Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Victorii penibile

Victorii penibile

Scena antologica a euroalegerilor romanesti s-a petrecut duminica seara, pe la ora 22, la sediul PD-L din Modrogan. Atunci, Elena Basescu, imbracata in alb, s-a intors in partid. Monica Iacob Ridzi si Elena Udrea o asteptau in curte, ca doua subrete vesele, cu carnetul de membru oferit in semn de bun venit, iar prim-ministrul Emil Boc, fericit ca un majordom la intoarcerea stapanei, i-a deschis larg usa, conducand-o inauntru. Nu l-am vazut pe „credinciosul Vasile” Blaga, cel comparat de EBA cu patrupedul canin care pazeste institutia, dar poate motive independente de vointa sa au facut ca doar alter ego-ul sau din lumea animala sa faca sluj la picioarele „fiicei ratacitoare”. Pe urma, liderii PD-L, cele doua Elene si Traian Basescu s-au mutat intr-un restaurant din Herastrau, unde au sarbatorit pana la doua noaptea victoria in alegeri a „aleia mici”. Momentul regasirii are un aer teatral: mise en scene studiata, personaje precis distribuite in roluri, recuzita festiva, costumatie imaculata pentru eroina, simbolizand inocenta politica, puternic contrast vizual alb-negru in vestimentatia celor doua Elene. Este memorabil atat prin efectul dramatic, cat si prin ceea ce transmite: artificialitate, superficialitate, jubilatie, servilism.
S-ar fi putut consuma in oricare partid daca acesta ar fi avut o EBA, fiindca despartirile si impacarile zgomotoase, trucurile cu independentii ce revin cu voturi si mandate, show-urile mediatice, lipsa de principii, de consecventa si verticalitate, precum si celebrarea nimicului sunt obisnuite.
A castigat vreun partid alegerile ca sa cante Oda bucuriei? Ieri, la pranz, PSD, aflat inaintea partenerului de guvernare cu un procent, se scotea victorios, dar PD-L isi adauga cele patru procente ale Elenei Basescu – pe care, altfel, se jura ca nu a ajutat-o cu voturi - si se aseza pe primul loc.
Este ridicola aceasta apriga impartire a podiumului, cand 73 la suta din electorat nu a calcat pe la urne. Nici turismul electoral – metoda de fraudare patentata pe scara larga, in 2004 -, nici presiunea pusa de politicieni pe alegatori prin demisie si impinsul cosului la supermarket n-au dat rezultate. Au stat acasa mai ales alegatorii educati – desi euroalegerile erau ale lor -, aratand astfel ca oferta partidelor nu merita sa-i dedice cinci minute din viata. Si-atunci, ce sarbatoresc partidele?! Nimicul. Un sir de victorii penibile, la limita de jos a clementei electorale, imbogatirea delegatiei de Bruxelles cu doi „intelectuali”, profesionisti ai dramoletelor – EBA si Gigi Becali – si cu un extremist notoriu – C.V.Tudor -, esecul unui mod de a face politica in Romania, caci, in ultima instanta, despre aceasta este vorba. S-ar fi cuvenit, dupa ce le-a strivit absenteismul, cateva zile de introspectie si sobrietate, fiindca trei sferturi din electorat nu este de acord cu politica dusa de partide si pare dezgustat de ea. Veselele lor adunari arata insa ca nu sunt dispuse sa schimbe ceva. Scena regasirii este, si din acest punct de vedere, simbolica: oricare ar fi evenimentele si consecintele lor, oricare ar fi mijloacele prin care se atinge scopul, in politica romaneasca totul este reversibil, lucrurile se repara de la sine si se intorc in punctul din care au plecat. Happy-end!


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000