Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Romania este in pragul falimentului

Romania este in pragul falimentului

Deoarece autoritatile se dovedesc incapabile de luarea unor masuri care sa opreasca sangerarea bugetara, expertii Fondului Monetar International (FMI) ne-au trasat sarcini exacte care trebuie urmate in fiecare domeniu.
Datele prezentate de misiunea Fondului in Romania arata ca situatia economica este mult mai proasta decat estimarile precedente, iar acestea arata recesiunea severa prin care trece tara noastra.
FMI spune ca scaderea economica va fi in acest an de 8%-8,5%, dupa ce in luna martie estimarea era de doar 4,1%.
Deficitul bugetului arata si el din ce in ce mai rau: -8% in acest an daca nu se ia nici o masura, fata de 4,6% in luna martie. Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania si corpul sau de experti au trasat sarcini clare de urmat Executivului, de la economii in sectorul bugetar, consolidarea fiscala, legea salarizarii unice, reforma pensiilor pana la disciplina bugetara a autoritatilor locale si a institutiilor care se autofinanteaza, a companiilor de stat, colectarea mai buna a taxelor sau reforma asistentei sociale in Romania. Singura bila alba a primit-o Banca Nationala a Romaniei (BNR) despre care Franks a spus ca trebuie sa fie precauta la presiunile inflationiste si la miscarile cursului de schimb. În contrapartita, Guvernul n-a fost capabil sa furnizeze toate informatiile legate de datoriile companiilor de stat.

MAI PUTINI SALARIATI LUCRAND PE BANI PUTINI
Expertii FMI nu au cerut raspicat disponibilizari in sectorul de stat, insa toate datele prezentate duc la aceasta solutie ori la taieri masive de salarii in sectorul bugetar. Astfel, FMI a impus Romaniei pentru cele 4 luni si jumatate ramase din acest an economii echivalente cu 0,8% din produsul intern brut, ceea ce inseamna un miliard de euro. Pentru 2010, Fondul vrea economii si mai mari la nivelul bugetului, de 2%-2,5% din PIB, adica alte 3 miliarde de euro. De asemenea, fondul de salariii al celor care lucreaza la stat este acum de 9% din PIB, in timp ce acum cinci ani era de 5,5% din PIB. "Pe termen mediu, cheltuielile cu salariile trebuie sa scada pana sub 6% din PIB", a spus Franks intr-o conferinta de presa. Anul viitor, fondul de salarii trebuie sa scada cu 1,5 puncte procentuale, astfel incat sa ajunga la doar 7,5 puncte procentuale. Cheltuielile de personal au totalizat 24,9 miliarde de lei in primele sase luni din acest an, in crestere cu 12% fata de perioada similara din 2008.

UNDE SE TAIE?
Jeffrey Franks a descris situatia numai in termeni negativi: "Cheltuieli (care cresc - n.r.) chiar abrupt", "recesiune extrem de rea". În privinta procesului de reforma, Franks spune ca "Guvernul trebuie sa imbine taieri pe termen scurt cu reforme pe termen lung". Facute cum trebuie, acestea ar aduce Romaniei o crestere economica modesta, de 0,5%-1% in 2010, urmand ca deficitul bugetar sa fie mic pe termen lung. FMI doreste o lege a raspunderii fiscale cu programari bugetare si un sistem eficient de controale. Lucrurile evolueaza "satisfacator" in acest caz.

MINISTRI PUSI LA COLT
Mai multi ministri au fost criticati voalat de expertii FMI. Acestia sunt Dan Nica, ministrul Administratiei si Internelor, Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor, Marian Sarbu, ministrul Muncii si Adriean Videanu si Radu Berceanu, ministrii Economiei, respectiv Transporturilor. În cazul lui Nica, o problema este relatia Guvernului cu autoritatile locale si autoritatile care se autofinanteaza, fiind si in acest caz necesara responsabilitatea fiscala. Despre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), aflata in curtea ministrului Pogea, Franks a spus ca "este de dorit o colectare mai buna". Referitor la asistenta sociala din Romania, problema de care este raspunzator Marian Sarbu, expertul Fondului a spus ca trebuie alocate mai multe resurse pentru cei care isi pierd locurile de munca sau au de suferit, concomitent cu scaderea a beneficiilor sociale din Romania. Acestea sunt, dupa FMI, in numar de 200, iar institutia financiara cere ca acestea sa ajunga la un numar "semnificativ mai mic" si sa fie mai bine controlabile. Problemele lui Videanu si Berceanu, ale caror ministere au fost nominalizate de Franks, sunt legate de companiile de stat din subordinea lor despre care expertul a spus ca trebuie acordate stimulente de performanta corelata cu o capacitate administrativa mai stransa. "Suntem ingrijorati cu privire la anumite situatii din intreprinderile de stat. Trebuie facute eforturi suplimentare pentru cele aflate pe pierderi sau cele care au acumulat arierate semnificative", a spus Franks.

BNR, LAUDATA
"Sistemul bancar se tine bine in pofida situatiei economice mai proaste. (...) Exista o rezerva confortabila si mecanisme de control si supervizare ca sistemul bancar sa continue sa functioneze. Rezerva BNR a crescut si cerintele de rezerve obligatorii si rata de dobanda au fost scazute. BNR trebuie sa fie precauta la presiunile inflationiste si la miscarile cursului leului", a spus Franks. Oficialul FMI spera ca in urmatoarele trei trimestre economia va atinge punctul minim, de unde va relua cresterea.

Guvernul si Fondul Monetar International (FMI) au convenit scaderea deficitului bugetar in 2010 la sub 6% din PIB, fata de 7,3% din PIB acceptat pentru 2009, prin diminuarea deficitului structural cu 2-2,5 puncte din PIB.

"Pe de o parte, nu vrem sa inrautatim situatia economica printr-o politica fiscala prea stransa. Pe de alta parte, vrem sa continuam consolidarea fiscala ce priveste, inca dinaintea venirii crizei in 2008, unele probleme in constructia bugetara"
Jeffrey Franks

Proportia dezastrului economic
Indicatorul Guvern feb FMI martie FMI august
Cresterea ec. 2,2% -4,1% -8 - -8,5%
Inflatie 5,8% 5,8% 4,3%
Deficit cont curent 8% 7,5% 5,5%
Deficit Bugetar 2% 4,6% 7,3%

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000