie si nu am primit inca raspunsul. Pentru ca, daca nu se primeste raspunsul CE, se considera ajutor de stat si intram pe deficit”. Basescu, cu doar cateva ore mai devreme: „Guvernul ar trebui sa actioneze si sa nu mai stea in asteptarea birocratilor de la Bruxelles”
Romania mimeaza ca se lupta cu criza financiara. Presedintele si premierul au mintit dand vina pe Comisia Europeana care intarzie un raspuns in privinta recapitalizarii CEC. De ce e importanta aceasta recapitalizare? Simplu. E una dintre primele masuri pe care celelalte state europene le-au luat pentru a combate recesiunea: intarirea bancilor de stat, care, avand bani la dispozitie, pot acorda credite atat populatiei, cat si mediului de afaceri intr-o perioada in care bancherii privati au pus lacatul pe creditare. În timp ce presedintele Traian Basescu a dat vina pe CE, pe „birocratii” de la Bruxelles, pentru amanarea recapitalizarii, premierul Emil Boc a declarat, si el, ca Romania si-a facut treaba, ca a facut cererea inca din februarie si asteapta acum unda verde de la UE. Raspunsul oficial al CE a scos insa la lumina o imagine total opusa: „Autoritatile romane nu au informat inca CE de faptul ca vor recapitaliza CEC Bank”, se precizeaza intr-un comunicat oficial al Comisiei. Mai grav decat atat, „Comisia a descoperit singura acest lucru si serviciile informale ale Comisiei au fost cele care au contactat autoritatile romane la mijlocul lunii martie in acest sens, si nu invers”, precizeaza CE. Situatia jenanta a Romaniei este confirmata chiar de catre Consiliul Concurentei, cel care poarta negocierile cu UE privind aceasta problema. Consiliul recunoaste ca discutiile cu CE de pana acum, care, oricum, au inceput la finele lui martie, nu in februarie, au fost informale, adica Romania nu a depus nimic oficial, deci asteapta o aprobare a Comisiei care nu are cum sa vina.
CEC: Am aflat singuri de recapitalizarea
CEC “Autoritatile romane nu au informat inca CE de faptul ca vor recapitaliza CEC Bank”, precizeaza, intr-un comunicat oficial al CE, Jonathan Todd, purtator de cuvant DG Concurenta al Comisiei Europene. “Comisia a descoperit singura acest lucru si serviciile informale ale Comisiei au cele care au contactat autoritatile romane la mijlocul lunii martie in acest sens, si nu invers”, se precizeaza in comunicatul oficial al CE. Recapitalizarea CEC cu 900 de milioane de lei, masura anuntata de Guvern inca din primele zile de mandat, ar putea permite statului roman sa intervina in economie in mod activ, respectiv sa acorde credite companiilor si persoanelor fizice, dar si agricultorilor, intr-un moment in care imprumuturile sunt blocate. „Asta inseamna ca poate sa dea mai multe garantii pentru niste IMM-uri cu capital romanesc carora nicio banca straina nu le da nimic acum. Oricum, dupa parerea mea, nici nu aveam ce vorbi cu ei. Trebuia sa recapitalizam si gata. Adica dupa ce ne-am imprumutat cu 13 miliarde de euro de la FMI pentru bancile lor, acum sa le cerem voie ca sa o ajutam pe a noastra?”, ne-a declarat Ilie Serbanescu, analist financiar. În momentul de fata CEC are o cota de piata de 5%, aceasta fiind singura banca comerciala care apartine statului roman, prin Ministerul Finantelor, cu exceptia Eximbank. Guvernul a decis ieri, printr-o ordonanta de urgenta, se reduca suma cu care ar trebui sa aprecieze capitalul CEC de la 900 la 795 de milioane de lei. Radu Ghetea, presedintele CEC, a declarat ieri ca este nevoie de recapitalizare cat mai repede, fara a afecta insa relatia dintre CE si Romania. Ghetea declarase recent ca daca pana in toamna banca nu primeste banii promisi, s-ar putea afla in situatia de a nu mai da credite.
Basescu si Boc, contrazisi chiar de institutia din Romania care face negocierile
La inceputul saptamanii, presedintele Traian Basescu a declarat ca „guvernul ar trebui sa actioneze si sa nu mai stea in asteptarea birocratilor de la Bruxelles in problema recapitalizarii CEC. Birocratia excesiva nu se potriveste cu criza“, a spus seful statului, dupa terminarea sedintei CSAT de marti. Ulterior, premierul Emil Boc a declarat la randul sau ca cererea a fost facuta si ca se asteapta raspunsul CE. “Am facut cererea in luna februarie. Suntem la 1 iulie si nu am primit inca raspunsul. Pentru ca daca nu se primeste raspunsul CE, se considera ajutor de stat si intram pe deficit”, a declarat Boc. Cei doi oficiali romani nu sunt contrazisi insa numai de Comisie, ci chiar de institutia statului care negociaza cu CE aceasta masura, respectiv Consiliul Concurentei. „Pana in prezent discutiile cu Comisia au avut caracter informal, conform mecanismului instituit cu Comisia Europeana”, precizeaza Consiliul intr-un comunicat. Altfel spus, pana in momentul de fata, Romania nu a depus niciun act oficial privind recapitalizarea CEC. CE a precizat, de altfel ca, pana acum „calitatea informatiilor trimise de autoritatile romane este insuficienta pentru a permite Comisiei sa stabileasca daca recapitalizarea CEC constituie sau nu ajutor de stat”. În timp ce premierul Emil Boc a declarat ca cererea e facuta din februarie, Consiliul spune ca prima intalnire de lucru dintre el si CE, care a fost, oricum, informala, a avut loc la sfarsitul lunii martie.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000