Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Obezitatea si sedentarismul promoveaza si hraneste cancerul

Obezitatea si sedentarismul promoveaza si hraneste cancerul

cancer

 Obezitatea si sedentarismul promoveaza si hraneste cancerul
Multă vreme s-a crezut că grăsimea este un ţesut inert. Din păcate, cercetările recente au dovedit că grăsimea, în special cea de pozitată pe burtă (obezitatea abdominală) şi intraabdominală  („ficatul gras”, steatozic), are un impact semnificativ asupra metabolismului şi sănătăţii, pe care le modifică în sens negativ.

Țesutul adipos nu este un depozit pasiv de grăsime, ci dimpotrivă, un ţesut metabolic activ – din păcate în sens negativ – care eliberează în sânge o mare varietate de compuși nocivi care alterază circulaţia de la nivelul vaselor de sânge, prin compuşii inflamatori pe care îi secretă, favorizând astfel diverse tipuri de cancer.

Sute de studii efectuate în ultimele decenii ani asociază obezitatea cu risc crescut de cancer esofagian, pancreatic, endometrial (la mucoasa uterului), tiroidian, de colon şi rect, de sân, renal şi la vezica urinară.
De ce favorizează obezitatea apariția cancerului

Iată câteva mecanisme posibile care explică asocierea obezităţii cu un risc crescut de anumite tipuri de cancer:

   - tesutul gras produce cantități excesive de hormoni estrogeni, care sunt asociate cel mai des cu riscul de cancer de sân şi uterin.
    - persoanele obeze adesea au crescut nivelul de insulină în sânge (o afecțiune cunoscută sub numele de hiperinsulinemie sau rezistență la insulină), care poate promova dezvoltarea anumitor tumori.
    - celulele adipoase produc hormoni care pot stimula sau inhiba creșterea celulelor. De exemplu, leptina, care este mai abundentă în cazul persoanelor obeze, pare să promoveze proliferarea celulară, în timp ce adiponectina, care este mai puțin abundentă la persoanele obeze, are efecte antiproliferative.
    - celulele adipoase pot avea efecte directe și indirecte asupra altor regulatori de creștere a tumorilor.
    - persoanele obeze au adesea nivel cronic al inflamației, care a fost asociată cu un risc crescut de cancer.
    - alte mecanisme posibile includ răspunsurile imune și stresul oxidativ alterat.

Specialiştii estimează că în 2030, dacă se continuă tendinţelor existente în obezitate,  numărul de bolnavi de cancer va escalada. O analiză a constatat că o reducere a IMC-ului cu 1, adică o pierdere în greutate de aproximativ 1 kg pentru un adult de greutate medie, ar împiedica creșterea numărului de cazuri de cancer și ar duce la evitarea aproximativ 100.000 de cazuri noi de cancer numai în SUA.

Slăbirea nu este un deziiderat estetic, ci o normă de sănătate! Obezitatea se traduce în riscuri mari de infarct, atac cerebral şi diverse tipuri de cancer. Pentru o viaţă sănătoasă până la adânci bătrâneţi, un stil de viaţă activ şi o dietă ce promovează pierderea în greutate sunt obligatorii.

Sedentarismul
   
Lipsa mişcării afectează în primul rând aparatul locomotor, iar indirect şi planul afectiv şi psihic. Această tulburare poartă numele de sedentarism.
 
În general, sedentarismul afectează întregul organism, atât funcţiile organice cât şi cele psihice, având consecinţe precum: constipaţia cronică, afectarea inimii prin creşterea colesterolului, lipsa oxigenului în ţesuturi, celule şi organe, atrofiere musculară, tulburări cardiace, cerebrale, hepatice şi renale, obezitate sau chiar tulburări ale metabolismului celular ce pot produce o degenerare canceroasă a celulelor.
 
Sedentarism - Consecinţe
 
Pentru a evita toate aceste neplăceri ale sedentarismului care se pot transforma chiar în afecţiuni grave, se recomandă cât mai multă mişcare.
 
Sedentarismul duce şi la creşterea nivelului de colesterol în sânge. Sursele de colesterol sunt alimentele de provenienţă animală, oricum organismul uman produce colesterol, iar când meniul conţine grăsimi de origine animală, ficatul va fi stimulat să producă mai mult colesterol.

Femeile predispuse la sedentarism au un risc crescut de osteoporoză deoarece exerciţiile fizice stimulează fixarea calciului în oase. Majoritatea sedentarilor se confruntă cu tendinţa de îngrăşare, kilogramele în plus fiind un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, diabet, unele tipuri de cancer etc. De asemenea, frecvenţa aterosclerozei, a infarctului miocardic şi a accidentului vascular cerebral este de două ori mai mare la persoanele sedentare, decât la persoanele cu o viaţă activă.
 
Ultimele cercetări arată faptul că sedentarismul poate avea efecte chiar mai periculoase asupra organismului decât fumatul din cauza că mortalitatea provocată de sedentarism a fost mai mare decat cea provocată de tutun, iar inactivitatea la adolescenţi poate duce la apariţia unor probleme comportamentale.
 
Cum să evităm sedentarismul?
 
Pe lângă o alimentaţie echilibrată şi un consum optim de lichide, legume şi fructe, exerciţiul fizic sistematic (30 de minute, de minim 3 ori pe săptămână) este cel care creşte calitatea vieţii şi combate cel mai eficient sedentarismul prin faptul că reduce riscul de mortalitate prin infarct miocardic şi accident vascular cerebral, ameliorează hipertensiunea arterială, reduce riscul de apariţie şi complicaţiile diabetului zaharat, reduce riscul de apariţie al obezităţii, ajută la prevenirea şi ameliorarea osteoporozei, scade incidenţa anumitor forme de cancer, în special de colon, activează sistemul imunitar, reduce din obiceiurile dăunătoare (fumat, consum de alcool).

Ultima masă trebuie luată cu cel puţin 2 ore înainte de începerea activităţii fizice pentru a nu suprasolicita organismul. Lipsa activităţii fizice este una dintre principalele cauze de deces din lume, sedentarismul putând cauza aproximativ 2 milioane de decese la nivel global, considerat a fi printre primele 10 cauze de deces din lume, studiile OMS arătând că 60% dintre locuitorii planetei duc o viaţă sedentară.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000