Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Ancheta guvernamentala dupa scandalul de la Protectia Copilului Buzau

Ancheta guvernamentala dupa scandalul de la Protectia Copilului Buzau

DGASPC Buzau

 Ancheta guvernamentala dupa scandalul de la Protectia Copilului Buzau
Un scandal de proportii deocamdata neimaginabile a izbucnit la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului - institutie subordonata Consiliului Judetean - dupa ce peste 60 de familii, cu domicilii in alte judete decat Buzaul, ale unor copii cu nevoi speciale, care invata in doua institutii scolare speciale din municipiu, respectiv Liceul pentru deficienti de vedere si Liceul pentru deficienti de auz, au fost chemate in instanta pentru a explica judecatorilor de ce si-au abandonat copii. Aceasta dupa ce conducerea DGASPC i-a declarat pe respectivii copii ca fiind in plasament de urgenta, totul pentru a acoperi cheltuielile legate de cazarea si masa acestora, plati declarate ilegale de o decizie a Curtii de Conturi.
Astfel, peste 60 de copii cu nevoi speciale au fost scosi, practic, din familiile lor, si preluati de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului; conform legii, plasamentul in regim de urgenta este cea mai aspra masura pe care o poate lua statul, decizia fiind luata numai in anumite cazuri grave, de exemplu atunci cand copilul este abuzat, neglijat sau abandonat, ceea ce nu se intampla in cazul de fata. La Buzau, cei 65 de copii, surdo-muti sau nevazatori, au fost preluati de stat doar din motive birocratice.

Prejudiciu urias

In urma unui control al Curtii de Conturi derulat in vara anului 2015, s-a constatat ca toate cheltuielile pentru cazarea si masa copiilor care invata si sunt cazati la internatele celor doua licee speciale din Buzau, dar familiile lor domiciliaza in alte judete, au fost ilegale, ele trebuind sa fie recuperate de la directiile de protectie a copilului din judetele din care acestia provin.

"Urmare controlului la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Buzau, ordonator tertiar de credite in subordinea Unitatii Administrativ-Teritoriale Judetul Buzau, s-a constatat ca in perioada 1 iunie 2012-31 mai 2015, aceasta entitate a platit, din fonduri publice, cheltuieli de personal si cu bunuri si servicii aferente persoanelor cu handicap domiciliate in alte judete, ingrijite si protejate in centre rezidentiale din judetul Buzau, in valoare estimativa de 6.558.000 lei, fara ca sumele astfel utilizate sa fie recuperate de la unitatile administrativ-teritoriale in care persoanele cu handicap isi au domiciliul. La suma de 6.558.000 lei, se adauga dobanzile penalizatoare calculate pana la data auditului, in valoare de 164.000 lei, prejudiciul total cauzat bugetului local judetean fiind de 6.722.000 lei", se arata in raportul Camerei de Conturi Buzau.

Prin neatacarea in Justitie a deciziei emise de institutia de audit financiar, aceasta a devenit executorie, presedintele Consiliului Judetean fiind nevoit sa o puna in aplicare. "Stabilirea intinderii prejudiciului si recuperarea acestuia, precum si a dobanzilor penalizatoare calculate pana la data recuperarii efective a acestuia, de la bugetele consiliilor judetene in a caror raza teritoriala isi au domiciliul persoanele cu handicap asistate in unitati de asistenta din judetul Buzau. Admiterea in centrele rezidentiale publice din judetul Buzau a persoanelor cu handicap care au domiciliul in alt judet se va face numai pe baza solicitarii formulate de conducatorul DGASPC din unitatile administrativ-teritoriale in care persoana cu handicap isi are domiciliul, si a acordului explicit al acestor institutii de a achita costul mediu lunar stabilit de centrul rezidential in care urmeaza sa fie admisa persoana cu handicap. Incheierea de conventii cu consiliile judetene in care persoanele cu handicap asistate au domiciliul, pentru recuperarea costului mediu lunar al cheltuielilor pe care centrele rezidentiale din judetul Buzau le efectueaza pentru persoanele cu handicap asistate si care au domiciliul in alte judete", se specifica in decizia Camerei de Conturi Buzau.

"Cea mai mare tampenie posibila care mi s-a intamplat vreodata in viata (...) Eu ii aduc saptamanal aici (...) Nu sunt lucruri normale. Sunt interese banesti", s-a plans tatal unor copii la TVR. Dupa ce ordinul a intrat in vigoare si procedurile au mers mai departe, parintii au fost citati la Tribunal ca sa explice... de ce si-au abandonat copiii. "Din ce am inteles eu, eu m-as fi dus, as fi lasat copilul la usa ca pe caine si ei mi-au luat acest copil de la usa! Oare am facut eu asa ceva?!", a declarat indignat, pentru aceeasi sursa, tatal unui copil nevazator.

Speriati, parintii s-au adresat dirigintilor, iar altii si-au angajat avocati care sa ii ajute sa isi recapete copiii, informeaza sursa citata. Decizia este traumatizanta mai ales pentru copii. "Va fi tragic sa afle ca nu mai pot merge in familii, ca, de fapt, dintr-odata familia lor nu mai este familia lor. Indiferent cum sunt parintii-au conditii, n-au conditii-ei sunt parintii lor si se bucura de fiecare data cand sunt luati acasa", a declarat pentru TVR psihologul Fanuta Partal.

Explicatii halucinante

Explicatia purtatorului de cuvant al Protectiei Copilului Buzau este halucinanta. "Plasamentul in regim de urgenta a fost dispus pentru ducerea la indeplinire a masurii Curtii de Conturi si a motivului rezultat din faptul ca acesti copii desfasurau activitatile scolare in alt judet decat cel de domiciliu", a declarat Roxana Covacs pentru TVR.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului spune ca exista probleme similare si in alte locuri din tara, insa masura luata la Buzau este abuziva si singulara. "Parintii nu trebuie sa se ingrijoreze. Nu este vorba de nimic in mod special legat de ei sau de copiii lor, e o interpretare excesiva a legii de catre cei de la Directia din Buzau, carora o sa le cerem sa-si retraga aceasta solicitare adresata instantelor de a se dispune plasamente in regim de urgenta", a declarat presedintele ANPC, Gabriela Coman, pentru postul citat, fara a specifica, insa, cine va fi sanctionat pentru abuzul comis la Buzau.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000