Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Cancerul si alte boli grave ale organismului uman pot fi prevenite si vindecate in viitor

Cancerul si alte boli grave ale organismului uman pot fi prevenite si vindecate in viitor

Yoshinori Ohsumi

 Cancerul si alte boli grave ale organismului uman pot fi prevenite si vindecate in viitor
Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină din anul 2016 a fost atribuit japonezului Yoshinori Ohsumi pentru descoperirea mecanismului autofagiei, unul dintre mecanismele fundamentale ale biologiei. Erorile în aceste gene pot cauza o serie de afecţiuni, iar aceste descoperiri vor ajuta la explicarea cauzelor unor boli precum cancerul sau boala Parkinson.

Yoshinori Ohsumi a fost premiat pentru analizarea modului în care celula biologică lucrează în autofagie - cum celulele corpului se detoxifică şi se repară singure.

Primele urme ale acestui proces au fost descoperite în anii '60. Pentru a-şi elimina deşeurile, celulele sunt capabile să distrugă componentele devenite inutile şi să le transporte în afara membranelor lor şi, de asemenea, să le reutilizeze, mai ales în perioadele de stres.

Profesorul japonez Yoshinori Ohsumi a început să cerceteze mecanismul autofagiei în urmă cu 26 de ani, la Universitatea din Tokyo. Acesta a folosit drojdie dintr-o brutărie pentru a identifica genele esenţiale în mecanismul autofagiei. Experimentele sale au fost considerate "briliante" de către Comitetul Nobel de la Stockholm, care l-a şi premiat luni.

"Sunt foarte surprins şi onorat", a declarat câştigătorul, care a primit apelul telefonic în timp ce se afla în laborator. "Corpul uman trăieşte prin intermediul acestui proces de auto-devorare, care este o formă de canibalism. Încearcă să menţină un echilibru delicat între construcţie şi distrugere. Şi aceasta este ceea ce în esenţă caracterizează viaţa", a declarat pentru televiziunea publică japoneză NHK.

Perturbările din procesul autofagiei au fost legate de boala Parkinson, diabetul de tip 2, cancer şi alte afecţiuni care apar odată cu îmbătrânirea. Mutaţiile produse în genele autofage pot cauza boli genetice. Cercetări intense au loc în prezent pentru a dezvolta medicamente care să declanşeze procesul autofagiei în diferite afecţiuni.

Deja în 1974, Comitetul Nobel de la Stockholm - care premiază de multe ori cercetări de bază, dezvoltate în laborator de-a lungul deceniilor - s-a concentrat asupra mecanismului de "eliminare a deşeurilor" din celulă, recompensându-l pe belgianul Christian de Duve pentru descoperirea lizozomilor, ce pot devora şi dizolva componentele care nu sunt necesare.

În anul 2004, alţi trei cercetători au câştigat Premiul Nobel pentru Chimie pentru descoperirea modului în care proteinele erau degradate una câte una. Dar rămânea de clarificat modul în care elemente mai mari şi voluminoase - grupuri de proteine ​​sau organite întregi - erau eliminate împreună. Ohsumi a făcut lumină cu privire la fragmentele de ADN care gestionează acest proces. Descoperirile sale - a declarat Comitetul Nobel anunţând câştigătorul - "au deschis calea spre înţelegerea multor procese fiziologice fundamentale, cum ar fi adaptarea la foame şi răspunsul organismului în cazul unor infecţii".

Prin cercetarea profesorului Yoshinori Ohsumi s-a înţeles cum răspunde organismul la infecţii sau se adaptează la înfometare. O serie de mutaţii din genele studiate de acesta se regăsesc în diferite forme de cancer şi boli neurologice, precum Parkinson. Autofagia, mecanismul descris pentru prima oară de profesorul Ohsumi, se referă la capacitatea celulelor de a-şi distruge propriul conţinut pe care apoi îl transportă în nişte vezicule sub formă de saci până într-un compartiment de reciclare, lizozomii, unde se distruge materialul celular. Mai multe informaţii puteţi citi aici.

Cercetările lui Yoshinori Ohsumi au condus la descoperirea unei noi paradigme a felului în care celulele îşi reciclează conţinutul. Descoperirile sale au deschis calea spre o înţelegere mai bună a importanţei fundamentale pe care autofagia o are în multe procese fiziologice, precum adaptarea organismului la înfometare sau reacţia la infecţie. Mutaţiile genelor autofage pot să provoace diverse afecţiuni, iar procesul autofagic este implicat în mai multe boli, precum cancerul şi maladiile neurologice.

Descoperirea laureatului ne dovedeşte că înfometarea organismului şi postirea sunt de un real folos, organismul într-adevăr se curăţa, confirmare facuta si de către Comitetul Nobel.

Laureatul premiului Nobel pentru medicină din acest an a descoperit mecanismele care determină ”autofagia”, un proces fundamental pentru degradarea şi reciclarea componentelor celulare, se afirmă în comunicatul oficial al Comitetului Nobel.

Termenul ”autofagie” îşi are originea în cuvintele greceşti ”auto” (”de la sine”) şi ”phagein” (”a mânca”). Prin urmare, ”autofagie” înseamnă consumarea propriilor ţesuturi de către un organism.

Acest concept a apărut în anii 1960, după ce oamenii de ştiinţă au remarcat că celulele vii pot să îşi distrugă propriile componente, înconjurându-le cu membrane, formând vezicule în forma unor saci microscopici, care sunt apoi transportaţi în compartimentul de reciclare - denumit ”lipozom” -, unde aceştia sunt descompuşi.

Într-o serie de experimente desfăşurate la începutul anilor 1990, cercetătorul japonez Yoshinori Ohsumi a folosit drojdia de panificaţie, pentru a identifica genele esenţiale în procesul de autofagie. Apoi, savantul nipon a descoperit mecanismele din spatele autofagiei în cazul drojdiei şi a demonstrat că un mecanism similar, dar mai sofisticat, este folosit şi de celulele umane.

Cercetările lui Yoshinori Ohsumi au condus la descoperirea unei noi paradigme a felului în care celulele îşi reciclează conţinutul. Descoperirile sale au deschis calea spre o înţelegere mai bună a importanţei fundamentale pe care autofagia o are în multe procese fiziologice, precum adaptarea organismului la înfometare sau reacţia la infecţie. Mutaţiile genelor autofage pot să provoace diverse afecţiuni, iar procesul autofagic este implicat în mai multe boli, precum cancerul şi maladiile neurologice.

"Ei bine, mulţi oameni cred că îmbătrânirea este ceva fatal, dar date ştiinţifice arată că nu este aşa. Oamenii nu mor de bătrâneţe, ci din cauza unor boli care vin odată cu înaintarea în vârstă şi care pot fi prevenite. Majoritatea oamenilor consideră că îmbătrânirea este un proces ireversibil, dar ştim cu toţii că există nişte mecanisme chiar şi în organismul uman care pot inversa procesul, prin schimbarea alimentaţiei, prin anti-oxidanţi, prin detoxifiere, sport, yoga, prin tehnici de respiraţie şi de meditaţie. Oamenii trebuie să îşi schimbe concepţiile despre îmbătrânire şi nu spun asta bazându-mă pe teorii fanteziste, ci pe adevăruri demonstrate ştiinţific. Odată ce percepţia noastră este alta, realitatea devine şi ea alta, pentru că realitatea nu este altceva decât rezultatul percepţiilor noastre." a mai declarat japonezul Yoshinori Ohsumi.

Ohsumi a fost ales dintre cei 273 cercetători desemnaţi în acest an. Omul de ştiinţă japonez, în vârstă de 71 ani, s-a format la Universitatea din Tokyo, dar a lucrat trei ani la Universitatea Rockefeller din New York, revenind la universitatea sa de origine în 1988, unde şi-a creat echipa de cercetare. Astăzi, laureatul premiului Nobel 2016, Yoshinori Ohsumi, predă la Tokyo Institute of Technology.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2019
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000