Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Pana in 2020 va fi una dintre cele mai mari probleme ale omenirii

Pana in 2020 va fi una dintre cele mai mari probleme ale omenirii

depresia

 Pana in 2020 va fi una dintre cele mai mari probleme ale omenirii
Pana in 2020 va fi una dintre cele mai mari probleme ale omenirii. Boala pe care multi romani o recunosc cand e prea tarziu

Avertisment ingrijorator din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii care sustine ca depresia va deveni principala cauza de dizabilitate in anul 2020.

Anual, numarul sinuciderilor creste, iar aceasta maladie, are deja o rata majora in randul adolescentilor si adultilor trecuti de 30 de ani.

De multe ori, oamenii nu sunt informati si nu au curaj sa apeleze la psiholog. Iar cand ajung totusi la un specialist, boala este prea avansata si greu de tratat.

Aceasta femeie, mama a doi copii, a ajuns la psiholog in urma cu trei ani, dupa o criza majora de depresie. Chiar inainte sa plece in concediu cu familia, sotul a anuntat-o ca vrea sa isi continue viata singur.

Pacienta: “Astazi imi spune ca ma iubeste si ca de abia asteapta sa plecam in concediu, eu si cu cei doi copii ai nostri, dupa amiaza intru pe internet sa-mi citesc mailurile si imi spune ca vine sa divorteze. In fata mea nu am vazut decat moarte. Viata mea era terminatan am spus ca nu mai am rol pe acest pamant."

Socul a fost atat de puternic incat femeia se gandea tot mai des la sinucidere. A primit ajutor de specialitate iar acum face psihoterapie.

Pacienta: “Noi nu ne gasim resursele interioare si avem nevoie de psiholog pentru ca e ghidul nostru care ne ajuta sa ne descoperim puterea, resursele interioare."

Problema banilor, dezamagirile in dragoste si bolile grave sunt principalele cauze ale depresiei. Iar multi evita sau amana sa mearga la medic.

Veronica Jardan, psiholog: “Mai problematic este la cei care s-a instalat depresia minima si medie pe care cred ca o pot manegeria singuri. In depresia severa, care nu este tratata adecvat, se pierde discernamantul, omul clacheaza, devine psihotic, se activeaza halucinatii auditive, vizuale."

Familia si colegii trebuie sa ii trateze cu afectiune pe cei depresivi si sa nu ii marginalizeze, spun specialistii. Organizatia Mondiala a Sanatatii - care considera depresia una din principalele cauze de dezabilitate - spune ca un bolnav va avea nevoie de o persoana care sa sa il ingrijeasca.

Mihaela Rus, psiholog: “El se interiorizeaza, considera ca nu mai este util lui si societatii. Depresia ataca si planul profesional si planul personal"

Potrivit psihologilor, in ultimii 20 de ani, in Romania, numarul celor care sufera de depresie a crescut cu 25 la suta. Cei care nu isi permit sa plateasca un consult la o clinica privata, trebuie se ceara o trimitere de la medicul de familie si vor beneficia de un control gratuit.

Cele mai bune exerciţii fizice de combatere a depresiei şi anxietăţii

Dacă suferi de anxietate sau depresie trebuie neapărat să incluzi în rutina zilnică exerciţiul fizic. Studiile arată că trei tipuri de activităţi contribuie la diminuarea simptomelor.

Vă mai aminitiţi ce-i spunea mama sa lui Forrest Gump? Ei bine, alergarea este una dintre cele mai eficiente soluţii de combatare a depresiei şi anxietăţii.

Astfel, dacă te-a părăsit iubitul, ai pierdut pe cineva drag din familie, ai un şef care te umileşte sistematic sau orice altă problema, e bine să te pui pe alergat. Corpul tău are nevoie de o provocare căreia să-i facă faţă, astfel că e musai să alergi până-ţi iese limba de-un cot, timp de luni de zile, în fiecare dimineaţă.

O astfel de activitate arde caloriile, reduce apetitul şi riscul de boli de inimă. Nu mai punem la socoteală faptul că alergarea zilnică vă ajută într-un final să trăiţi mai mult şi să dormiţi mai bine, conform ultimelor studii. Explicaţiile neurologilor se referă la neurotransmiţătorii precum serotonina care se eliberează în timpul alergării şi la faptul că mişcarea repetitivă pare să aibă un efect meditative asupra creierului.

Drumeţiile prin pădure sunt cea de-a doua activitate care combate depresia şi anxietatea. „Natura are un efect calmant asupra minţii“, explică dr. Ben Michaelis, un psiholog clinician American, autorul a numeroase cărţi în domeniu.

Plantele şi, în special, copacii, mai spune acesta, eliberează anumite substanţe chimice care încetinesc decăderea lor şi, se pare, şi pe a noastră.

Un studiu japonez din 2009, publicat în Environmental Health and Preventive Medicine, a arătat că persoanele care au ales să facă o plimbare de 20 de minute prin pădure aveau un nivel mai scăzut al hormonului stresului, comparative cu aceia care au ales să se plimbe 20 de minute prin oraş. Un alt studiu a arătat că adulţii care s-au plimbat timp de un ceas prin pădure s-au simţit mai puţin anxioşi şi funcţiile memoriei s-au îmbunătăţit.

Exerciţiile de yoga reduc şi ele depresia conform unei cercetări din 2007 publicată în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Astfel, aceia care au urmat astfel de cursuri s-au declarat mai puţin nervoşi, mai puţin anxioşi, în timp ce alţii au observant aceleaşi efecte imediat ce au început exerciţiile. „Lucrul cel mai important la yoga este că dincolo de contorsionările corpului se centrează mult pe respiraţie, iar acest lucru ne ajută să ne calmăm nervii“, mai spune Michaelis.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000