Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Traian Basescu urineaza in capul PSD

Traian Basescu urineaza in capul PSD

Marti, 17 martie 2009, seful Delegatiei FMI a fost primit la Cotroceni de presedintele Traian Basescu pentru a prezenta evaluarea Delegatiei in ce priveste imprumutul extern al Romaniei. La intalnire au participat premierul Emil Boc si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Prin implicatiile sale pe termen scurt si lung pentru Romania, acordul cu FMI trebuie sa aiba si acceptul lui Traian Basescu. Acest moment insa trebuie sa respecte strict Constitutia Romaniei. Potrivit Legii fundamentale, presedintele n-are nici o prerogativa in domeniul economic. Era normal ca premierul Emil Boc sa-l informeze pe Traian Basescu despre intentia Guvernului de a incepe negocierile cu FMI.
Asta insa dupa ce PD-L si PSD, cele doua partide la guvernare, ar fi decis ca e nevoie de un imprumut.
Nu de alta, dar, asa cum ne arata pozitia PNL impotriva Acordului, pentru iesirea din criza exista cel putin teoretic si alte solutii.
E anormal insa, ba mai mult, e anticonstitutional, ca presedintele sa initieze negocierile.
Era normal ca seful FMI sa-l viziteze pe Traian Basescu. Acest lucru trebuia sa se petreaca insa dupa ce Delegatia prezenta guvernului evaluarea. Si ceilalti presedinti ai Romaniei s-au intalnit cu seful Delegatiei FMI la incheierea vizitei de evaluare. A fost vorba insa despre un moment protocolar. In cazul intalnirii de la Cotroceni, n-a fost vorba despre un asemenea moment, daca ne gandim fie si la faptul ca reuniunea a durat destul de mult. E anormal, ba mai mult, e anticonstitutional, ca seful Delegatiei sa-l informeze mai intai pe presedinte. Protocolul, potrivit caruia FMI negociaza cu Guvernul, si in nici un caz cu presedintele, tine nu numai de separatia puterilor in stat. Tine si de interesul national.
Acordul cu FMI nu se bucura de entuziasmul populatiei. Pe de o parte, pentru ca romanilor nu le e prea clar de ce e nevoie de 18 miliarde de euro, pe de alta, pentru ca istoria relatiilor cu FMI ii face suspiciosi in ce priveste conditiile de austeritate impuse de organismul financiar international.
In aceste conditii, presedintele Romaniei trebuia sa fie vioara a doua in negocierile cu FMI. Altfel spus, acordul trebuia asumat in exclusivitate de Guvern. Desi informat de acest acord, presedintele trebuia doar sa arate opiniei publice de la noi ca sprijina Guvernul in acest demers. Iar in eventualitatea ca anumite conditii impuse de FMI starneau proteste sociale, presedintele trebuia sa intervina ca mediator intre Guvern si sindicate.
Stilul ceausist in care a procedat Traian Basescu e deosebit de periculos pentru interesul national. Fara sa-si dea seama, Guvernul a ramas deoparte de responsabilitatea Acordului. Opiniei publice ii apare acest Acord drept opera unei singure persoane: Traian Basescu.
Desigur, Traian Basescu traverseaza o betie a puterii discretionare de nivelul celei impartasite de Ceausescu in ultimii ani ai domniei sale. E convins ca poporul il iubeste atat de tare incat va accepta sa stranga cureaua doar pentru ca asa vrea intaiul Barbat al tarii.
Conditiile impuse de Acordul cu FMI vor fi impuse populatiei de Guvern si, prin acesta, de cele doua partide - PSD si PD-L.
Spre stupoarea romanilor, marti s-a aflat ca la prezentarea evaluarii de catre seful Delegatiei FMI n-a fost prezent nici un lider PSD.
Vicepremierul Dan Nica, intrebat in legatura cu intalnirea de la Cotroceni, a declarat ca habar n-are. Habar n-a avut nici Mircea Geoana. Ne aflam astfel in fata unei noi si incredibile sfidari aduse PSD. Acordul cu FMI se discuta de catre PD-L si Traian Basescu. De aplicat insa il va aplica si PSD.
In aceste conditii apare cu atat mai hazlie intalnirea de marti dintre PSD si sindicate in chestiunea Acordului.
E funambulesc sa discuti cu partenerii sociali despre un Acord de la a carui negociere esti exclus.
Ne-am fi asteptat ca noua sfidare adusa de Traian Basescu sa provoace o reactie foarte dura din partea lui Mircea Geoana.
Liderul PSD e legat insa de maini si de picioare de obsesia colegilor sai de a ramane cu orice pret la guvernare. Cei care s-au ales cu o ciozvarta numita minister, avandu-l in frunte pe Dan Nica, s-au constituit intr-o gasca gata sa sacrifice partidul pentru ca ei sa beneficieze de automobil la scara. In aceste conditii, Mircea Geoana s-a vazut obligat sa-si reduca nemultumirea la un scancet.
Punandu-i-se in fata reactia lui Mircea Geoana, Traian Basescu a gasit de cuviinta sa-l trateze din nou ca pe o aschie, nascocind, in stilu-i cunoscut, o prerogativa constitutionala care-i da dreptul, vezi Doamne!, sa negocieze cu FMI si facandu-l pe Mircea Geoana "politician neinstruit".
Nu-ti trebuie cine stie ce patrundere a inteligentei ca sa-ti dai seama ca Traian Basescu urineaza in capul PSD.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000