Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Traian Basescu si baba rituala

Traian Basescu si baba rituala

"O baba a vrut sa vada cine o plange daca moare". Asa incepea o snoava moderna pe care am tot auzit-o prin anii `80. Se prea poate sa fi fost o legenda si nu-i exclus, asa cum se cade in cazul legendelor, sa fi existat, la originea ei, o intamplare adevarata. Eu am intalnit-o pe vremea in care se pregatea sa devina banc, apoi am reintalnit-o dupa ce ajunsese mit, anecdota, povestire si, la final, intamplare cu martori vii. Cu timpul, moartea babei s-a mutat de la sat la oras, baba a devenit mos, apoi a redevenit baba, a ajuns bunica povestitorului, si tot asa.
Ceea ce nu s-a schimbat insa, a fost intriga: o batrana creativa isi suspecteaza rudele de raceala afectiva.
Baba si-a comandat cosciug, si-a cumparat haine de inmormantare si a dat sfoara in vecini ca s-a dus dintre cei vii. Cand rudele si cunoscutii au bagat capul pe usa, baba era gatita dark, instalata in cosciug, cu ochii inchisi, rasuflarea taiata, mainile pe piept si lumanari la cap. O varianta mai tarzie a povestii aduce si un fotograf tocmit de muribunda inca din timpul vietii, care urma s-o imortalizeze decedata. In cea mai sadica dintre versiuni insa, baba e o baba urbana si locuiste la bloc, mai precis la etajul opt.
De la inaltimea asta au sarit rudele si vecinii atunci cand baba s-a ridicat in capul oaselor sa-l intrebe pe maestru daca pozele sunt ok. Aici invariabil se rade, chiar daca de la etajul opt, de obicei, nu scapa nimeni. Dar farsa si comicul de situatie au nevoie de efecte tari. Mortii si ranitii se pierd in epilog in timp ce testul horror o lanseaza pe baba in legenda.

Cu sau fara voia lui, Traian Basescu joaca in acelasi tip de farsa!
"Daca Romania va intra in derapaj economic si social, nu voi mai candida pentru un nou mandat de presedinte". Sau: "ma intreb daca sunt dispus sa mai accept atatea mizerii timp de cinci ani". Tare, nu? Daca as fi Berceanu-Blaga-Boc as izbucni in lacrimi. As izbucni la fel cum au izbucnit pe 20 decembrie `89 Bobu-Dinca-Dascalescu cand nea Nicu s-a retras de la putere un minut. Ar fi necesar sa ma smiorcai si inca cu sinceritate fiindca, daca dispare Basescu, piere si partidul. Spectrul desertului atomic de dupa explozia retragerii nu lasa speranta pentru nici un fel de viata politica in PDL. Cred c-as scanci putin si daca as fi alegator, ba chiar si daca as fi nehotarat: o disparitie anuntata te face sa-l regreti chiar si pe cel care-ti e indiferent. Un val de simpatie de urgenta, nascut din simpla fluturare a iesirii din decor, va desena rapid o noua necesitate a regretatului Basescu.

Bun, acum lucrurile nu stau, din fericire, asa. E o strengarie tactica, o festa cu scop de test, in fine, un capriciu de rasfatat al sondajelor, care beneficiaza de serviciile unor contracandidati subtirei.

Anuntul mortii politice, chiar daca ipotetica si improbabila, e doar o lungire demonstrativa intr-un cosciug de butaforie.
Chiar daca nimeni nu crede, uitati-va: toata lumea e la parastas. Presa, adversarii, partidul-remorca, toata lumea se pozitioneaza in jurul metaforei cu decesul. Ramane de vazut, atunci cand s-o ridica baba din cosciug, cine o sa sara pe ferastra si cine o sa numere mortii de la parter.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000