Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Traian Basescu si BAIETII DESTEPTI

Traian Basescu si BAIETII DESTEPTI

In week-end-ul trecut, Traian Basescu a dat lovitura de incepere a campaniei electorale. Departe de tara, dar nu si de obiceiurile politice cu care ne-a obisnuit de atata vreme. De fapt, lucrurile sunt, ca de obicei cand vine vorba despre Basescu, neclare. Intr-un prim moment, presedintele s-a declarat iritat de ideea ca manifestarile din Spania ar fi fost politizate in favoarea PD-L si a pus asemenea afirmatii pe seama "unui trust de presa" dusmanos. O zi mai tarziu, acelasi presedinte recunostea senin ca au fost politizari ale manifestarii. Ce sa se fi intamplat intre timp?
Probabil ca am asistat la o noua umilire a presedintelui de onoare al PD-L. Va mai amintiti? Acum o luna, Traian Basescu se declara umilit de decizia PD-L de a cola­bora cu PRM-ul. Acordul din Senat ar fi fost facut nu numai fara stirea sa, dar si impotriva vointei lui. Sa fi trimis, si de data asta, partidul domnului Boc europarlamentari, steaguri, fulare si inregistrari cu imnul sau in Spania, fara ca seful statului sa stie? Cu intentia de a-l pune din nou intr-o situatie penibila? Sigur, Traian Basescu parea foarte in largul lui in acea mare portocalie, nu a schitat nici un gest de protest, nu a chemat nici o clipa la echidistanta speci­fica rangului sau. Dar poate ca presedintele cazuse intr-o reverie, poate s-a crezut, pentru cateva ore, intors in timp, in 2004, cand facea campanie mana in mana cu Calin Popescu-Tariceanu si cu Mona Musca, in vreme ce Stolojan statea in pat si isi vedea de sanatate. Greu de stiut.
Dincolo de toate astea, discursul prezidential pentru romanii care nu locuiesc in Romania a fost unul plin de electoralitate. A fost ca si cum presedintele insusi isi punea mandatul in joc. Traian Basescu i-a auzit pe cei de acolo cum se plang de serviciile consulare si a promis ca acei diplomati incompetenti vor fi schimbati cu totii dupa alegeri. Nu acum. Doar atunci si doar daca romanii voteaza cum trebuie, in asa fel incat domnul Basescu sa aiba autoritatea necesara pentru a face ordine in sistem. Daca ii votam pe oamenii lui.
La intalnirea din Spania, modelul obisnuit. Seful statului roman critica in strainatate guvernul si pe demnitarii propriei tari. Pentru a culege cateva voturi pentru PD-L, el afecteaza imaginea externa a Romaniei.
In plina criza economica mondiala, in fata unor evolutii financiare imprevi­zibile, Traian Basescu s-a aratat insa generos cu un buget care nu depinde de el. Pentru romanii din afara cheltuim prea putin! E o rusine! Era din nou clar subtextul. Daca la putere vine cine trebuie, bugetul alocat acestor comunitati se va mari.
Sigur, asta e o tema care merita o discutie atenta, pe masura marimii la care au ajuns aceste comunitati roma­nesti din afara granitelor. Dar ar fi fost de asteptat de la seful statului, intr-un moment economic dificil, sa se pronunte mai degraba pentru responsabilitate si austeritate. Sa dea un exemplu atunci cand exista riscul ca banul public sa devina mai degraba cheltuiala electorala decat baza a unei dezvoltari nationale responsabile si de durata. Din pacate, in Spania, presedintele s-a comportat ca un candidat dispus sa apese pe toate butoanele pentru a obtine numarul necesar de voturi.
Va mai amintiti de editorialul saptamanii trecute in care analizam succint teoria si practica baii de multime? Asta a facut presedintele in Spania. Un scaldat electoral in havuzuri cu influente maure, dar cu accent neaos romanesc.
A fost numai inceputul. In saptamanile care vin, seful statului isi va plimba impartialitatea pe toate ecranele, in orase si sate, in comunicate si drepturi la replica prin care va sprijini direct si deplin pozitiile PD-L si va incerca sa subrezeasca pozitiile adversarilor. Ne aflam in fata unui meci in care arbitrul e al doisprezecelea jucator al uneia din echipe.
Desi a fost, teoretic, unul din principalii promotori ai votului uninominal, Traian Basescu pledeaza acum pentru o lista. A lui. Nu mai conteaza capacitatea cuiva de a reprezenta cum se cuvine o comunitate. Conteaza doar "baietii buni", care sunt alaturi de presedinte, si "baietii rai", care stau de-a curmezisul intentiilor lui. Daca o asemenea idee se impune, un posibil pas inainte in ceea ce priveste responsabilizarea clasei politice va deveni, inca o data, un patinoar national in care vom alerga, in cerc, unii dupa altii, asteptand, din nou, inutil, autostrazi care refuza sa se nasca.
P.S. Se pare ca in locul axei Bucuresti – Londra – Washington – despre care vorbea Basescu – pare sa se nasca o alta axa: Washington – Londra – Bucuresti, cel putin din punct de vedere financiar!

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000