Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Aventurile lui Traian Basescu in tara fara moguli si fara partide

Aventurile lui Traian Basescu in tara fara moguli si fara partide

Plecat in Asia Centrala sa caute gaz pentru conducta Nabucco, presedintele roman a aterizat intr-un Turkmenistan condus de un dictator dentist si chirurg de ocazie, care e legal si presedinte si premier, a cunoscut ziaristul care nu pune intrebari, a vazut ca ministrii tin capul jos cand seful statului vorbeste si a plantat un pom, incurcandu-se in lopeti cu Adriean Videanu.
Înfruntand cele 50 de grade, Traian Basescu a mers ieri in cautarea gazului pentru Nabucco, in inima imperiului lui Berdimuhamedov. La Ashabad, in Turkmenistan - un fel de Coree de Nord a Asiei Centrale -, presedintele roman a trecut pe langa cladiri imbracate in marmura alba, adusa din Italia, si a ajuns in centrul orasului, unde troneaza statuia poleita cu aur a fostului dictator Niazov, care se invarte dupa Soare, in varful unui monument in forma de racheta. Gazdele au instalat in Capitala si un portret al presedintelui Traian Basescu, alaturi de cele ale lui Gurbanguli Berdimuhamedov – portrete care impanzesc, de altfel, orasul
Turkmenistanul in care a aterizat delegatia condusa de Basescu este in plina „epoca a marii renasteri spirituale”, care urmeaza „Epocii de aur” din vremea lui Niazov, dictatorul excentric care a interzis baletul, dintii de aur si play-backul. Berdimuhamedov este un despot luminat: a redeschis teatrele si spitalele. A fost dentistul lui Niazov, ministru al Sanatatii si vicepremier. Azi este presedinte, premier, dentist, dar si chirurg de ocazie.
Recent, a operat un pacient la un centru pentru tratarea cancerului, deoarece ii place sa demonstreze la cat de multe se pricepe. În Turkmenistan, exista un singur partid politic si 5 posturi de televiziune – unul de muzica, unul international si 3 in limba turkmena, toate de stat. Ziaristii poarta aceeasi uniforma, camasa alba, cravata, vestuta. Bulevardele sunt ca Victoria Socialismului. Spatiile verzi, impanzite de capre si tapi construiti din verdeata, au fost imbogatite, de ieri, cu un pin romanesc, la care s-au opintit Basescu, Diaconescu si Videanu.
Ultimul teritoriu din Asia Centrala cucerit de Rusia la sfarsitul secolului al XIX-lea, Turkmenistanul e considerat o Coree de Nord a regiunii din cauza regimului autoritar. De la aeroport, vizitatorii sunt intampinati cu tablouri gigantice ale presedintelui – imortalizat cu un porumbel alb – si cu citate din acelasi conducator, gravate pe peretii exteriori. Portretele gigantice sunt omniprezente in capitala, ele inlocuindu-le pe cele ale fostului dictator Saparmurat Niazov, cel autoproclamat "tata al tuturor turkmenilor". Cu ocazia vizitei, gazdele au instalat in capitala si un portret al presedintelui Traian Basescu alaturi de cel al lui Gurbanguli Berdimuhamedov.
Întruchipare a cultului personalitatii, ctitorie a fostului dictator, Ashabad este un oras de Case ale Poporului - de dimensiuni mai reduse si in cateva stiluri - imbracate complet in marmura alba adusa din Italia, la pretul de 20 de dolari placuta. Privelistea pare ireala, ducand cu gandul la o combinatie de Las Vegas, elemente islamice si comunismul cel mai opresiv si grandoman. Aceste zone sunt insa aproape pustii. Blocurile monumentale sunt si ele acoperite cu marmura alba, dar goale, in vreme ce bulevardele largi sunt impodobite cu zeci de fantani arteziene.
Statuia de aur a lui Niazov
În mijlocul orasului troneaza statuia poleita cu aur a lui Niazov, care se invarte dupa soare, in varful unui monument in forma de racheta. Protocolul strict si cultul personalitatii presedintelui s-au vazut si din intreaga desfasurare a vizitei, ministrii fiind mai degraba trecuti la capitolul „si altii”. Cei doi sefi de stat au stat la têtè-à-têtè mai mult de o ora. Discutia in plenul celor doua delegatii a constat intr-un monolog al presedintelui turkmen, caruia i-a raspuns apoi seful statului roman. Ministrii turkmeni – care stateau mai mult cu privirea in pamant in fata presedintelui lor - au aplaudat la inceputul si sfarsitul evenimentului. Lungul discurs al presedintelui turkmen a acoperit practic toate domeniile, pana la cultura si festivaluri.
Vizita lui Basescu la Ashabad – prima a unui sef de stat roman – se inscrie in prioritatea declarata de a recupera bunele relatii dintre Romania si tarile Asiei Centrale. Turkmenistanul este un stat-cheie in conditiile in care are cele mai bogate resurse de gaz din regiune, situandu-se pe unul dintre primele locuri in lume. UE, SUA, Rusia, China, Ucraina si Iranul concureaza pentru gazul turkmen, inca prizonier al retelelor rusesti de tranzit. Recent, dupa conflictul cu Moscova legat de explozia unei conducte prin care Turkmenistanul livra gaz Rusiei, Berdimuhamedov si-a aratat public disponibilitatea de a se asocia la proiectul de gazoduct european Nabucco, concurent al gazoductului rusesc South Stream, si de a aproviziona conducta cu gaz.
Invitati sa construim „marele lac turkmen”
Traian Basescu i-a transmis lui Berdimuhamedov ca toti cei 20 de studenti turkmeni ai Facultatii de Petrol si Gaze din Ploiesti au terminat cu bine primul an si a accentuat momentul aniversar – 17 ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre cele doua tari si un an de la vizita in Romania a presedintelui turkmen, prima din partea sa intr-un stat membru UE. În vreme ce seful statului roman a subliniat importanta colaborarii in sectorul energetic, partea turkmena a fost mai vaga in acest domeniu. Berdimuhamedov nu s-a referit direct la proiectul Nabucco, care a fost, in schimb, invocat de presedintele Basescu. Presedintele turkmen i-a invitat pe „prietenii romani” sa participe la doua dintre proiectele sale de suflet – la realizarea marelui lac turkmen artificial din mijlocul desertului si la dezvoltarea unor statiuni turistice pe coasta turkmena a Marii Caspice. „Apreciem politica de comercializare a resurselor energetice pe care Turkmenistanul o desfasoara, fiind in mod egal deschis catre partea europeana, chineza sau catre relatia traditionala cu Gazpromul.
Aceasta abordare ne face optimisti fata de participarea Turkmenistanului la proiectul Nabucco”, a intervenit Basescu. Companiile romanesti sunt gata sa se implice in proiectele de exploatare a gazului si petrolului, atat pe uscat, cat si in Marea Caspica, a subliniat el. Romania s-a mai aratat deschisa sa colaboreze la electrificarea Turkmenistanului, realizarea de centrale electrice si rafinarii. Basescu s-a mai oferit ca tara noastra sa instruiasca tineri turkmeni in cartografie maritima si drept marin.
Descult la Taj Mahalul turkmenilor
Basescu a vizitat, in prima parte a zilei, moscheea Turkmenbas Ruhy Metjidi, aflata la Kipceak, la 10 km de capitala. Moscheea include si mausoleul dedicat lui Niazov, unde presedintele Traian Basescu a depus o coroana de flori si a tinut un moment de reculegere. Fostul presedinte si familia lui sunt inmormantati in mausoleu. Delegatia a vizitat apoi moscheea, toata lumea, inclusiv presedintele descaltandu-se, iar femeile acoperindu-si capul. Moscheea este cel mai mare lacas din Asia Centrala, putand gazdui in jur de 10.000 de credinciosi. Constructia este monumentala, fiind comparata de propaganda turkmena cu Taj Mahalul.
Monumentul a costat in jur de 100 de milioane de dolari si a fost realizat sub atenta indrumare a lui Niazov. Îmbracata, de asemenea, in marmura alba, acoperisul moscheii este aurit, iar cele patru minarete au o inaltime de 91 de metri, marcand anul independentei Turkmenistanului. Aici sunt nu mai putin de 214 fantani arteziene si cortine de apa. Moscheea este impodobita nu numai cu citate din Coran, ci si cu citate din cartea lui Niazov, Rukhnama, „Cartea sufletului” pe care turkmenii au studiat-o si la scoala. Muftiul Turkmenistanului i-a promis lui Traian Basescu ca, de-acum inainte, va spune o rugaciune speciala si pentru seful statului roman si poporul sau, ca multumire pentru respectul aratat prin vizita facuta la moschee. Multumindu-i, Traian Basescu a povestit cum, desi este crestin ortodox, a cununat o familie de musulmani, cu dispensa de la muftiu si de la preotul ortodox. La iesire, seful statului s-a racorit intinzand mana in una dintre fantanile din jurul moscheii.
Trei la un pin. „Videne, ne impiedicam in lopeti”
A urmat apoi o vizita la Monumentul Independentei Turkmenistanului, unde Basescu a plantat un pin pe aleea oaspetilor de onoare. „Hai, baieti, nu stati, puneti mana!“, le-a spus relaxat, la 45 de grade, Basescu ministrilor care-l insoteau, Cristian Diaconescu si Adriean Videanu. Presedintele i-a criticat razand pentru faptul ca arunca pamant in aceeasi parte in care aruncase si el: „Videne, ne impiedicam in lopeti! Nu puneti tot aici! Asa-s ministrii astia, vor sa ia ceva din munca presedintelui, sa adauge“.
Basescu l-a avertizat apoi pe ambasadorul Romaniei in Turkmenistan: „Poate-l gasesc uscat!” Ultima parte a constituit-o vizitarea Muzeului Primului Presedinte al Turkmenistanului Independent, unde erau expuse vase de aur si argint, figurine de portelan, cereale si alte roade si o minge de fotbal primita cadou de Niazov.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000