Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Un partid schizofrenic

Un partid schizofrenic

Aceasta schizofrenie a PSD nu e o noutate in perioada de dupa scrutinul parlamentar
Declaratiile din ultimele zile ale unor lideri PSD despre iesirea partidului de la guvernare nu trebuie vazute altfel decat o manevra electorala. Asemenea tuturor partidelor, PSD se confrunta cu mari probleme in privinta scoaterii oamenilor la vot. Nu numai ca alegatorii nu sesizeaza in veci importanta acestui scrutin pentru viata lor de fiecare zi, dar, mai mult, nici primarii nu-si dau seama care ar fi miza unor alegeri de care nu depind nici Guvernul, nici macar Consiliul Judetean. In aceste conditii, plecand si de la incercarea PD-L de a-si mobiliza electoratul prin ascutirea luptei de clasa impotriva PSD, formatiunea lui Mircea Geoana se zbate sa-si mobilizeze electoratul captiv, prin definitie anti-PD-L.
Si totusi, dupa alegerile europarlamentare, PSD ar trebui sa-si puna serios problema iesirii de la guvernare. Sau, daca n-o va face, atunci sa renunte la a avea un candidat propriu la presedintie. Si dintr-un simplu motiv.
De la formarea noii aliante PSD a lucrat, fara sa-si dea seama, in favoarea victoriei lui Traian Basescu la scrutinul din toamna. Un exemplu il constituie pozitia adoptata de PSD in chestiunea asumarii raspunderii pentru Coduri. Adoptarea Codurilor prin asumarea ras­punderii e o obsesie a lui Traian Basescu.
Din cel putin doua motive:
1. La scrutinul din iarna, domnul presedinte trebuie sa se prezinte si cu ceva realizari, nu numai scandaluri si glumite ieftine. Adoptate prin asumarea raspunderii, Codurile vor fi enumerate printre aceste realizari, alaturi de salvarea Romaniei din criza.
2. Traian Basescu vrea sa ocoleasca Parlamentul, pe care, in stilul sau dictatorial funciar, il considera o institutie de complicatii inutile, cand lucrurile ar putea fi simplificate la nivelul ordinului dat de un singur om: domnia sa.
Momentul nu e singular in mandatul de cinci ani al presedintelui. Sub diferite pretexte, Traian Basescu a incercat sa-si impuna hachitele de tip ceausist in dispretul Parlamentului.
De cum a formulat public (la 26 februa­rie 2009) mareata indicatie a adoptarii Codurilor prin asumarea raspunderii PD-L, partidul bicicleta al Cotrocenilor a luat pozitie de drepti si a inceput sa pledeze pentru concretizarea indicatiei. Emil Boc, premierul de mucava al Romaniei, s-a executat imediat.
Guvernul e alcatuit insa dintr-o Coalitie PD-L-PSD. Ar fi fost de asteptat ca PSD, formatiune al carei lider e si presedin-tele Senatului, sa se opuna acestei ocoliri a Parlamentului de catre un presedinte cu tendinte dictatoriale si un partid cu supusenii de tip PCR.
Partidul Social Democrat a adoptat insa o pozitie careia cu greu i-am gasi locul in statutul unui partid ce se pretinde cat de cat responsabil fata de propriul electorat.
Prin Mircea Geoana, PSD a bombanit, a facut declaratii impotriva asumarii. Cand a venit momentul faptelor, PSD n-a dife­rit de PD-L in slugarnicia fata de Traian Ba­sescu. Membrii PSD ai Guvernului au adoptat cat ai clipi cele patru Coduri. Sta­bii PSD din Parlament - de la Viorel Hre­benciuc pana la Victor Ponta - s-au grabit sa transpuna in viata indicatiile lui Traian Basescu: au constituit Comisia speciala, au definitivat cele doua coduri si au fost de acord cu asumarea raspunderii.
In tot acest timp, liderii PSD, in frunte cu Mircea Geoana, au declarat ca nu sunt de acord cu asumarea raspunderii.
Aceasta schizofrenie a PSD nu e o noutate in perioada de dupa scrutinul parlamentar.
Inainte de scrutin, liderii trancaneau pe toate drumurile ca ei nu vor negocia niciodata cu Traian Basescu. In tot acest timp, ei negociau pe ascuns cu Traian Basescu. Liderii PSD au sustinut ca nu sunt de acord cu impozitul forfetar, cu imprumutul de la FMI, cu inghetarea salariilor si a pensiilor. Declaratiile au fost facute la televiziuni, mai ales in week-end. Luni insa, dupa sedintele Coalitiei, se afla ca Guvernul va aplica impozitul forfetar, va ingheta salariile, se va imprumuta de la FMI.
Liderii PSD - de la Mircea Geoana pana la Ion Iliescu - l-au criticat si il cri­tica pe Traian Basescu pentru tendintele sale dictatoriale. In realitate insa, PSD transpune in practica toate indicatiile dictatoriale ale lui Traian Basescu. PD-L e macar cinstit. PSD e insa schizofrenic. Si-a lansat cu surle si trambite propriul candidat la Presedintie. In acelasi timp, prin acceptarea tuturor comenzilor date de Traian Basescu Guvernului si Parlamentului, PSD ii asigura lui Traian Basescu minimul de realizari cu care tine sa se prezinte in campanie.
Avantajul presedintelui e cu atat mai mare, cu cat Mircea Geoana nu va putea sustine ca aceste realizari se datoreaza si PSD, aliat al PD-L la putere. Aceasta deoarece, in plan public, PSD n-a fost de acord cu obiectivele lui Traian Basescu.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000