Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Voteaza pentru Sanatate !

Voteaza pentru Sanatate !

sistem sanatate romania

 Voteaza pentru Sanatate !
Unul din două decese întâmplate în spitalele din România este evitabil.

Unul. Din. Două.

Până la Colectiv, sistemul medical românesc era perceput ca ineficient, subfinanțat, birocratizat, politizat. Doar.

După șocul morților în serie în rândul răniților din Colectiv, după anchetele echipei lui Tolo privind minimalizarea infecțiilor nosocomiale și după dezvăluirile teribile referitoare la diluarea dezinfectanilor din spitale, sistemul medical românesc provoacă o nouă reacție: frica. Frica de moarte.

Infrastructura noastră națională e într-o degradare continuă. Trenurile circulă din ce în ce mai încet, drumurile sunt reparate din ce în ce mai prost, flota navală s-a dizolvat iar cea aeriană e la pământ, educația e mediocră iar industria nu mai e aproape de loc, dar cu toate acestea ne putem obișnui și ne-am și obișnuit, într-o mare măsură. Cu un sistem de sănătate care seamănă din ce în ce mai mult cu un survival reality show, însă, n-ai cum să te resemnezi. Nu putem lăsa norocul să ne stabilească șansele de supraviețuire când ajungem la medic. Nu putem fi chiar atât de înapoiați.

,,Unul din trei români nu mai are încredere în spitalele din această țară. 43% nu mai au încredere în Ministerul Sănătății. 18% s-au simțit umiliți când au fost nevoiți să interacționeze cu personalul spitalelor. 62% dintre români sunt convinși că sistemul medical este corupt până-n măduvă. 64% dintre români au fost în situația de a nu găsi medicamentele necesare în farmacii sau cunosc pe cineva care a fost în această situație."

De trei zile, deja, cardul de sănătate nu poate fi folosit – sistemul se blochează constant, de altfel, spre disperarea a zeci de mii de oameni care înnebunesc de nervi și griji în încercarea de a-și primi rețetele salvatoare potrivit regulilor stabilite de statul român.

Alte numere: 20 de milioane de euro a costat acest Sistem Informatic Unic Integrat de lumea a treia. 5 milioane de euro anual va costa mentenanța sistemului, în următorii 3 ani (de către o firmă cu un anume trecut). 300 de milioane de euro au fost băgați până acum în informatizarea sistemului de sănătate. 6 miliarde de euro este bugetul anual al CNAS – nici o altă instituție publică nu are atâția bani din contribuția directă a românilor (cu excepția asigurărilor sociale de stat, pensiile, adică).

Unde-s multe miliarde e și mare hoția. “Să nu cumva să credeţi că fraudele astea, o parte dintre ele, nu sunt conexate cu politica. Gândiţi-vă că într-un sistem de cinci miliarde de euro (șase anul acesta – n.m.), în care nu e controlat nimic, arunci nişte bani în piaţă şi n-ai cum să controlezi. 10% cred că vi se pare şi dumneavoastră o cifră rezonabilă”, spune Lucian Duţă, fost preşedinte al CNAS.

Jefuirea sistemului de sănătate este, probabil, cea mai crudă formă de furt din bani publici. Nu va înceta dacă ignorăm tâlharii. Nu trece cu apatie, dimpotrivă, infecția va continua să se extindă, de la un an la altul, până la cangrenă – o cangrenă națională care va ucide, în cele din urmă, acest popor prea tăcut.

Ne apropiem de alegeri. Starea sistemului de sănătate va fi unul din primii cai de bătaie ai tuturor demagogilor în această campanie. Dar demagogia nu rezolvă nimic și deja e prea târziu ca s-o mai suportăm.

Dacă politicienii nu pot, să-i ajutăm să înțeleagă care-i diagnosticul real al bolii sistemului nostru de sănătate și care trebuie să fie tratamentul.

Mai mulți medici, experți în politici publice și economiști preocupați, susținuți de o serie de organizații neguvernamentale, au format Coaliția Votează pentru Sănătate – o structură apolitică, de interes civic (cine sunt cei care compun coaliția și de ce au inițiat demersul – aici). Misiunea Coaliției – să ofere decidenților direcții de îmbunătățire și reformare a sistemului de sănătate și să preseze pentru ca sănătatea să devină cu adevărat o prioritate reală, nu doar declerativă, pentru statul român, indiferent de orientarea politică pe care o au guvernele care-l conduc la un moment dat.

Ce cred acești oameni? Că:

    Sănătatea trebuie să fie o investiție pe termen lung pentru toți românii.
    Sănătatea are nevoie de o strategie pe termen lung și de o viziune integrată.
    Pacienții au dreptul la îngrijiri medicale de calitate, la standarde europene.
    Este dreptul pacienților să aibă acces la tratamente de ultimă generație și să fie tratați cu cea mai eficientă opțiune pentru afecțiunea lor.
    Sănătatea are nevoie de un buget care să reflecte realitatea medicală și nevoile reale ale pacienților români.
    Dezvoltarea unei strategii naționale pe termen lung pentru Sănătate trebuie să țină cont de nevoile și particularitățile sistemului de sănătate (pacienți, afecțiuni, resurse).
    Sănătatea României are nevoie de medici competenți și motivați.

Dă-le un semn că-i susții. Dă-le un vot simbolic (click aici), ca dovadă a ieșirii din apatie.

Nu ți se cere nici o adresă de mail, nici un nume, nici o abonare la nimic – pur și simplu, Coaliția Votează pentru Sănătate te invită să te informezi cu privire la deficiențele sistemului de sănătate și să participi la articularea presiunii publice pentru schimbarea (tristei) stări de fapt.

Și spune și prietenilor să voteze pentru sănătate!Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000