Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Vaccinarea, un act de preventie responsabil

Vaccinarea, un act de preventie responsabil

vaccinare

 Vaccinarea, un act de preventie responsabil
Epidemia de rujeolă din România este doar prima dovadă că scăderea numărului persoanelor care se vaccinează are consecinţe grave. În condiţiile în care acoperirea vaccinală a scăzut mult, medicii vorbesc despre reapariţia unor boli grave: poliomielita, difteria, tetanosul, cu evoluţie potenţial severă sau cu preţul supravieţuirii cu sechele grave ce implică efort şi costuri imense în terapia de recuperare şi integrare în societate.

Boli care nu au mai provocat epidemii ani la rând reapar acum în România. Cauzele sunt multiple, dar principala explicaţie o reprezintă scăderea dramatică a persoanelor care beneficiază de vaccinurile salvatoare. Tot prin vaccinare poate fi prevenită şi gripa sezonieră, o boală adeseori subestimată, confundată cu banala răceală , dar extrem de contagioasă: poate îmbolnăvi pe oricine şi poate atinge proporţii epidemice.

Când vine vorba despre vaccinare cu toţii suntem în faţa unei alegeri care ne aparţine în totalitate şi care trebuie făcută conştient şi în mod responsabil. Studiile demonstrează eficacitatea vaccinurilor, dovadă stând boli grave care au fost eradicate prin vaccinare. Aceste dovezi sunt mult mai numeroase şi riguroase, răspunzând tuturor nelămuririlor celor care au încă un semn de întrebare în privinţa vaccinării. Imunizarea activă, prin vaccinare, rămâne cea mai eficientă metodă de prevenţie a unor boli infecţioase grave. Fără doar şi poate, de peste 60 de ani, vaccinarea reduce semnificativ incidenţa bolilor infecţioase, complicaţiilor, dizabilităţilor şi numărului de decese determinate de acestea“, a declat dr. Anca Drăgănescu, preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare.

Cine trebuie să se vaccineze împotriva gripei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă vaccinarea antigripală anuală pentru persoanele cu vârste cuprinse între 6 luni şi 64 de ani şi care sunt în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficientei umane (HIV), toate persoanele cu vârste de peste 65 de ani, gravidele, medicii, cadrele sanitare medii şi personalul auxiliar.

Dacă într-un sezon numărul celor care se vaccinează este prea mic, există riscul declanşării unor epidemii, putând apărea victime colaterale: copii şi adulţi care nu sunt protejaţi prin vaccin (nou-născuţi, sugari şi bătrâni). O categorie specială o reprezintă şi pacienţii cu boli cronice, care au risc crescut de a dezvolta forme severe de boală.

Beneficii versus riscuri

Beneficiile obţinute prin vaccinare sunt mult mai mari comparativ cu efectele adverse. Disconfortul, durerea şi trauma produse de o boală prevenibilă prin vaccinare sunt incomparabil mai mari faţă de reacţiile adverse minime locale sau generale ce pot apărea după administrarea unui vaccin. Vaccinurile oferă protecţie celor din jurul nostru, copii şi vârstnici ce au factori de risc asociaţi prin boli cronice de inimă, pulmonare, diabet zaharat, deficite imune congenitale sau dobândite, malignităţi sau alte boli severe.

Totul despre vaccinul antigripal

Odată cu scăderea temperaturilor, se înmulţesc şi cazurile de gripă. Deşi banală la prima vedere, ea poate fi însoţită de numeroase complicaţii. Pentru a o preveni, imunizarea sezonieră reprezintă o soluţie eficientă.

Te-ai vaccinat anul trecut şi nu mai vezi rostul să te imunizezi şi în acest sezon? Medicii spun că vaccinul antigripal suferă modificări în fiecare an, aşa că vaccinarea nu ar trebui să fie opţională. Mai mult, chiar şi cu această protecţie, există riscul să te îmbolnăveşti. Avantajul major este că dacă eşti imunizat vei face o formă mai uşoară de gripă, fără complicaţii.

Conţine mai multe tulpini

„În vaccin sunt incluse principalele tulpini virale patogene care au circulat în sezoanele reci precedente. Din acest motiv, protecţia imună asigurată de vaccin nu previne întotdeauna îmbolnăvirile gripale, virusurile sălbatice suferind frecvent mutaţii în urma cărora se selectează tulpini noi, care vor fi incluse în vaccin abia în anul următor, generând până atunci epidemii. În vaccin se găsesc virusuri inactivate,“ explică medicul Călin Ciubotaru.

Cui se adresează şi când trebuie făcut

Chiar dacă vaccinul este recomandat întregii populaţii, bătrânii, copiii de peste 6 luni, bolnavii cronic (boli pulmonare, cardiovasculare sau metabolice) şi gravidele care se află în trimestrul II şi III au un risc crescut de a face complicaţii în urma unei infecţii gripale. De aceea, medicii recomandă imunizarea sezonieră. Ideal este ca vaccinul să se facă toamna (septembrie-noiembrie). Nu e târziu nici dacă-l faci la începutul unei epidemii de gripă. Imunizarea obţinută prin vaccinare este de 6 luni.

Info

Febra, durerile de cap, oboseala, slăbiciunea musculară, senzaţia de epuizare şi nasul înfundat –sunt simptome specifice gripei.

Posibile efecte secundare

Cei care se vaccinează se pot confrunta cu durere, eritem şi prurit la locul unde s-a făcut injecţia. În cazuri foarte rare şi pe scurte perioade (1-2 zile) pot să se instaleze febră, frisoane, dureri de cap şi vărsături.
Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000