Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Fructul care incetineste imbatranirea si distruge celulele canceroase

Fructul care incetineste imbatranirea si distruge celulele canceroase

aronia

 Fructul care incetineste imbatranirea si distruge celulele canceroase
Multiple studii au confirmat ca aronia este un fruct excelent pentru sanatatea noastra, detoxifica organismul, incetineste imbatranirea pielii si previne cancerul. Cresc vitalitatea datorita concentratiei mari de substante nutritive.

Fructele de aronia au proprietati anticancer si astfel pot distruge tumorile maligne. De asemenea, gratie proprietatilor antioxidante, elimina radicalii liberi care cauzeaza imbatranirea pielii, stimuleaza circulatia sangelui si previn bolile cronice.

Abunda in flavonoide, antioxidanti, acid folic, vitamine, minerale, antociani, care stimuleaza sistemul imunitar. Datorita nivelurilor ridicate de vitamina C si E, au proprietati antibacteriene, antivirale si antiinflamatorii.

Fiind o bogata sursa de vitamine si minerale, ele maresc capacitatea de aparare a organismului, prevenind infectiile bacteriene si virale si ajuta la refacerea acestuia.

Mai mult, previn bolile de inima, reduce tensiunea arteriala si colesterolul. De asemenea, potrivit specialistilor stimuleaza tiroida si sunt deosebit de utile in cazul hipotiroidismului.

Mai mult, nutritionistii afirma ca acest fruct ajuta la stimularea digestiei,  amelioreaza inflamatia mucoasei intestinale si sprijina functionarea ficatului.

Multe companii farmaceutice, dar si producatori de cosmetice utilizeaza extracte din aronia ca ingredient pentru diverse produse

Aronia, superfructul ce amana imbatrinirea si vindeca unele boli

Daca pana acum afinele, merisoarele si catina erau considerate principalele fructe cu proprietati terapeutice antioxidante, aronia si-a facut recent loc pe aceasta lista.

Originar din America de Nord, arbustul de aronia a fost adus in Europa la sfarsitul secolului XIX. In anul 1948 a fost înfiintata în zona Sankt Petersburg o cultura de 20.000 de arbusti.

Arbustul infloreste primavara si face flori asemanatoare celor de mar. Fructele se coc la sfarsitul verii sau chiar toamna. Aronia produce fructe rosii sau fructe negre, in functie de soi, ce sunt consumate pentru tratarea bolilor de inima, diabetului, problemelor colonului, cancerului sau a unor afectiuni cerebrale. Aronia este subiectul de interes pentru cercetatori, care ii descopera din ce in ce mai multe beneficii pentru sanatate.

Sucul de aronia, are un continut ridicat de antioxidanti, in special antocianina, este un remediu natural eficient in prevenirea si tratarea numeroaselor afectiuni:

    -este un excelent tonic general
    -ajuta la detoxifierea organismului
    -previne bolile cardiovasculare
    -sustine elasticitatea vaselor de sange
    -imbunatateste acuitatea vizuala
    -efect antihistaminic
    -este un bun antiinflamator
    -este anticancerigen
    -regleaza nivelul glicemiei din sange
    -ajuta la controlul greutatii

Fructele de aronia contin cel mai mare aport de antioxidanti, din gama berries, intrecand afinele si coacazele.  De asemenea, cercetatorii spun ca aronia este unul dintre cele mai bogate fructe in flavonoizi: antocianine si proantocianidine, responsabili de lupta impotriva radicalilor liberi. Studiile stiintifice arata concentratii foarte ridicate de polifenoli, flavonoizi, antocianine si antioxidanti in fructul de aronia. Mai mult, are in compozitia sa vitaminele B2, B6, C, E, acid folic.

Mai mult, consumul de aronia ajuta la sanatatea creierului, inclusiv la prevenirea pierderilor de memorie, pierderea echilibrului si a coordonarii, dar si pentru Alzheimer. Aronia ajuta si la scaderea nivelului de zahar din sange, obezitate, tensiune arteriala ridicata, nivel de colesterol anormal. O dieta care include suc de aronia imbunatateste raspunsul la insulina si ajuta in scaderea glucozei din sange. Studiile au aratat ca participantii care au consumat un pahar de suc de aronia pe zi timp de 6 saptamani au resimtit o schimbare de 22% in ceea ce priveste sensibilitatea la insulina.

Nutriţioniştii recomandă, în special, sucul de aronia. Acesta este indicat să se bea înainte de masa, cu 20-30 minute, câte 50 ml de 3 ori pe zi, timp de 20-30 de zile. Experţii în diete naturiste susţin că datorită cantităţii mari de vitamine pe care îl conţine acest fruct, dieta cu suc de aronia face minuni în tratamentul mai multor boli! Fructele sunt folosite în prevenirea şi tratarea bolilor copilăriei, ale ficatului şi vezicii biliare, precum şi inflamaţiilor stomacului. Alergiile şi bolile de piele pot fi tratate cu suc de aronia. Tratarea tensiunii arteriale este alt rezultat miraculos al consumului de aronia.

Nutriţioniştii spun că, datorită proprietăţilor ei, aronia a fost introdusă în dieta cosmonauţilor rusi în anul 1959. Aronia este un fruct antioxidant care se poate cultiva şi în ţara noastră.

Cum se cultivă aronia

Aronia este un arbust ușor de cultivat și de întreținut, nu are cerințe prea mari față de sol, poate valorifica o gamă largă de tipuri de sol, dar se dezvoltă optim în soluri cu un pH cuprins între 5 și 7.

Rezistentă la ger

Originar din America de Nord, arbustul de aronia este o specie rezistentă la ger, lemnul rezistă la temperaturi de -30°C, în timp ce rădăcinile rezistă la temperaturi de -11°C. Dacă pe perioada iernii se manifestă scăderi semnificative de temperatură, de -40°C, atunci doar 45-60% din muguri vor fi neafectați de ger.

Distanță de plantare 1,5-2 metri între plante

Ca în cazul tuturor arbuștilor, plantarea se face toamna târziu, sau primăvara devreme, când după înființarea plantației este necesară irigarea imediată pentru a permite prinderea rădăcinilor. Înainte de plantare se impune administrarea a 40-60 tone gunoi de grajd la un hectar și se desfundă terenul pe o adâncime de 40-50 cm, după care se mărunțește terenul cu freza. Arbuștii se plantează la o distanță de 1,5-2 metri între plante pe rând și 3-4 metri între rânduri.

Necesită irigare

Dacă iei în calcul înființarea unei plantații de aronia, trebuie să știi că este o plantă iubitoare de umiditate. Necesarul de apă este cel mai mare în perioada creșterii fructelor, lunile mai-iunie. În cazul în care zona pe care se amplasează cultura de aronia este caracterizată de perioade de secetă, atunci în mod clar trebuie să iei în calcul achiziționarea unui echipament de irigare care va asigura plantelor necesarul de umiditate.

Fertilizarea cu îngrășăminte complexe

Pentru a obține producții constante trebuie să fertilizezi cu îngrășăminte chimice complexe de tipul N-P-K și îngrășăminte azotate administrate fracționar. Deloc de neglijat este faptul că, o dată la 3 ani, trebuie să administrezi gunoi de grajd pe rândurile dintre plante. De știut că plantațiile cu certificare ecologică au șanse mai mari să exporte recolta, însă producțiile obținute sunt mai mici.

Scurtarea ramurilor la plantare

Încă de la înființarea plantației în câmp, cele 4-7 ramuri ale arbustului trebuiesc scurtate. După această tăiere, în fiecare an se lasă 4-5 tulpini noi, restul de tulpini se elimină. Pe parcursul celor 6-7 ani de la plantare, ramurile fructifere majore nu se îndepărtează, doar cele slabe, rupte sau culcate pe suprafața solului sunt eliminate.

Parctic tăierea începe din anul 7 de la plantare și are drept scop aerisirea centrului tufei și întreținerea arbuștilor. Aronia este predispusă la fructificarea în partea superioară a ramurilor ceea ce duce la prelungirea ramurilor. Scopul tăierilor este de a păstra echilibrul între lăstarii de diferite vârste (60% lemn tânăr, 40% lemn bătrân). Tulpinile îmbătrânite devin mai puțin productive și se recomandă eliminarea lor. Numărul de tulpini a unei tufe ar trebui să fie în jur de 30 – 35.

Recoltare la sfârșitul lui august

O plantație de aronia, dacă este bine întreținută și se aplică tăierile în mod corespunzător, poate fi explotată până la 15-20 de ani.

Fructele sunt mici, de culoare neagră și ajung la maturitatea de coacere, la sfârșitul luni august. Dacă vremea este una neprielnică recoltării, atunci perioada de recoltare se poate prelungi până la 4-6 saptămâni, deoarece fructele coapte nu cad de pe plante, menținându-se pe tufă până toamna târziu.

Fructele de aronia nu sunt foarte căutate la noi în țară, datorită faptului că nu există o tradiție în consumul de astfel de fructe și nu se cunosc care sunt beneficiile reale oferite de consumul acestor plante. În schimb la export cererea de consum este una foarte ridicată. La un hectar se obține o producție medie de 8-10 tone, iar prețul mediu al unui kilogram de fructe este de 5-6 lei.

Specialiștii apreciază că recuperarea investiției se face după doi ani de la intrarea pe rod a plantație.

Ca și idei de procesare a fructelor de aronia, se poate avea în vedere comercializarea lor în formă uscată pentru consum, inserate în diferite dulciuri (gen ciocolată bio, prăjituri, biscuiți etc.) sau ambalate la pliculeț pentru prepararea infuziilor. Se mai pot transforma în siropuri sau chiar în praf ca și ingredient culinar foarte apreciat în bucătăria raw vegană.
Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000