Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Ura anti-Basescu naste monstri

Ura anti-Basescu naste monstri

Una e insa sa-l critici pe Traian Basescu, si alta e insa sa fii complice, prin tacere, la folosirea unor mijloace incorecte din punct de vedere profesional pentru a-l rasturna pe Traian Basescu.

Care e evenimentul numarul unu al zi­le­lor din urma? Sunt sigur ca la aceasta intrebare 99,99% dintre jurnalisti si po­li­ti­cieni ar raspunde in cor, fara nuante: Arestarea lui Gigi Becali!
Indiscutabil, in planul a ceea ce se vede cu ochiul liber, al realitatii spectaculoase, am spune, acesta e evenimentul. In pla­nul a ceea ce e ascuns omului simplu, al re­a­litatii din culise, altul e evenimentul: Alianta anti-Basescu dintre doi moguli de presa nu demult dusmani de moarte, vanandu-se reciproc cu armamentul mediatic din dotare: Sorin Ovidiu Vantu si Dan Voiculescu. Primele semne ale acestei intelegeri, despre care nu putem spune daca e una oficiala sau una doar din priviri, au apa­rut in abordarea a ceea ce s-a numit Scanda­lul DGIPI-Baneasa-Ioana Basescu. Var­fu­ri­le de lance ale trusturilor patronate de cei doi moguli - Realitatea TV si Antena 3 - au abordat scandalul nu numai de pe o po­zi­tie de o identitate absoluta, dar si apeland la aceeasi invitati si la aceleasi documen­te. Autorul dezvaluirilor despre casa fiicei lui Traian Basescu - jurnalistul Sorin Ros­ca Stanescu - a facut naveta in­tre cele do­ua posturi, ajungand uneori sa-l vedem cand pe un post, cand pe ce­la­lalt. Distinse personalitati precum Mugur Ciuvica si Bogdan Teodorescu au fost im­pru­mutate reciproc de Realitatea TV si Antena 3. Pana mai ieri dusmane, ur­mand relatia dintre patroni, in buna tra­di­tie a feudalismului dambovitean, cele doua televiziuni au inceput sa se citeze reciproc.
Existenta acestei aliante nescrise si-a gasit insa o spectaculoasa confirmare in cazul Gigi Becali. Si in acest caz, abordarea a fost identi­ca. Schimbul reciproc de invitati a atins un caracter halucinant. Dupa ce a prestat la Antena 3, avocatul Gheorghe Mateut a dat fuga la Realitatea TV pentru a spune aceleasi lucruri. Nicoleta Savin, jurnalista de casa a Latifundiarului, prezentata in­co­rect drept jurna­lista independenta, a facut drumul invers. Navete intre cele do­ua posturi au facut si neamurile lui Gigi Becali. Unite in cuget si simtire, cele doua posturi, Realitatea TV si Antena 3, au purces la instituirea unei justitii paralele justitiei statului de drept, nu prea diferita de cea practicata de Latifundiar. Ca lideri de opinie si-au exprimat in­do­ie­li in legatura cu felul in care au fost res­pec­tate procedurile sau cu probele de dosar, mai e de inteles. Maretia demo­cra­ti­ei consta si in posibilitatea ca un ce­ta­tean sa fie aparat de eventualele abuzuri ale justitiei.
De neinteles ramane insa ticluirea unor emisiuni speciale, in care locul dezbaterii cazului l-au luat spectaculoase sedinte de judecata, in care, sub privirile entuziaste ale moderatorilor, avocatul lui Gigi Becali, jurnalista de casa a Latifundiarului, Nicoleta Savin, neamurile si slugile lui Gigi Becali au atacat hotararea instantei de judecata, scotandu-l nevinovat pe Gigi Becali. Instituirea de tribunale la televizor nu e o descoperire a celor doua posturi tv. Se practica si in alte parti ale lumii simularea unor sedinte de judecata, deseori cu participarea publicului.
Numai ca astfel de initiative respecta cu maxima rigoare principiul impartialitatii. Altfel spus, ca si la procesul propriu-zis, in studio sunt convocati sa se exprime reprezentanti ai ambelor parti din proces. La sedintele de judecata instituite de Realitatea TV si Antena 3 au fost convocati numai apa­ra­to­rii lui Gigi Becali, in frunte cu avocatul platit al Latifundiarului: domnul Gheor­ghe Mateut, caruia i s-au creat toate con­di­tiile pentru a nu fi contrazis de nimeni. Mult mai important, astfel de emisiuni nu se desfasoara in conditiile in care inculpatul se afla inaintea recursului.

Cum se explica aceasta neasteptata infratire a celor doua posturi, pana mai ieri deosebite pana la dusmanie? Raspunsul ne e dat de o alta teza pe care cele doua posturi au sugerat-o, cand n-au spus-o dea dreptul: Perchezitia, retinerea si arestarea preventiva a lui Gigi Becali sunt opera lui Traian Basescu. Presedintele a regizat aceasta intreaga tarasenie pentru ca sa nu se mai discute afacerile fiicei si fratelui sau. Pentru ca teza sa fie eficienta electoral se impunea insa transformarea lui Gigi Becali intr-o victima a unor abuzuri.

Manipularea mediatica se contureaza astfel:

1) Gigi Becali e o biata victima a unor grave abuzuri.

2) Tot ce i s-a intamplat lui Gigi Becali isi are cauza in diversiunea pusa la cale de Cotroceni.

3) Gigi Becali e o noua victima a lui Traian Basescu.

Intreaga mea prestatie din ultimii cinci ani confirma din plin ca nu sunt un simpatizant al lui Traian Basescu.
Una e insa sa-l critici pe Traian Basescu, si alta e insa sa fii complice, prin tacere, la folosirea unor mijloace incorecte din punct de vedere profesio­nal pentru a-l rasturna pe Traian Basescu. Nu numai pentru ca a folosi in batalia cu Traian Basescu mijloacele incorecte folosite de acesta mi se pare de neconceput, dar si pentru ca ura fata de Traian Basescu poate naste monstri. Cum ar fi, de exemplu, crearea unui precedent extrem de periculos pentru statul nostru de drept. Cel de punere la indoiala a Politiei, Parchetului, Justitiei in indeplinirea mandatului lor de aplicare a legii. Palavragim de ani buni despre inlaturarea presiunii politice asupra justitiei. Nu stim daca aceasta presiune a fost sau nu inlaturata. Stim insa ca ea e pe cale sa fie inlocuita sau dublata de presiunea mediatica asupra justitiei.
PS. Ar merita fie si macar o discutie daca presa poate constitui tribunale paralele cu tribunalele oficiale. Nu de alta, dar daca acceptam infiintarea unei justitii la televizor, de ea sa se bucure atunci si oa­me­nii care n-au bani. Cum sunt amaratii de soldati de la Ciorogarla, care zac in pus­carie fara ca vreun post de televiziune sa se intrebe: De ce?


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000