Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Cea mai mare problema de sanatate a Romaniei in 2016

Cea mai mare problema de sanatate a Romaniei in 2016

spitalul judetean buzau

 Cea mai mare problema de sanatate a Romaniei in 2016
Spitalul judetean, cimitirul buzoienilor. Locul unde spagile sunt mai mari ca la Bucuresti. Te internezi cu o boala si pleci cu alte 2, 3, plus virusi sau bacterii mutante care te vor omora in scurt timp.

In orice tara civilizata un spital se distruge din temelii o data la 20-25 de ani. Motivele sunt cat se poate de serioase. Romania este pe primul loc in Europa intr-un clasament al riscului de infectie cu diferite bacterii mutante, care nu mai raspund la tratamentele cu antibiotice, potrivit unui raport al Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor. Un studiu-pilot facut in sectia de terapie intensiva din Spitalul Judetean Buzau arata care sunt cele mai frecvente si grave infectii ce pot fi luate din unitati medicale. Putinele date despre infectiile spitalicesti furnizate de unitatile medicale de la noi arata ca infectiile cu E-coli, o bacterie intestinala, Klebssiella, microorganism care afecteaza mai ales pacientii operati, si stafilococul auriu, ce poate ajunge oriunde in corp provocand septicemie, sunt printre cele mai frecvente. Expertii atrag atentia ca externalizarea serviciilor de igienizare catre firme, care s-a facut pe scara larga in ultimii ani, poate fi unul dintre factorii-cheie responsabili de infectiile intraspitalicesti grave. De asemenea, in spitalul judetean Buzau, vechi de 40 de ani, hepatitele A, B, C si D sunt la ele acasa, multe catre medicale fiind purtatoarele acestor virusi ucigasi. Clostridium Difficile, o alta bacterie rezistenta la antibiotic, e un nou germene intraspitalicesc, extins si in Buzau in ultimii 3 ani. Infectiile se transmit de la un pacient la altul prin contactul direct cu lenjeria, mobilierul si clantele usilor din spital. Tot in spitalul din Micro 14 mai gasim si bacteriile din familia Proteeae. Studiile ADN arata ca aceasta familie consta din cel putin trei genuri, Proteus, Morganella, Providencia, si sapte specii: Proteus vulgaris, Proteus mirabilis, Yroteus myxofaciens, Morganella morganii (denumita anterior Proteus morganii), Providencia alcalifaciens, Providencia stuartii si Providencia rettgeri (denumita anterior Proteus rettgeri).

Raportul oficial care confirmă toate semnalele de alarmă trase in ultimii ani de câtiva medici si jurnalisti onesti a fost publicat de Ministerul Sănătătii în săptămâna dintre Crăciun si Revelion. În ciuda anumitor trompete TV care au încercat să cosmetizeze debandada, realitatea nu mai poate fi negată. Una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică la nivel european este complet scăpată de sub control în România. Iar rusinea noastră colectivă este că a fost nevoie de o tragedie ca să-i dăm atentie.

Despre mecanismul defect prin care în medicina românească sunt supravegheate si controlate infectiile intraspitalicesti/nosocomiale si rezistenra la antibiotice s-a vorbit în media si înainte de tragedia din Colectiv. Viata a mii de pacienti români, nu doar a victimelor din Colectiv, a fost si înainte pusă în pericol. Dar doar după ce jurnalistul Cătălin Tolontan a abordat subiectul în acel context foarte încărcat emotional, problema a captat atentia tuturor.

Pentru că bacteriile rezistente la antibiotice produc cele mai de temut infectii intraspitalicesti, cele două probleme medicale sunt strâns interconectate si administrate împreună atât la nivel european, cât si la nivel national (în cadrul aceluiasi program în România) sau la nivel de spital (unde acelasi compartiment le monitorizează). Fenomenul cresterii rezistentei la antibiotice, necontrolat cum este el în prezent în România, va duce în doar câtiva ani la aparitia unor infectii de care nu ne vom mai putea vindeca. Pericolul este atât de mare încât în alte tări europene a devenit o prioritate si solutii caută toată lumea: de la cancelarul german Angela Merkel si cei mai importanti oameni de stiintă europeni până la institutiile de specialitate din Statele Unite. Dar nu si în România.

Desi în octombrie 2015 Institutul National de Sănătate Publică a atentionat că vom deveni statul UE cu cel mai mare consum de antibiotice, documentul care descria răspândirea uluitoare în tara noastră a bacteriilor rezistente la tratament a trecut atunci aproape neobservat. Autoritătile politice ale momentului nu păreau încă să sesizeze gravitatea fenomenului. Dacă nu apăreau îngrijorările legate de infectiile pe care victimele din Colectiv le puteau lua din spitalele bucurestene în care au ajuns, si astăzi acest subiect ar fi fost ignorat.

Două elemente foarte importante trebuie subliniate aici:

1. Infectii intraspitalicesti există în toată Europa, dar foarte putine tări europene au în spitale la fel de multi microbi rezistenti la tratament ca România (conform statisticilor Centrului European pentru Controlul si Prevenirea Bolilor - ECDC).

2. Pentru a rezolva o criză trebuie mai întâi să admiti că ea există. Dar în România, si înainte si după Colectiv, oficialii politici (sustinuti de televiziunile anexate si de medici politizati) au ales să închidă ochii în fata acestei crize majore. 

Raportul publicat pe site-ul Ministerului Sănătătii între Crăciun si Revelion nu face altceva decât să admită oficial existenta acestei crize. Mai multe informatii despre care s-a scris/vorbit în media românească si înainte si după Colectiv, si pentru care unii jurnalisti au fost insultati public sau acuzati că nu respectă eforturile medicilor, tronează astăzi chiar pe pagina oficială a Ministerului Sănătătii. Le enumăr pe cele mai importante.

“Există un grad redus de raportare a infectiilor nosocomiale pentru luna noiembrie“ – asadar spitalele din România dezinformează autoritătile centrale în privinta unei probleme majore de sănătate. Există desigur si spitale cu manageri responsabili, dar majoritatea spitalelor verificate au raportat în noiembrie o incidentă a infectiilor nosocomiale între 0% (ZERO este imposibil si teoretic, nu doar practic) si 0,8%. Media la nivelul UE este de 5.7% - dacă am da crezare raportărilor respective, ar însemna că spitalele din Bucuresti sunt printre cele mai sigure din Europa. 

Mint spitalele cu bună-stiintă sau pentru că nu au încotro? Răspunsul a fost de mult lămurit în anchetele publicate de HotNews, PRO TV sau Viata Medicală încă înainte de tragedia din Colectiv. Dar astăzi el este oficial si pe site-ul Ministerului Sănătătii: “nu toate spitalele au capacitatea de a realiza autocontrolul privind circulatia microbilor în spital”. De ce se întâmplă asta?

Să vedem ce spune raportul oficial al Ministerului Sănătătii:

    - din cauza unor “obstacole de natură economică“ care au de-a face inclusiv cu faptul că multe spitale publice trebuie să lucreze cu laboratoare de analize “externalizate” (adică private, din afara spitalului);
    - nu există suficienti medici;
    - regulile prin care pericolul poate fi diminuat nu sunt respectate de “personalul” din spitale (citatul exact: “complianta personalului este scăzută”).

Subliniez din nou că nu vorbim despre o boală rară sau despre o problemă de sănătate care-i afectează doar pe unii. Nu! Această criză ne pune în pericol pe toti cei care am fost sau vom fi vreodată internati într-un spital românesc. Dar o treime din bolile de acest fel pot fi prevenite dacă infectiile intraspitalicesti sunt atent supravegheate si consumul de antibiotice strict controlat. Se întâmplă asta în România? Nu!

Au spus-o jurnalistii în ultimii ani si abia acum o recunoaste si Ministerul Sănătătii. Acei jurnalisti care au scris/relatat despre această criză au făcut-o nu din clarviziune, ci pentru că medici responsabili si onesti din mai multe spitale din tară le-au atras atentia. La rândul lor, acesti medici au ajuns la jurnalisti pentru că nu au găsit receptivitate si întelegere la managerii spitalelor lor. Manageri în mare majoritate numiti politic si pentru care o problemă a spitalului devine urgentă abia atunci când pătează imaginea “firmei” si, consecutiv, duce la scăderea popularitătii politicianului/partidului care le-a dat postul. Dacă în România mai multe televiziuni ar beneficia de o oarecare independentă de politic (ceea ce nu e, din păcate, cazul), atunci această criză ar fi primit suficientă atentie mediatică pentru a crea presiunea publică necesară schimbării. Din nefericire, a fost nevoie de o tragedie pentru a rupe acest cerc vicios.

Persistenta acestui cerc vicios este de fapt cea mai mare problemă de sănătate a României în 2016. Cu prea putine exceptii, reformele reale în România se datorează fie unei tragedii, fie sunt dependente de un om suficient de încăpătânat în a-si urma principiile. Lăsat să functioneze în inertia lui, sistemul este dispus să producă inclusiv statistici mincinoase pentru a se autoconserva. Chiar dacă asta înseamnă să ne calce sănătatea si viata în picioare.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!

Elena Tache

Spitalul judetean spitalul groazei .Te duci viu si pleci mort.Duminica am ajuns la urgente cu tensiune 18 si durere in piept. Aici nu mi s-a administrat nici un medicament , am stat pe scaun pina la 5.30 dupa care am plecat acasa .Rusine medicilor care fac garzi ca din banii nostri sint platiti si nu-si fac meseria se deranjeaza si si-ti vorbesc urit.
+9

emilia tiplea

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca asistentele te trateaza de sus, cu lipsa de respect cuvenita, deranjate de faptul ca te poti imbolnavi intr-o zi de duminica, craciun sau alta sarbatoare.Iti vorbesc cu un tupeu mizerabil, de undeva de sus, uitand ca pune mancare pe masa din banii contribuabililor si ca nu ar strica mai mult respect.Dar asta e Romania, lpocul unde omul care plateste pentru sanatate e umilit la usa medicilor.
+12


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000