Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Fericirea se poate invata

Fericirea se poate invata

Toti ne dorim o portie mai mare de fericire.Si multi o asteptam zadarnic toata viata.Desi e atat de simplu sa fii fericit!Important este sa nu o astepti,ci s-o cauti:o vei gasi repede si aproape,intr-o atingere tandra,in iubirea celui de langa tine si,oricat de surprinzator ar parea,in munca.
Nu ti se cere decat un singur lucru:sa crezi nestramutat in ea.,,Daca voi toti ati crede ca sunteti fericiti,chiar ati fi",spunea scriitorul francez Voltaire.
Atitudinea de a fi fericit poate fi exersata,antrenata.Fiecare isi poate cultiva talentul personal de a fi fericit.
Poate va intrebati cum se transforma un pesimist intr-un rasfatat al norocului?
Cultivandu-ti sensibilitatea pentru micile prilejuri de fericire,pe care ti le ofera la tot pasul viata de zi cu zi.Caci multi asteapta sa le cada in brate fericirea cea mare,in vreme ce,in fiecare clipa,trece pe langa ei cate una marunta.
Numarul celor dezamagiti este din ce in ce mai mare!Eu cred ca optimismul,gandirea pozitiva,ne sunt benefice sanatatii si sporesc potentialul de fericire.De aceea,zic eu,primul pas ar fi sa evitam tot ce e negativ.Cine consuma filme cu violenta si orori isi face rau.Imaginile sunt inmagazinate si ofera material pentru cosmaruri,dar nu numai atat;pe termen lung,ele ne otravesc psihicul.
Gandul are o putere extraordinara.Orice reprezentare mentala suficient de intensa tinde sa devina realitate.Astfel functioneaza si autosugestia.In momentele noastre de relaxare,ne putem programa cu ajutorul imaginilor pozitive.Sa ne vizualizam pe noi insine-mai calmi,eliberati de frica,sanatosi sau,pur si simplu,mai multumiti.N-aveti idee ce forta dezvolta increderea!Daca ma astept sa-mi mearga bina,asa va fi intradevar.
O alta solutie pentru fericire:sa ne sesizam limitele.Se zice ca stresul este cel mai mare inamic al fericirii!Depinde.Stresul este o reactie nespecifica a organismului la o solicitare.Corpul incearca sa se adapteze.Creierul trimite hormoni care,actionand asupra glandei suprarenale,o determina sa secrete hormoni ai stresului,ca de exemplu andrenalina.Aceasta reactie de stres este una care stimuleaza pentru un scurt interval de timp sistemul imunitar-si il intareste.Fiind un stres pozitiv,el creeaza si buna dispozitie,dupa cum, foarte bine o stim din sport.Daca insa reactia de stres se prelungeste,suprarenala incepe sa secrete cortizol,un hormon ce slabeste sistemul imunitar.Insa nu are importanta atat intensitatea stresului,cat mai curand atitudinea noastra subiectiva in raport cu el.Cum spuneam mai sus,trebuie sa invatam cum sa ne sesizam la timp limitele.Sa simtim cand am intrecut masura-sa punem frana.Insa foarte putini oameni sunt capabili sa faca asa ceva!
Pornind in cautarea fericirii,trebuie sa descoperim lentoarea.Pentru ca,astazi,parca toate trebuie sa mearga intr-un tempo accelerat-si la munca si in timpul liber.Pur si simplu,e nevoie sa traim mai linistiti,sa domolim ritmul.Trebuie sa ne dezvoltam o intuitie a timpului necesar pentru anumite lucruri.Sa cultivam deliberat lentoarea.Aceasta incepe de la modul cum mancam.Sa gatim cu ingrediente naturale si sa mancam fara graba si,cel mai bine,sa luam masa ascultand o muzica clasica linistitoare.Si purtand discutii usoare.Chinezii recomanda ca la masa sa se vorbeasca despre mancare.Aceasta ne scuteste de paharelul de tarie,baut ca sa ne ajute digestia.
Deseori,concediul ne aduce mai multa enervare decat fericire.Pentru ca oamenii se ambitioneaza sa bifeze cat mai multe destinatii atinse in doua saptamani.Dar nu trebuia sa ne preocupe atat de tare unde ajungem,ci mai curand ce intalnim in drum si ce avem prilej sa vedem.Pentru concediu,sunt recomandata calatoriile relaxante:pe jos,cu caruta,cu barca...
Multi se intreaba,,De ce nu devenim mai fericiti,desi dispunem de tot mai mult timp liber"?
Pentru ca,de fapt,cea care ne face fericiti este munca.Ea iti da o stare de fericire tocmai pentru ca te afli in fluxul unor evenimente si in armonie cu ele,te contopesti cu ceea ce faci.Simtind ca suntem capabili sa raspundem unor exigente,ca facem cu deplina daruire un anumit lucru si ca el ne reuseste,o sa observam cat de fericiti vom deveni.Veti fi surprinsi de intensitatea acestei stari minunate!
Sursa mea preferata de fericire este fara indoiala iubirea.Mangaierile celui iubit actioneaza rapid si eficient.Cand suntem iubiti,cand suntem mangaiati,secretam ocitocina,un hormon al fericirii,care consolideaza atasamentul dintre oameni.Nu numai la mama si copil.Cine doreste sa-si pastreze partenerul(a) ar trebui sa-l atinga cat mai mult posibil.Atunci fericirea va dura.De altfel si cei ce fac masaj cu regularitate vor avea o sanatate mai buna.
Umorul este si el un antidot al stresului.E drept ca el nu se poate obtine la comanda,totusi,oricine se poate deprinde sa priveasca lumea cu mai mult umor.Cu siguranta,ati observat ca o anume situatie v-a facut o data sa radeti,iar alta sa va urcati pe pereti.Cine se supravegheaza continuu poate invata sa se amuze si pe seama propriei sale persoane.
Poate ati auzit ca oamenii din Venezuela sau din Islanda sunt cei mai fericiti oameni de pe pamant!
Explicatia ar trebui cautata in structurile sociale de acolo.Oamenii traiesc in familii numeroase si au cercuri mari de prieteni.
Fericirea cea mai durabila ne-o asigura solidaritatea umana.
Ce este fericirea daca nu simpla armonie dintre un om si viata pe care o duce?
,,Fericirea este cea mai mare biruinta, aceea pe care o dobandim impotriva destinului ce ne este impus." Albert Camus


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000