Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Ucigasul TACUT. Omoara un roman la fiecare 15 minute

Ucigasul TACUT. Omoara un roman la fiecare 15 minute

legea antifumat 2016

 Ucigasul TACUT. Omoara un roman la fiecare 15 minute
Organizatia Mondială a Sănătătii l-a declarat „epidemie”, una greu de stăvilit dacă ne gândim că face anual, în lume, circa 6 milioane de victime. Totusi, ucide de sase ori mai putini oameni decât HIV/SIDA, atrag atentia vocile care militează împotriva măsurilor legislative din ce în ce mai stricte

Humphrey Bogart aprinzându-si o tigară la finalul filmului Casablanca, după ce Ingrid Bergman se urcă în avion si dispare în noapte. Scenă clasică. Până acum sase ani, nu era o problemă. Dar, din 2010, până si celebrul film a fost cenzurat, casa de productie Warner Bros decizând să scoată din peliculă toate scenele în care se fumează. Ce s-a schimbat din 1942 încoace? Cam totul! Mai ales pe măsură ce apar statistici si studii care demonstrează efectul pe care-l are consumul de tutun asupra corpului uman. Punctul de cotitură în lupta anti-fumat a fost moartea unui personaj celebru. Eric Lawson, actorul american faimos pentru că apărea călare pe un cal, în preeria texană, în reclamele la o celebră marcă de tigări, pe la sfârşitul anilor , 70 şi începutul anilor , 80, a murit de cancer pulmonar. Si nu e singurul.

Care sunt cifrele reale

Dacă e să vorbim de cifre, anul trecut, în iulie, Organizatia Mondială a Sănătătii a anuntat că, anual, 5 milioane de oameni mor din cauza consumului de tutun, iar alte 600.000 de persoane se sting din cauza fumatului „la mâna a doua”. „Epidemia consumului de tutun este cea mai mare amenintare la sănătatea publică pe care oamenirea a întâmpinat-o vreodată”, noteză raportul. Cea mai mare parte din miliardul de fumători din lume (80%) trăieste în tări mediu-dezvoltate, unde se înregistrează, de altfel, cele mai multe decese din cauza consumului de tutun.

HIV/SIDA ucide mai multi oameni

Dacă e să facem un calcul din numărul de fumători mor, anual, strict din cauza acestui viciu, 0,05%. Spre deosebire de HIV/SIDA care e de sase ori mai ucigătoare. În 2014, aproape 40 de milioane de oameni erau infectati cu HIV si 1,2 milioane au murit din cauza SIDA, adică un procent de 3% din cei infectati mor în fiecare an.

Si totusi, tutunul nu este ilegal!


Potrivit OMS, fumatul se numără printre cauzele principale ale unor boli precum: cancerul de plămâni si alte forme de cancer, impotentă, boli cronice cardio vasculare, atac cerebral, edem pulmonar, orbire etc. În functie de tara în care locuiesc, fumătorii au ajuns să fie tratati mai rău ca leprosii pe vremuri. Cu toate acestea, nimeni nu a interzis tutunul si nici n-a încercat s-o facă până acum. „Tutunul nu este o substantă ilegală, cu toate acestea guvernele persecută minoritatea fumătorilor. Cred că asta e un esec social al democratiei”, spunea Sir. Ronald Harwood, celebru dramaturg si scenarist. Ba, din contră, eforturile autoritătilor de a înăspri legislatia au dus la formarea unor grupuri pro-fumat vocale, cum a fost, spre exemplu, Alianta Fumătorilor din SUA, înfiintată în 1993, pe banii producătorilor de tigarete, pe când în România nici nu se stia de asa ceva. De ce? Anti-fumătorii spun că de vină sunt producătorii, care trag sforile ca să nu-si piardă afacerea.

Cinci milioane de fumători în România

Practic, 25 % din populatia tării fumează. Încă pe atât, spun pneumologii, o fac pasiv, la mâna a doua. E vorba de familiile si, în general, toate persoanele care stau în jurul lor. S-a definit si fumatul la mâna a treia, adică acei oameni care, spre exemplu, stau o perioadă de timp în camere unde s-a fumat.

Un român moare la fiecare 15 minute

Potrivit statisticilor pneumologilor, anual, în tara noastră îsi pierd viata din cauza fumatului 33.000 de români. Adică la fiecare 15 minute moare câte un om. Cu toate acestea, ca la orice tine de sănătate, preventie nu se face decât „de suprafată”. Orice încercare de înăsprire a legislatiei anti-fumat, întâmpină o rezistentă acerbă, după cum e si cazul proaspetei modificări, care va intra în vigoare de la 16 martie anul curent, dar care a fost plimbată si amânată aproape un an prin comisiile parlamentare. Dar de ce e atât de greu să modifici o lege care limitează practicile nesănătoase? „Pentru că vânzarea tutunului, un drog datorită nicotinei prezente în acest fum, este un comert oficial încă aprobat de stat peste tot. La acest lucru se adaugă activitătile intense de lobby ale industriei tutunului care creează mituri peste mituri, încercând să împingă si să întârzie introducerea de legi moderne sau aplicarea lor. Astfel, se vorbeste de pierderea de clienti la restaurante, uitându-se că cei care sunt nefumători au fost alungati de fumul pe care-l tăiai cu cutitul din aceste incinte, se vorbeste de contributia la bugetul de stat, uitându-se că această contributie vine din buzunarul fumătorului dependent si uitându-se, în acelasi timp, de costurile directe si indirecte ale consecintelor fumatului, , costuri pe care le suportă si nefumătorul, de pierderea locurilor de muncă făcându-se uitate si vietile multe la număr care se pierd precoce prin fumat. Lista este însă mult mai lungă”, explică prof.dr. Florin Mihăltan, presedintele Societătii Române de Pneumologie.
Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000