Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Factorii care grabesc imbatranirea

Factorii care grabesc imbatranirea

viata sanatoasa

 Factorii care grabesc imbatranirea
O viaţă echilibrată întârzie îmbătrânirea

Din punct de vedere biologic, îmbătrânirea se instalează diferit. Aspectul fizic şi starea generală de spirit sunt câteva dintre reperele care fac diferenţa între persoanele de vârsta a treia. Viteza îmbătrânirii depinde atât de moştenirea genetică a individului şi de influenţa mediului, cât şi de stilul său de viaţă.

Există un set de semne ale modificărilor din organism care produc îmbătranirea prematură a acestuia, spun specialiştii în gerontologie.

„Acumularea de grăsime în zona abdomenului, îngroşarea pielii tenului, apariţia unor riduri adânci, subţierea şi încărunţirea părului, scăderea masei musculare, insomnii, sunt semne care apar la o vârstă care în mod natural nu se asociază cu bătrâneţea. Apariţia lor este motiv de mers la medic, de făcut analize şi de luat măsuri de contracarare a lor”, spune medicul Felicia Vasile, directorul medical al Spitalului Râmnicu Sărat.

Trecerea timpului afectează inevitabil pe fiecare dintre noi, însă este bine să ştim că putem încetini îmbătrânirea fizică şi mentală, dacă pe parcursul vieţii suntem cumpătaţi. Specialiştii în gerontologie au stabilit o listă cu principalii factori care grăbesc îmbătrânirea biologică, iar pe lista neagră se află în vârf vicii precum fumatul şi consumul de alcool.

Influenţe negative au şi expunerea excesivă şi constantă la soare, lipsa odihnei, alimentaţia, stilul de viaţă în general. În secolul vitezei, când totul se derulează în jurul nostru cu rapiditate, stresul şi tensiunile la care suntem expuşi sunt de asemenea factori ai îmbătrânirii premature. Mai grav este că îmbătrânirea rapidă are efecte asupra sănătăţii aşa cum şi bolile grăbesc diminuarea funcţiilor fiziologice.

 ”Afecţiunile cardiace, ale sistemului circulator, tulburări ale sistemului nervos, boli ale articulaţiilor, afecţiunile gastroinestinale, boli ale sistemului imunitar, leziuni nevindecate complet, alergii, expunerea la substante toxice, abuzul de alcool sau tutun, alimentaţia precară, inactivitatea şi nu în ultimul rând stresul sunt factori determinanţi ai îmbătrânirii premature”, spune dr. Felicia Vasile, medic primar gerontolog.

Lista factorilor care grăbesc îmbătrânirea:


*Stilul de viaţă dezechilibrat: excesele în exerciţiu fizic şi muncă, lipsa de somn şi stresul, cauzează deteriorarea sănătăţii;

*Consumul de alcool: un pahar, cel mult două pe zi ajută la prevenirea diferitelor probleme de inimă, însă mai mult de această límită, avantajele se pierd; *Fumatul, care produce îmbătrânirea pielii (printre multe alte efecte nocive);

*Lipsa de exerciţiu fizic;

*Efecte acumulate în corp şi probleme de sănătate ca diabetul;

*Creierul leneş, care nu desfăşoară zilnic “ceva nou”;

*Lipsa nutriţiei echilibrate şi excesul de greutate;

*Atitudinea pesimistă, care debilitează sistemul imunologic;

*Decepţiile în plan sentimental (cei care divorţează au un risc cu 40 % mai mare să aibă o moarte prematură).

Cea mai eficientă măsură împotriva îmbătrânirii constă în stilul de viaţa echilibrat, alimentatia sănătoasă şi mişcarea de cel puţin 30 de minute pe zi

Specialiştii în geriatrie şi gerontologie recomandă ca activitatea fizică şi igiena personală sa se afle în fruntea listei cu obiceiurile de care trebuie să ţinem cont pentru a întârzia îmbătrânirea. Este bine să mergem pe jos, de cel puţin trei ori pe săptămână, timp de 20-30 de minute, întrucât mişcarea aduce beneficii majore sistemului cardiovascular, osos, muscular şi a imunităţii organismului.

De asemenea, prin exerciţiile fizice se produc endorfine care combat depresia şi contribuie la îmbunătăţirea memoriei. Spălatul pe mâini de mai multe ori pe zi, duşul înainte de culcare, schimbarea hainelor murdare trebuie să ne intre în reflex. Respectarea etapelor de odihnă, adică şapte, chiar opt ore de somn pe noapte, diminuează, de asemenea, efectele stresului şi măreşte rezistenţa la boli.

Un regim alimentar bazat pe antioxidanţi, precum vitaminele A, C, E şi licopen, omega-3 şi acidul folic, neautralizează efectele radicalilor liberi, acele substanţe chimice care ar contribui la procesul îmbătrânirii.

De asemenea, cei care sunt echilibraţi emoţional vor fi mai sănătoşi şi vor rămâne tineri mai mult timp. Sunt studii care demonstrează că râsul, gândirea pozitivă, optimismul, socializarea, timpul petrecut cu prietenii şi familia aduc beneficii psihologice şi întârzie îmbătrânirea progresivă.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000