Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Ziua cand Democratia a crapat

Ziua cand Democratia a crapat

Tragandu-si seva din conflict ca buruienile din balegar, ziarele si televiziunile au poreclit ziua de marti, 15 septembrie 2009, Ziua cea mai lunga a Coalitiei.

De ceva timp umbla zvonul unei ruperi a Coalitiei de guvernare, prin darea de-a berbeleacul pe scarile Palatului Victoria a aliantei PSD-PC, logodire politica nu mai putin artificiala decat pompos intitulata Parteneriat pentru Romania. Drept ur­ma­­re, ziarele si televiziunile bastinase s-au pus la panda in asteptarea clipei cand edificiul gaunos numit Coalitia PD-L-PSD-PC se va prabusi. Si s-a zis zilei de marti, 15 septembrie 2009, Ziua cea mai lunga a Coalitiei pentru a sugera ca la capatul acestei zile se va vedea daca san­dra­maua va rezista sau nu. Dupa cum s-a putut baga de seama, Coalitia a rezistat.

Nu fara a ne oferi noua, simplilor spectatori ai zarvei politice, o noua mostra de haz ridicol la nivel inalt. Neputinciosi in a transa barbateste chestiunea asumarii, liderii PSD-PC au ordonat catorva supusi parlamentari sa poarte banderolele albe ale unei asa-zise greve japoneze. În­fa­ti­sand camerelor de luat vederi in direct do­vada revoltei lor fata de actul guvernamental, parlamentarii PSD-PC au ramas, totusi, in sala, preocupati de a asigura cvorumul fara de care sedinta nu s-ar fi putut tine. Oportunismul moldo-valah naste monstri de caraghioslac. Decizia PSD-PC de a-si exprima revolta fata de asumarea raspunderii nu prin parasirea salii, ci prin atarnarea unor zgaibe de doliu alb seamana cu situatia unei muierusti care se lasa posedata strigand in culmea orgasmului:
- Protestez! Protestez!

Coalitia a rezistat, totusi, Zilei celei mai lungi. Pe fondul mizerului oportunism politicianist romanesc, tot mai dez­gus­ta­tor in ultimii ani, responsabil de cre­s­te­rea alarmanta a scarbei fata de politica.

Asa cum am mai scris, prin decizia de trecere prin Parlament a trei pachete de legi semnificative pentru tara, Guvernul Boc a dat o lovitura strasnica Parlamentului si, prin asta, democratiei. Locul dezbaterii parlamentare firesti a legilor a fost luat de o formula pe care am numit-o, tot in spatiul acestui comentariu, trecerea prin Parlament in varianta prescurtata. Experimentata cu succes la adoptarea Codurilor, formula, tipica democratiei noastre originale, risca sa devina deja fapt implinit. Vazand ca se poate, nu numai Guvernul Boc, dar si alte guverne succesoare vor apela la aceasta formula, tragand Parlamentul pe linie moarta. Nu intamplator, in Discursul de marti, Traian Basescu, fascinat de aceasta varianta expeditiva, pentru ca se potriveste perso­nalitatii sale autoritariste, a cerut ca si Co­du­rile de procedura sa fie adoptate prin asu­marea raspunderii. Încetatenirea aces­tei formule de trece­re a legilor prin Parlament se constituie, credem noi, intr-o alarmanta punere la indoiala a de­mo­cra­tiei autentice prin sub­stituirea aceste­ia cu o democratie de fatada. Simpla trecere in revista a drumului parcurs de ce­le trei pachete de legi ne arata cat de pri­mejdioasa poate fi, pentru de­mo­cra­tie, aceasta minare a de­mo­cra­ti­ei. Mai pri­mej­­dioasa chiar decat instaura­rea dictaturii. Sub un regim de dictatura, cetatenii stiu ca e vorba despre a abolire a de­mo­cra­tiei. Drept urmare, ei vor lupta im­po­tri­va dictaturii. Într-o democratie mimata, gen Panorama la Mosi, multi cetateni, desi adepti ai democratiei, pot sta linistiti, convinsi de forma fara fond ca traiesc intr-un stat de drept.

Guvernul a trimis cu camioneta la Parlament cele trei colete de legi, invitand alesii neamului sa le desfaca si sa depuna in cutiile pastratoare amendamente. Cat mai repede, fireste, deoarece Guvernul n-are timp sa-l piarda cu punctele de vedere ale parlamentarilor.

Desi multi dintre parlamentari nici macar n-au desfacut coletele de legi, totusi, cand le-a luat inapoi, Guvernul s-a pricopsit, la fiecare lege, cam cu vreo 1.000 de amendamente.

Cam multe si-a zis Guvernul, bom­ba­nind parlamentarii care, in naivitatea lor, au luat in serios indemnul de a depune amendamente. Drept pentru care Guvernul a acceptat mai putin de 100 de amendamente din cele 1.000 depuse.

La ce Dumnezeu a mai trimis legile la Parlament pentru amendamente daca, pana la urma, tot el, Guvernul, a decis care sa fie acceptate si care sa fie aruncate la gunoi?! La cele trei pachete de legi s-a lucrat cateva nopti, taindu-se ici, cio­par­tin­du-se dincolo, astfel ca marti, in se­din­ta comuna, premierul Emil Boc a cerut asumarea raspunderii pentru legi despre al caror continut nu stia nimeni nimic.

Daca ne gandim ca Emil Boc si mi­nis­trii raspunzatori au lucrat noaptea la aces­te legi, garantez ca nici premierul nu mai stie ce contin ele. Dupa aceasta co­me­die de democratie a venit ziua de marti, 15 septembrie 2009. Constitutia nu permite asumarea raspunderii decat pen­tru o lege. Guvernul Boc avea insa trei pachete de legi. Cum sa-ti asumi raspunderea fara a sfida Constitutia? Ingeniozitatea romaneasca si-a spus imediat cu­van­tul. Acea ingeniozitate in materie de improvizatie care ne-a facut faimosi in lu­me. S-au nascocit atunci trei asumari ale raspunderii in aceeasi zi. Astfel s-a ajuns ca Emil Boc sa vina de trei ori la tribuna intr-un interval de doua ore, fiecare din cele trei momente mimand un mo­ment de asumare a raspunderii. Marti, 15 septembrie 2009, a fost Ziua cea mai lun­ga a Democratiei. La capatul careia De­mo­cratia a crapat. Da, dar a rezistat Coalitia!

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000