Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Totul despre vitamine. Cat trebuie sa consumi si in ce le gasesti

Totul despre vitamine. Cat trebuie sa consumi si in ce le gasesti

viata sanatoasa

 Totul despre vitamine. Cat trebuie sa consumi si in ce le gasesti
Dacă totalizăm mâncarea pe care o cosumăm timp de o zi, ajungem la concluzia că avem parte de toti nutrientii necesari, însă asta nu este adevărat.

Vitaminele: secretul vieţii. Cel care a înţeles primul acest lucru a fost Casimiro Funk, biologul polonez care, la începutul secolului al XIX-lea a descoperit care e rolul lor. Începând din acel moment şi până în prezent au fost descoperite 14 vitamine, toate esenţiale pentru organism. Rolul lor este acela de a-l ajuta în dezvoltarea funcţiilor vitale.

Dar şi pentru a încetini procesele de îmbătrânire provocate de radicalii liberi, substanţe oxidante care afectează celulele.

Concluzia? Vitaminele sunt indispensabile. Şi trebuie să fie introduse în organism cu ajutorul unei alimentaţii variate: nu e nevoie decât să mănânci câte puţin din orice. Dar vitaminele sub formă de capsule? Acestea îţi sunt folositoare doar dacă suferi de o reală carenţă. Iată şi tot ce trebuie să ştii despre aceste preţioase aliate ale sănătăţii tale.

Vitamina A sau retinolul


Se găseşte în natură sub două forme: retinolul (de origine animală) şi betacarotenul, conţinut de vegetalele portocalii (morcovi, caise) şi de legumele cu frunze verzi, care sunt transformate de organism în vitamina A. Dar doar parţial: ficatul reţine doar o parte, pentru cazurile în care are cu adevărat nevoie.

Din acest motiv, este dificil să rămâi fără: în medie, avem o provizie de vitamina Asuficientă pentru 2 ani. Atenţie, însă: alcoolul şi fumatul reduc absorbţia acesteia. Iar stresul diminuează serios rezervele. Cantitatea zilnică recomandată este de 700 micrograme pentru bărbaţi şi 600 pentru femei. În timpul alăptării, nevoia de vitamina Acreşte la 1.000 micrograme.

Printre alimentele cele mai bogate de vitamina A: ficatul, ţiparul, morcovul. Doze în micrograme conţinute în 100 de grame de produs: * Ficat de vacă: 16.500* Ţipar: 980* Ouă: 225* Morcov: 1.148

* Pepene: 189
* Spanac: 485
* Mozzarella: 219
* Caise: 360
* Piersici: 27
* Parmezan: 373
* Lapte integral: 37
Dacă lipseşte din organism, riscurile sunt: reducerea vederii pe timp de noapte, scăderea cantităţii de lacrimi şi senzaţia de continuă uscare a ochilor. Şi o scădere a puterii de apărare a sistemului imunitar.
Dozele excesive provoacă somnolenţa, pierderea părului, dureri de cap, musculare, de ficat şi de oase. Iar în timpul gravidităţii, creşte riscul de avort.

Vitamina B1 sau tiamina

Este prezentă în multe alimente, fie vegetale, fie animale, dar în concentraţie foarte redusă. Mai mult decât atât, se pierde foarte uşor în timpul preparării (fierbere, prăjire) a alimentelor şi este eliminată mai repede de organism. Foloseşte muşchilor pentru dezvoltarea energiei.

Este utilă şi pentru funcţionarea sistemului nervos şi a inimii. Ajută la reglarea metabolismului zahărului. Stimulează apetitul şi favorizează buna funcţionare a digestiei.

Cantitatea zilnică recomandată este de 1,2 miligrame pe zi pentru bărbaţi şi de 0,9 pentru femei.

Printre alimentele cele mai bogate în vitamina B1: carnea de porc, ficatul, cerealele integrale, legumele, carnea slabă şi cartofii. Dozele în miligrame conţinute în 100 gr./produs:
* Laptele integral: 0,1
* Portocale şi ananas: 0,15
* Carnea de porc slabă: 0,4
* Pâine integrală: 2,5
* Şuncă slabă: 0,9
* Pâine albă: 0,12
* Ficat de viţel: 0,15
* Ouă: 0,18
* Carne de mânzat slabă: 0,1
* Peşte: 0,12
* Pui: 0,1
* Cartofi: 0,15
Dacă lipseşte, poate cauza dificultăţi de digestie, pierderea apetitului, confuzie. Dar şi dereglări nervoase, cum ar fi: iritabilitate, stări nervoase, tremurat.
Această vitamină nu este foarte toxică. Totuşi, în exces, poate provoca migrene şi palpitaţii.

Vitamina B2 sau riboflavina

Este prezentă în multe alimente, atât de origine vegetală, cât şi de origine animală. Proprietăţile ei nu sunt modificate de căldură, ci de lumină. Din acest motiv, alimentele care o furnizează ar trebui să fie conservate în ambalaje închise la culoare, sau, oricum, ferite de lumină. “Datoria” ei este aceea de a transforma proteinele, grăsimile şi carbohidraţii în energie.

Cantitatea zilnică recomandată este de 1,3 pentru femei şi de 1,8 miligrame pe zi pentru bărbaţi.

Printre alimentele cele mai bogate de vitamina B2: lapte, brânză, ouă, carne slabă, peşte, cereale şi legume. Dozele în miligrame conţinute în 100 grame de produs:
* Lapte integral: 0,18
* Ouă: 0,38
* Moluşte: 0,19
* Spanac: 0,35
* Parmezan: 0,15
* Broccoli: 0,23
* Mozzarella: 0,3
* Pâine albă: 0,1
* Ficat de viţel: 2,36
* Pâine integrală: 0,15
* Ficăţei de pui: 1,36
* Fasole verde: 0,30
* Mânzat slab: 0,2
Când lipseşte, poţi avea senzaţia de buze uscate, ochi roşii şi inflamaţi, conjunctivită. Uşoară anemie, inflamaţii ale mucoasei gurii (stomatite) şi ale pielii (dermatite).
În exces, nu are efecte toxice şi e eliminată de organism prin intermediul urinei care, în acest caz, capătă o culoare galbenă-strălucitoare.

Vitamina PP sau niacina

Sigla PP derivă din faptul că această vitamină este în măsură să prevină pelagra, boală foarte răspândită în trecut şi cauzată de o alimentaţie foarte bogată în mălai şi săracă în proteine. Niacina e prezentă mai ales în alimentele de origine animală. Poate fi totuşi sintetizată şi de organism, datorită triptofanului, aminoacidul conţinut în proteinele animale şi în verdeţuri. Enecesară respiraţiei celulelor, cărora le dăruieşte modalitatea de a-şi procura energia.

Cantitatea recomandată este de 14 miligrame pe zi pentru femei şi 19 pentru bărbaţi.

Printre alimentele cele mai bogate în vitamina PP: ficatul, carnea slabă, peştele, legumele, cartofii, cerealele şi fructele uscate. Dozele în miligrame conţinute în 100 grame de produs:
* Ficatul de viţel: 13,8
* Făina integrală: 6
* Puiul: 6,8
* Făina albă: 1,8
* Mânzat: 6,7
* Arahidele: 17,1
* Merlucius: 2,2
* Avocado: 1,6
* Mazăre: 2,1
* Cartofi: 1,8
Simptomele carenţei: oboseală fizică generală, înroşirea pielii (dermatită), diaree. Afecţiuni neurologice, scăderi ale bunei dispoziţii care poate duce la depresie.
Abuzul de integratori de niacină poate cauza înroşirea pielii, neplăceri gastrointestinale şi probleme ale ficatului.

Vitamina H sau biotina

Se găseşte în natură, distribuită în aproape toate alimentele, dar este sintetizată şi de organism, datorită florei bacteriene intestinale. Biotina este necesară pentru transformarea în energie a substanţelor hrănitoare. În plus, este fundamentală în sinteza colesterolului şi a acizilor graşi.
Cantitatea zilnică recomandată este de 15-100 de micrograme, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Alimentele cele mai bogate în vitamina H sunt: făina de soia, ficatul, fructele uscate, gălbenuşul de ou şi legumele. Dozele în miligrame conţinute în 100 grame de produs:
* Făina de soia: 70
* Fasolea verde: 10
* Ficatul: 75
* Stafidele: 2,6
* Drojdia de bere: 400
* Pepenele: 4
* Lintea: 13
* Migdalele: 20
* Mazărea: 9
* Gălbenuşul de ou: 50
Dacă te alimentezi corect, e imposibil să ai carenţă de vitamina H. Însă în cazul în care aceasta lipseşte din organism, simptomele ar putea fi: căderea părului şi înroşirea pielii.
Chiar dacă este asimilată în doze excesive, nu dă nici un simptom.

Vitamina B6 sau piridoxina

Face parte din vitaminele grupului B şi este prezentă, mai ales, în alimentele de origine animală. Este necesară pentru sintetizarea anumitor proteine, pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi imunitar. Este fundamentală şi pentru producerea globulelor roşii. Din acest motiv, este de folos în combaterea simptomelor sindromului premenstrual: consumul de alimente bogate în vitamina B6, cu două săptămâni înainte, poate calma stările nervoase caracteristice acestei perioade.

Doza zilnică recomandată este de 1,1 mg pentru femei şi de 1,4 miligrame pentru bărbaţi.
Cele mai bogate alimente în vitamina B6: peşte, carne slabă, cerealele, fructele uscate, bananele, drojdia de bere, legumele şi iaurturile îmbogăţite cu vitamine din complexul B. Dozele în miligrame conţinute în 100 grame de produs:
* Lapte: 0,03
* Ouă: 0,5
* Brânză: 0,04-0,08
* Morcovi: 0,07
* Migdale: 0,10
* Banane: 0,32
* Alune: 0,54
* Struguri: 0,1
* Carne: 0,7
* Orz: 0,25
* Peşte: 0,4
Nu se cunosc încă situaţii de carenţă de B6. Dar ar putea fi cauzată de medicamente: antimicoticele sau antibioticele care dăunează florei bacteriene a intestinelor por provoca lipsa de B6.
Doze prea mari pot afecta nervii, alterând sensibilitatea şi funcţionalitatea mâinilor şi picioarelor.

Vitamina B9 sau acidul folic

Aparţine vitaminelor din grupul B şi este foarte răspândită în natură. Mai ales în vegetalele cu frunze verzi. Este totuşi foarte sensibilă la lumină şi la procesele de preparare. Contribuie la formarea globulelor roşii şi favorizează întinerirea tuturor celulelor din organism. Are un rol important în formarea acizilor nucleici, cărora le revine rolul creşterii, dezvoltării şi reproducerii celulare. În timpul gravidităţii, protejează fătul de posibile anomalii ale sistemului nervos central.

Cantitatea zilnică recomandată este de 200 de micrograme. Pentru femei, în timpul sarcinii, nevoia organismului creşte la 400 de micrograme.
Acidul folic îl găseşti în legumele cu frunze verde închis, în ficat, germeni de grâu, gălbenuş de ou şi fructe uscate. Dozele în micrograme conţinute în 100 grame de produs:
* Pâine integrală: 69
* Suc de portocale: 109
* Gălbenuş de ou: 47
* Mămăligă: 190
* Ficat de mânzat: 217
* Spanac: 220
* Vară de Bruxelles: 47
* Morcovi: 97
* Sparanghel: 132
* Fasole verde: 229
Dacă lipseşte, poţi ajunge la anemie sau poţi avea neplăceri intestinale (diaree, spre exemplu) care duc, la rândul lor, la o absorbţie redusă a substanţelor hrănitoare.
Acidul folic, chiar dacă e luat în doze mari, nu are efect toxic asupra organismului.

Vitamina B12 sau ciancobaltmina

Se numeşte aşa pentru că are în compoziţie cobalt, element care îi conferă şi o culoare roşiatică. Este conţinută, în doze scăzute, în verdeţuri şi este practic absentă din carne. Este fondamentală pentru creşterea şi diviziunea celulelor din organism. Are “datoria” de a transporta acidul folic, astfel încât să poată penetra celulele. Şi are un rol fundamental în producerea noilor globule roşii.
Cota zilnică recomandată este de 2 micrograme, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Alimentele cele mai bogate în vitamina B12: ficat, carne, ouă. Dozele în micrograme conţinute în 100 grame de produs:
* Ouă: 2
* Lapte: 0,3-0,6
* Brânzeturi: 0,2-2
* Ficat: 80
* Carne: 2,65
Dacă lipseşte, provoacă: oboseală, lipsa apetitului, anemie, pierderea sensibilităţii la braţe şi picioare. Dar şi îmbătrânirea sistemului nervos.
Nu cauzează nici o problemă, chiar dacă este luată în exces.

Vitamina C sau acidul ascorbic

Econcentrată în vegetale, însă este prezentă în cantităţi foarte reduse în alimentele de origine animală. Este cea mai delicată dintre vitamine: este drastic redusă în timpul preparării, dar şi în cazul în care alimentul care-l conţine e expus la aer sau lumină. Regula e să consumi alimentul respectiv crud şi proaspăt. Vitamina C foloseşte la sintetizarea colagenului: o proteină indispensabilă sănătăţii gingiilor, dinţilor, oaselor, cartilagiilor şi a pielii. Favorizează absorbţia fierului conţinut în vegetale şi e indispensabilă în cazul cicatrizărilor.

Cantitatea zilnică recomandată este de 45 miligrame, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Iar cei care fumează, ar trebui să ridice doza la 80 de miligrame pe zi.

Cele mai bogate în vitamina C sunt: citricele, căpşunele, kiwi, ardeiul iute şi murele negre. Dozele în miligrame conţinute în 100 de grame de produs:

* Conopidă: 63
* Piersici: 9
* Sucul de roşii proaspăt: 44
* Banane: 12
* Portocale: 50
* Cartofi fierţi: 20
* Căpşune: 41
* Roşii: 25
* Ardei iute: 150
* Varză: 48
* Mere: 7
* Kiwi: 43
Simptomele cauzate de carenţa de vitamina C sunt: oboseală, lipsa apetitului, inflamaţiile gingiilor, întârzierea cicatrizărilor, scăderea sistemului imunitar al organismului.
Cantităţile neabsorbite sunt eliminate. Dar, se pot forma calculi renali şi pot apărea dureri de cap.

Vitamina D sau calciferolul

Este prezent în natură, dar este produsă şi de organism, datorită razelor de soare: ultravioletele (mai ales de tipul B) produc o reacţie chimică ce favorizează formarea ei. Vitamina D ajută la absorbţia calciului şi a fosforului şi, prin urmare, participă la mineralizarea scheletului. Procesul este mai intens la făt (când oasele încep să se formeze) şi în timpul copilăriei, dar continuă toată viaţa. Printre altele, foloseşte la menţinerea densităţii osoase.

Doza recomandată este de 2,5 micrograme pe zi, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Pentru cei care nu se expun niciodată la soare, este nevoie de 10 micrograme.

Alimentele cele mai bogate în vitamina D: peştele gras, gălbenuşul de ou. Dozele în micrograme conţinute în 100 de grame de produs:

* Lapte: 0,05
* Sardine: 25
* Brânză: 0,25
* Somon: 20
* Unt: 0,1
* Ulei de ficat de merlucius: 250
* Carne: 0,1
* Ouă: 1,25

Lipsa vitaminei D duce la stări de slăbiciune şi tensiune a muşchilor. La copii, duce la deformaţia scheletului (rahitism), iar pe adulţi îi predispune la fracturi.
|n exces, poate cauza dureri intestinale şi depozite de calciu în ţesuturile musculare şi cardiace.

Vitaminele importante ale tinereţii

Pentru crestere si pentru mentinerea starii de sanatate, organismul are nevoie de vitamine, substante organice pe care le fabrica insa in cantitati insuficiente.

Pentru a acoperi necesarul zilnic, vitaminele respective pot fi completate prin consumul unor alimente. Pe langa vitaminele cu care ne-am familiarizat, exista si altele, descoperite de curand. Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si nutritie ne precizeaza sursele din care sa le procuram si ce efecte terapeutice au acestea asupra organismului.

Vitamina B 10 combate ateroscleroza

Vitamina B10, denumita si PABA (adica acidul para-aminobenzoic), are efecte terapeutice importante asupra organismului : regenereaza si reintinereste, este antiinfectioasa, antioxidanta, protejeaza pielea de razele ultraviolete si joaca un rol important in pigmentarea pielii si a parului.

Carenta acestei vitamine se manifesta prin incaruntirea podoabei capilare, prin oboseala, dureri de cap, depresie, depigmentare, constipatie si prin iritare. Surse foarte bune de vitamina B 1o le gasim in germenii de grau, in orezul integral, tarate, iaurt, oua, drojdie de bere, dar si in plante medicinale precum hameiul si semintele de susan.

Vitamina B13 este hepatoprotectoare.

Specialistii au dovedit ca aceasta vitamina, cunoscuta si sub numele de acid orotic, previne anumite tulburari hepatice si imbatranirea prematura. Totodata , vitamina B13 protejeaza flora intestinala si este folosita ca adjuvant in tratamentul sclerozei multiple.

Cele mai bune surse de vitamina B 13 le gasim in produse lactate precum iaurtul, chefirul si zerul, in legumele radacinoase si in drojdia de bere. Vitamina B 13 este un ingredient eficient folosit la prepararea produselor cosmetice.

In combinatie cu vitaminele din Complexul B, vitamina B 13 contribuie si la formarea globulelor rosii. Semnificativ este faptul ca in compozitia acidului orotic se regasesc si unele minerale cum ar fi magneziul, potasiul si calciul.

Vitamina T topeste masa adipoasa

Mai putin cunoscuta si studiata, in comparatie cu „suratele ei”, vitamina T are un rol esential in mentinerea starii de sanatate. Specialistii in nutritie sustin ca aceasta vitamina (care mai ascunde multe secrete), cunoscuta si sub numele de carnitina, stimuleaza pancreasul, reduce masa adipoasa, previne anemia si contribuie la coagularea sangelui.

Este singura vitamina care regleaza metabolismul carbohidratilor, al proteinelor si al grasimilor si care transforma hrana in energia necesara pentru munca de fiecare zi.

Carnitina accelereaza anumite procese in organism care, in final, contribuie la diminuarea masei grase si a tesutului adipos, contribuind si la cresterea musculaturii.

Spre deosebire de celelalte vitamine, unde doza zilnica este stabilita cu exactitate, in cazul carnitinei nu se poate spune acelasi lucru. De aceea, cand este vorba despre aportul de suplimente de carnitina , acestea se administreaza cu multa prudenta. Totusi, vitamina T poate fi procurata din produse naturale: specialistii spun ca vitamina T (carnitina) se gaseste din abundenta in semintele de susan si in galbenusul de ou.

De asemenea, alte alimente precum pieptul de pui, carnea de vita, codul, produsele lactate, avocado sunt surse naturale care contin carnitina si este bine sa le includem in dieta de fiecare zi.

Nutritionistii preocupati de puterea terapeutica a vitaminei T ne recomanda sa consumam un iaurt in fiecare zi si cate doua-trei oua pe saptamana. In acelasi timp, sa includem in dieta saptamanala alte alimente bogate in vitamina T:si sa nu ne lipseasca cate un gratar din carne de vita sau din piept pui, evident cu o salata de cruditati.

Stiati ca Vitamina Soarelui previne bolile secolului ?


Vitamina D, denumita si Vitamina Soarelui, este produsa in cantitati mari in organism in momentul in care ne expunem la soare. Vara putem inlatura cu usurinta carentele acestei vitamine.

Sub influenta razelor de soare,Vitamina D contribuie la fixarea calciului in oase, dar efectele acesteia asupra sanatatii noastre sunt multiple: combate durerile musculare si articulare, inlatura suferintele oaselor, cum ar fi rahitismul la copii si osteoporoza la varstnici. Puterea Vitaminei D este remarcabila in lupta cu boala canceroasa, spun specialistii.

Carenta acestei vitamine din organism provoaca diabetul juvenil, scleroza multipla si depresiile. Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si nutritie aprecizeaza ca doza zilnica necesara pentru copii este de 250 UI (unitati internationale), iar la adulti , doza nu trebuie sa depaseasca 1000 UI .

Aportul vitaminei D din alimente este modest, iar cele mai importante surse ale acestei vitamine sunt pestele gras (bibanul, heringul, tonul, codul), uleiul extras din ficatul de peste si produsele lactate nedegresate precum :Svaiterul, Parmezanul, branza tip Ricotta si Colby.

Cele cinci vitamine şi minerale care au cu adevărat un efect benefic pentru sănătate

Mai multe studii recente au arătat că, de cele mai multe ori, cumpărarea de vitamine si minerale este doar o risipă de bani. Pastilele nu au efectul cu care se laudă producătorii. Există insă câteva excepţii.

Vitaminele nu reduc riscul de cancer, de boli cardiovasculare şi nici nu previn răcelile, aşa cum susţin firmele producătoare.

Studii recente au arătat că aceste multe din aceste suplimente sunt inutile, chiar periculoase, pentru că pot creşte riscul de cancer în urma sporirii concentraţiei de antioxidanţi din corp.

Există însă unele vitamine şi minerale care sunt utile şi pot fi luate sub formă de pastile, nu doar din alimentaţie.

Pe primul loc este vitamina D, considerată cea mai importantă. Cei care iau zilnic acest supliment trăiesc mai mult, se arată în două studii, realizate în anul 2008 şi în 2013.

De asemenea, această vitamină reduce riscul de fracturi, întăreşte oasele şi în cazul copiilor reduce riscul îmbolnăvirilor.

Probioticele sunt foarte importante mai ales pentru cei care iau antibiotice. Ei trebuie să ia aceste suplimente prin pastile sau prin alimente bogate în bacterii, cum ar fi iaurtul.

Probioticele sunt bacteriile vii care trăiesc în organismul nostru şi care sunt utile pentru digestie şi sistemul imunitar. Aceste suplimente, luate în special în timpul tratamentului cu antibiotice, reduc riscul apariţiei problemelor intestinale, cum ar fi diareea. Pastilele trebuie luate însă doar la nevoie, nu zilnic.

Zincul este un mineral care previne răcelile, pentru că afectează inmulţirea rinovirusurilor, care provoacă această boală. În cazul îmbolnăvirii, zincul reduce durata răcelii, deci este cu adevărat eficient, spre deosebire de vitamina C, care s-a demonstrat că nu are efectul dorit.

Niacina, adică vitamina B3, este recomandată pentru mai multe afecţiuni, dar cercetările au demonstrat că este eficientă doar în cazul bolilor de inimă. Luată zilnic, reduce riscul de atac de cord.

Usturoiul
, atunci când este consumat sub forma concentrată a unor pastile, are un rol important în tratarea hipertensiunii arteriale. Este recomandat şi pentru prevenirea cancerului, dar rezultatele sunt încă neclare în această privinţă.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000